S-a votat în Consiliul Judeţean Arad iar acum gropile de gunoi neconforme, închise între timp, au ajuns în grija localităţilor unde au fost create. Aleşii judeţeni au votat fără scandal proiectul de hotărâre privind aprobarea transmiterii investiţiilor „Închidere depozite neconforme în judeţul Arad din cadrul Proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Arad”, către Unităţile Administrativ Teritoriale implicate în proiect. Până aici a fost cale lungă, ce-i drept: s-au făcut planuri, proiecte, s-a trecut la treabă pentru a închide gropile cu pricina iar la finele anului 2015, conform procesului verbal de recepţie de la terminarea lucrărilor (nr. 19359/28.12.2015), s-au finalizat și „pus în funcțiune”, dacă putem spune aşa, investițiile în cauză. Adică s-au închis depozite neconforme în judeţ. A fost vorba atunci de depozitul neconform de pe Câmpul Liniştii din Arad, de depozitul neconform de pe strada Poetului din Arad, de depozitul neconform din Ineu, despre cel din Sebiş, dar şi cele din Chişineu Criş,Curtici, Nădlac, Pâncota, Pecica, şi Sântana. Pentru a le închide, Consiliul Judeţean Arad a cheltuit aproape 30 de milioane de lei (mai exact valoarea totală a investițiilor s-a ridicat la 29.012.618,05 lei).
În expunerea de motive care a însoţit proiectul votat marţi, 29 noiembrie, de consilieri se arăta şi faptul că „depozitele de deşeuri din cadrul proiectului de management al deşeurilor coordonat de către Consiliul Judeţean Arad fac parte din patrimoniul localităţilor enumerate mai sus” sau că „în urma finalizării lucrărilor de investiţii şi închiderii depozitelor de deşeuri, aceste investiţii trebuie predate localitaţilor în cauză”.
Au rămas pe dinafară
O singură excepţie: Bârzava, unde închiderea depozitului neconform de deşeuri face parte din investiţia staţiei de transfer şi ca atare va rămâne pe mai departe în administrarea Consiliului Judeţean Arad.
Pentru toate celelalte gropi de gunoi închise în urma investiţiilor au fost emise deja hotărâri de consiliu local de către cei din Pecica, Curtici, Sântana, Sebiş, Pâncota, Ineu iar acum s-a propus trecerea acestor depozite închise la primăriile vizate. Surprinzător, deşi au fost enumerate printre depozitele neconforme, cele două foste gropi de gunoi din municipiu nu s-au regăsit în corpul proiectului de hotărâre iar la raport nu s-a făcut vreo menţiune că la un moment dat Consiliul Local Municipal Arad ar fi emis vreo hotărâre de preluare a lor. Ceea ce ar putea însemna că şi acestea au rămas în grija CJA alături de depozitul neconform din Bârzava. Dar despre acestea, într-un alt material.
Citiți principiile noastre de moderare aici!