Luni a fost ultima zi în care absolvenții de liceu au putut solicita indemnizație de șomaj. Începând cu 13 iunie, de când se puteau depune dosarele, doar 139 de tineri s-au înregistrat la ghișeele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). Cifra este de trei ori mai mică decât media ultimilor ani! Autoritățile vin, însă, cu o explicație: în acest an, existând un număr mare de posturi vacante, s-a mers pe ideea încadrării în muncă a tinerilor.
Purtătorul de cuvânt al AJOFM, Mihaela Jude, ne-a declarat că mulți dintre tineri au renunțat să-și înregistreze dosarele în momentul în care li s-au oferit variante de locuri de muncă, pentru că intenția lor a fost doar aceea de a obține indemnizația de 250 de lei timp de șase luni. „Marea majoritate dintre ei, când au venit cu dosarele, au preferat să renunțe decât să primească repartiție”, a spus Mihaela Jude.
Cum cei mai mulți dintre absolvenți nu au o calificare anume pe diplomă, funcționarii îi pot încadra în multe domenii. ”Se potrivesc unei palete foarte largi de locuri de muncă disponibile în județ, iar din punctul nostru de vedere nu pot refuza o repartiție, de exemplu într-o companie care oferă zeci sau sute de locuri de muncă”, a adăugat reprezentanta AJOFM Arad.
Ofertă mare în fabrici
În momentul de față, în Arad există disponibile peste 1.600 de locuri de muncă, majoritatea în fabrici de componente auto și de textile. În timp ce managerii se plâng că nu găsesc muncitori, tinerii care au lăsat în urmă băncile școlilor nu se grăbesc să se angajeze. ”Nu m-am decis în ce domeniu să lucrez, pentru că fabricile oferă salarii destul de mici. Am mers să obțin șomaj și au vrut să mă trimită la o multinațională din industria auto, dar am aflat că trebuie să lucrez multe ore suplimentare pentru 1.500 de lei și nu merită”, a spus un absolvent al Liceului Tehnologic de Transporturi Auto ”Henri Coandă” Arad.
Șomajul, după două luni
În anii anteriori, între 400 și 500 de absolvenți și-au depus dosare pentru indemnizația de șomaj, până la începutul lunii august. Conform reglementărilor legale, persoanele care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă, nu au refuzat un loc de muncă potrivit pregătirii profesionale şi sunt înregistrate la AJOFM, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici de 500 de lei, pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj. Solicitanții pot primi ajutorul de la stat chiar dacă nu au promovat bacalaureatul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!