„În urma cercetărilor, s-a stabilit drept cauză a incendiilor acţiunea unor persoane iresponsabile. Persoane necunoscute au dat foc vegetaţiei de la marginea pădurii ştiind că direcţia de propagare va fi spre pădure”, a spus George Pleşca, purtătorul de cuvânt al ISU.
Acesta a mai adăugat că peste 50 de pompieri au intervenit pentru a stinge incendiile.
Potrivit Mediafax, surse din cadrul Direcţiei Silvice Arad ar fi declarat că focurile au fost puse pentru a distruge urmele unor furturi uriaşe de lemn, furturi care, se spune, au fost realizate chiar de către familia moştenitoare sau la indicaţiile acesteia.
Ce ne spun pădurarii?
Ziarul nostru a mai scris despre metodele neortodoxe din pădurea Nadăş, de a tăia lemn în neştire, pădurarii ocolului silvic susţinând că au fost ameninţaţi cu concedierea de către moştenitori în cazul în care ordinele nu ar fi fost respectate. Însă pădurarii de acolo ne-au spus, într-un material publicat la începutul lunii, faptul că incendiile nu au menirea de a ascunde urmele, ci sunt doar o „curăţare” a pădurii mai ieftină. „Tăierea arbuştilor, a tufişurilor, transportarea acestora către ieşirile din pădure, distrugerea acestora implică cheltuieli destul de mari. Însă, odată pus focul, acesta curăţă toată pădurea. Dar nu se poate pune problema de ascundere a probelor pentru că cioatele nu ard, mai mult, sunt scoase la suprafaţă, în evidenţă”, ne-au spus, sub protecţia anonimatului, pădurarii.
Ce se va decide?
Rămâne acum la latitudinea anchetatorilor modul în care vor cataloga incendiile din pădurea Nadăşului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!