Arad. O oră pentru căldura arădenilor. Cam atât au alocat aleşii locali din timpul şedinţei CLM, întinsă pe parcursul a aproximativ două ore, pentru un subiect fierbinte (la orice oră): gigacaloria. A fost încă o demonstraţie de construcţie elaborată de primar pentru ca toată lumea să înţeleagă exact cum stă treaba în problema preţului la căldura livrată populaţiei. Încă un joc politic reuşit.
Şedinţa CLM a început chiar cu acest subiect delicat. Primarul a anunţat că se doreşte introducerea pe ordinea de zi a unui proiect prin care se stabileşte noul preţ de producţie a energiei termice livrate populaţiei. Şi de aici a început tot show-ul. Falcă a continuat cu un lung şir de acuze la adresa Guvernului, a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi a lui Marin Lupaş, care trimisese cu o zi înainte un comunicat de presă pe tema scumpirii gigacaloriei, citând din documente şi legi.
„Proiectul propus face referire la preţul pe care ANRE l-a stabilit în decizia din 17 decembrie, impunând un tarif de 196,08 lei per gigacalorie. Proiectul are în susţinerea sa decizia preşedintelui ANRE, o legislaţie naţională şi decizia din octombrie 2014 prin care ANRE stabileşte preţul la gigacalorie sub o formă nouă. Eu cred că este normal înainte de toate ca directorul Pavel Moisă de la CET să vină să facă o prezentare publică şi să ne explice cum se face că ANRE vine să ne impună nouă preţul pe care trebuie să-l practicăm şi de ce”.
După ce a povestit istoria ultimelor luni ale centralei (obligaţia asumată de a schimba combustibilul, adică de a trece de la cărbune la gaz), directorul CET a indicat faptul că printr-un ordin (109 din 29 octombrie 2014), ANRE a stabilit faptul că preţul la gigacalorie se fixează în funcţie de tipul de centrală şi de combustibil pe care funcţionează aceasta. Moisă a mai adăugat faptul că toate aceste preţuri sunt stabilite la nivel central, după o metodologie bine stabilită şi că „noi suntem obligaţi să respectăm acest preţ”.
După o altă intervenţie a primarului, care susţinea că, dacă nu s-ar fi schimbat legislaţia în octombrie 2014, Aradul nu ar fi avut nici o problemă iar preţul la căldura livrată arădenilor ar fi putut scădea datorită investiţiilor făcute, a intervenit – aşa cum era aşteptat şi calculat probabil – consilierul PSD, Marin Lupaş. Alesul s-a întrebat dacă preţul la care s-a ajuns acum de peste 196 de lei gigacaloria este unul real, sau dacă vine să acopere anumite cheltuieli făcute de centrală. Lupaş a mai adăugat doar faptul că sunt cheltuieli foarte mari pe reţeaua de distribuţie şi transport şi că ar trebui făcute, totuşi, investiţii serioase în reţeaua de distribuţie, nu doar de 7 din cei 98 kilometri. Tot pe subiect a fost lăsat să intervină şi Ionel Ciupe, care s-a arătat nemulţumit de faptul că înainte de a trimite documentele la ANRE pentru avizare, nimeni din Arad nu a încercat să negocieze un preţ mai mic de la autoritate. „Înţeleg că acest preţ ne-a fost impus, dar poţi să te duci să dai în judecată ANRE pe acest subiect, să conteşti hotărârea autorităţii”, a mai susţinut Ciupe, care nu a uitat să precizeze că Aradul se poate declarat chiar norocos că se alimentează cu gaze din conducta de transport, în condiţiile în care preţul ar fi crescut cu încă 30% dacă s-ar fi alimentat din conducta de distribuţie.
După ce a mai contestat o dată modul în care ANRE a stabilit acest preţ („cum poţi să nu verifici randamentul şi capacitatea unei centrale înainte de a da un preţ?), primarul a conturat şi o imagine de viitor: „Din acest moment, sistemul energetic devine foarte rentabil, CET-urile devin foarte puternice şi cineva trebuie să plătească”.
Nu s-au scurs nici câteva secunde până am aflat cine ar trebui să plătească pentru tot: noi, arădenii, oamenii de rând. Nicio surpriză, am spune tot noi.
Revenind la şedinţă, intervenţiile au curs apoi astfel: Ovidiu Moşneag l-a îndemânat pe colegul PSD să se adreseze celor de la ANRE pentru a afla cum s-a ajuns la acest preţ, Cătălin Lazurcă a pus un verdict – indiferent câte investiţii am face pentru a reduce preţul la gigacalorie, acesta nu va scădea atâta timp cât va fi impus de Bucureşti -, în timp ce Bognar şi-a exprimat dorinţa ca preţul să fie stabilit de cel care produce energia termică adică CET Arad, considerând că ar trebui transmis un mesaj în acest sens.
Cu încă o intervenţie a directorului CET, cerută de primar, în care managerul a insistat pe faptul că „preţul este impus de ANRE şi este calculat pentru centrale echivalente”, şi cu o scurtă intervenţie a lui Lupaş, care punea sub semnul întrebării veridicitatea unor afirmaţii, s-a trecut la lovitura finală: „Întrebarea este cine plăteşte? Ori că vom ridica subvenţia pentru a acoperi preţul, ori că vom lăsa totul pe seama arădenilor, tot arădenii plătesc. Eu cred, ca atare, că nu trebuie să votăm acest preţ. Dacă preţul este impus, eu cred că nu trebuie să-l mai votăm”. I-a scuzat imediat pe consilierii care au elaborat proiectul (cei care se află în AGA la CET), precizând că aceştia au fost de bună credinţă şi au elaborat proiectul pe impunerea ANRE, dar a continuat: „Dacă am accepta acest preţ impus ne-am asuma gândirea centralistă”.
O ultimă intervenţie a consilierul Ciupe ar fi trebuit să dea tuturor de gândit deşi nu a fost băgată cu adevărat în seamă: consilierul l-a întrebat pe directorul CET care este preţul corect pentru gigacalorie şi şi-a argumentat întrebarea cu faptul că managerul ar fi afirmat nu mai departe de ieri, în şedinţele pe comisii, faptul că oricum preţul pe care l-ar fi fixat CET cu adevărat e mai mic doar cu 5% faţă de cel impus.
Finalul i-a aparţinut, desigur, domnului Falcă: a propus neincluderea proiectului pe ordinea de zi a şedinţei şi aşa s-a şi petrecut, votul dat pentru neincludere fiind în unanimitate.
Dar subiectul nu s-a încheiat aici. La două proiecte de hotărâre mai departe, deşi aleşii au refuzat să accepte preţul impus de Bucureşti Aradului pentru gigacalorie, în buget s-au „strecurat”, tot prin votul aleşilor, la momentul amendamentelor, 12 milioane de lei pentru a subvenţiona căldura. Exact suma de care are nevoie Aradul pentru a acoperi diferenţa dintre preţul gigacaloriei de acum şi cel al gigacaloriei propuse de ANRE. Propunerea făcută de Ovidiu Moşneag a fost acceptată de toţi.
Subvenţionare pe gustul puterii
Încă un proiect tot pe căldură şi-a făcut loc şi el pe ordinea de zi a şedinţei CLM de vineri: subvenţia lunară acordată CET pentru căldura livrată arădenilor. Propunerea lui Marin Lupaş, de a creşte această subvenţie, suma de acoperit fiind după calculele alesului fiind de 18.792.000 de lei, nu a fost acceptată de executiv şi aleşii Puterii pe motiv că o asemenea sumă nu se mai găseşte în rezerva bugetară (după ce se vor împărţi însă banii pe amendamentele consilierilor) ci doar o treime din ea. S-a acceptat însă propunerea de creşterea a subvenţiei venită din partea Puterii şi formulată de consilierul Sergiu Bâlcea. O subvenţie mai mică, ce-i drept, şi care se va da doar din 1 martie, căci retroactiv nimic nu e posibil când e vorba de oamenii de rând.
Citiți principiile noastre de moderare aici!