Protestul părinţilor elevilor din Nadăş, care au refuzat să-şi trimită copiii la şcoala din Tauţ, a reuşit să mobilizeze autorităţile judeţene şi locale. Pentru prima dată după multe luni, vocea lor a fost ascultată şi reprezentanţii Inspectoratului şcolar şi cei ai Consiliului Judeţean au venit la faţa locului, împreună cu primarul comunei.
Memoriile pe care, din primăvară, le-au făcut pe la diverse instituţii, petiţiile semnate, semnalele din presă au trecut fără ca autorităţile să le ia în considerare la modul serios. Durerea cea mai mare este dispariţia şcolii din sat. Şcoala unde au învăţat cei mai mulţi dintre ei, unde şi-au trimis copiii mai mari, riscă să dispară din sat. Le e frică de faptul că în anii următori îi vor duce la Tauţ şi pe cei din clasele primare, şi nu înţeleg cum poate fi un sat cu copiii, fără şcoală.
Argumentele care le-au fost aduse au fost de ordin financiar: costurile per elev, elevi puţini, bani puţini şi didactic: dispariţia claselor simultane. Dar autobuzul pe care primaria l-a pus la dispoziţia elevilor costă şi atunci, unde e economia se întreabă părinţii? La început de an şcolar au mai aflat vestea că vor trebui să plătească pentru transportul copiilor cam 80 lei (800 lei vechi) pe lună, contravaloare abonamentului, după ce iniţial li s-a spus că transportul va fi asigurat gratis.
Au venit la faţa locului
În curtea şcolii din Nadăş s-au întâlnit ieri părinţi, primarul Gheorghe Pleş din Tauţ, inspectorul şcolar general adjunct Nicolae Pellegrini, inspectorul pentru învăţământul special Ovidiu Toderici şi vicepreşedintele CJA. S-a întâmplat ceea ce trebuia să se întâmple cu ceva vreme în urmă: s-a analizat situaţia, au stat de vorbă, au fost vizitate ambele şcoli. Condiţiile sunt civilizate în amândouă, cu un avantaj pentru şcoala din centrul de comună care este mai spaţioasă şi cu siguranţă s-au investit şi mai mulţi bani acolo. Elevii însă pot învăţa în condiţii bune şi la Nadăş: grupuri sanitare moderne, cu apă curentă, internet la dispoziţie. Avantajul pedagogic ar fi dispariţia claselor simultane, un considerent puternic luat în calcul de Inspectoratul Şcolar „Dacă se face transferul copiilor din Nadăş, la Tauţ, nu se va mai învăţa în clase simultane. Dacă nu, se păstrează învăţământul simultan în ambele şcoli, ceea ce din punct de vedere didactic, încercăm pe cât posibil să evităm” precizează Nicolae Pellegrini, inspector şcolar general adjunct. Toţi luptă pentru binele copiilor, dar lupta este dictată de normative, legi, bani şi abia în final se ţine cont de posibilele consecinţe ale dispariţiei şcolilor din satele româneşti.
Nu mai plătesc
Primăria din Tauţ este obligată prin lege să asigure transportul gratuit al copiilor în cazul în care decizia de desfiinţare rămâne valabilă.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!