Credincioși din tot vestul României vin aici, an de an, pentru a participa la această procesiune specială prin care simt că se pot apropia mai mult de Iisus, Maica Sfântă și Dumnezeu Tatăl. Drumul Crucii are 2 kilometri, pe care credincioşii îl parcurg dus-întors, oprindu-se la cele 14 cruci, care reprezintă cele 14 patimi ale Mântuitorului Iisus.
Procesiunea este oficiată după modelul Patriarhiei Ortodoxe de la Ierusalim. Credincioşii se opresc la cele 14 cruci de pe drumul crucii, unde aprind lumânări şi se roagă. Drumul Crucii reprezintă drumul pe care Iisus Hristos l-a parcurs cu Crucea în spate, urcând Dealul Golgotei şi făcând cele 14 popasuri.
Slujbele se desfășoară aproape în continuu la mănăstirea Hodoș-Bodrog, iar sâmbătă la ora 24 se va fi oficiată Sfânta Slujbă a Învierii. A doua zi, de la ora 9 va fi oficiat Acatistul Învierii și Ceasurile Paștilor, Sfânta Liturghie.
Aflată la kilometri de municipiul Arad, Mănăstirea Hodoş-Bodrog este considerată cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1177, iar informaţiile unor istorici vorbesc despre existenţa unor călugări greci încă din secolul al XI-lea.
Tradiția spune că mănăstirea a luat ființă după ce un taur din turma unui păstor a scos cu coarnele din pământ Icoana Maicii Domului cu Pruncul Iisus, icoană făcătoare de minuni. Exact pe acel loc, credincioșii au construit o biserică, unde se află mănăstirea şi unde şi astăzi se mai păstrează Icoana.
Numele mănăstirii vine de la taurul care a descoperit icoana și pe care îl chema Hodoş. Pentru a confirma datele tradiției, se mai păstrează încă, în biserica mănăstirii, capul taurului care a descoperit Icoana, precum şi Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului.