Un subiect delicat care a aprins spiritele de mai multe ori în Arad s-a aprins din nou, de această dată în Pădurea Ceala: tăierea copacilor. Nimic nu pare a fi spectaculos în subiectul unui copac tăiat din pădure, dar atunci când copacii tăiați par tineri și mai sunt și lăsați pe traseele turistice, când se mai lasă și cu sesizări și întrebări, subiectul începe să prindă fiarbă.
Totul a pornit de la un grup de bicicliști care au pedalat prin pădurea Ceala și au observat că pe traseul pe care mergeau (C, albastru pentru cunoscători) sunt mulți pomi tăiați. Au pus mâna pe pix (pentru că ce e scris rămâne și obligă mai mult la răspunsuri) și au înștiințat Administrația Parcului Lunca Mureșului. „Vă aducem la cunoștință și vă solicităm o investigare amănunțită cu privire la defrișările ce au avut loc pe traseul pentru biciclete C albastru…Au fost tăiați copaci tineri fără urme de îmbătrânire, care, prin cădere și extracție, au deteriorat cărările turistice și cicloturistice. Copacii tăiați au fost lăsați de izbeliște blocând pe anumite zone accesul la acestea”, au raportat bicicliștii.
Nu s-au adunat
Cei de la Administrația Parcului s-au sesizat, au fost la fața locului și au pus la cale o întâlnire cu toți cei implicați. Doar că de la ea au lipsit chiar cei supărați. Lucru recunoscut chiar de către Bărbat Coriolan Emmanuel, vicepreședintele Asociației Bicicliștilor Arădeni: „La întâlnire s-au prezentat 5 adulți și 2 copii. La protesul împotriva tăierilor abuzive de sâmbătă, 9 mai, din Piața Avram Iancu o mână de oameni au fost prezenți. Deci gura mare…Nu ne convine însă, când se ivește ocazia să facem ceva, nimeni nu iese în față”.
Răspuns din două părți
Subiectul, însă, nu a fost epuizat, pentru că adresa bicicliștilor impunea un răspuns. Care a venit din două părți: Parcul Natural și Ocolul Silvic. De ce din două părţi? Pentru că, în mod paradoxal, copacii sunt ai Ocolului Silvic, nu ai parcului iar cei de la Administrația Luncii Mureșului nu pot decide care copaci și câți se taie. Pe temă, administraţia primeşte (maximum) înștiințați.
„Fiind tăieri prevăzute de amenajamentele silvice, aprobate de ministerul de resort, administraţiile parcurilor nu pot dispune neefectuarea lor, ci împărtăşesc de cele mai multe ori frustrarea celor care le-au semnalat. Este şi cazul tăierilor recente de arbori din Pădurea Ceala, efectuate de ocolul silvic, care au nemulţumit comunitatea bicicliştilor amatori din Arad. Soluţia, pentru ca astfel de tăieri să nu se mai execute, nu stă din păcate în mâinile administraţiilor parcurilor. E nevoie de o dezbatere şi un demers la nivel naţional pentru schimbarea legislaţiei specifice. Considerăm că, cel puţin în cazul parcurilor naţionale şi naturale, interzicerea tăierilor pe toată suprafaţa ariei protejate, prin schimbarea legislaţiei, ar fi posibilă”, a punctat Paul Hac.
De ce au tăiat copacii?
Şi totuşi, de ce s-au tăiat copacii? Răspunsul a venit din partea reprezentanților Direcției Silvice din Arad: „Acolo este fond forestier, conform amenajamentului sunt prevăzute și lucrări. În cadrul acestor lucrări de amenajament sunt incluse și lucrări de ajutorare pentru favorizarea dezvoltării puietului, sunt lucrări în arborete tinere prin care se crează spațiu, lumină, dar și în care sunt vizați arborii uscați din care se rup crengi. Amenajamentul silvic prevede anumite lucrări pe o perioadă de 10 ani de zile. Vor mai fi lucrări de acest gen. Noi prin toate lucrările pe care le-am avut am încercat să evităm aceste inconveniente acolo unde s-a putut. Aici nu a existat o altă soluție. Ca aspect este un incovenient pe o perioadă scurtă. Nu vom putea să evităm traseele dar vom reduce timpul. În acest moment, lemnul din această zonă a fost scos”, a declarat Gelu Zdrenghea, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice din Arad. Totul pentru binele pădurii, spun aceştia. Şi pe lege, asigură, reprezentanţii Ocolului Silvic, care a confirmat că există toate avizele necesare: „Masa lemnoasă din partida nr. 232P / 777141 – AR – 17, UP V Ceala, u.a. 30A,CrH, proprietatea statului român, s-a pus în valoare conform prevederilor amenajamentului silvic, și se exploatează în baza autorizației de exploatare nr. 39 din 02.04,2015 și înregistrați în programul național SUMAL sub nr. 841367 din 02.04.2015 de către Ocolul Silvic Iuliu Moldovan” (după cum precizează Lornad Lovasz, șeful Ocolului).
În loc de concluzie
Aşa cum ne-am obişnuit deja, în pur stil românesc, în această poveste cu copaci, drujbe și pădurari am avut de a face cu o atitudine civică corectă, care și-a pierdut din forță pe parcurs, când s-a cerut mai multă implicare, dar şi cu un sistem în care unul este stăpân pe pădure dar altul decide ce se taie din ea, cu un răspuns din care s-a dovedit că „vina” de a tăia copacii tineri este o faptă bună. Ne-am încăpățânat să scriem totuşi şi acest caz pentru ca cei care au atitudine civică să știe că reacția lor e luată în seamă iar cei care sunt acuzați să știe că vor fi luați, cândva, la întrebări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!