ARAD. Teama de facturi mari îi obligă pe arădeni să facă economii la apa din reţea. De la un an la altul, consumul pe cap de locuitor a scăzut, astfel că în 20 de ani s-a ajuns de la o extremă la alta. În anul 2000, arădeni consumau de două ori mai multă apă decât francezii şi de aproape trei ori faţă de media europeană, însă acum suntem sub această medie.
În urmă cu două decenii, locuinţele începeau să fie contorizate masiv în municipiul Arad, astfel că se constata o scădere bruscă a consumului de apă. Oamenii nu au devenit mai atenţi faţă de mediu prin reducerea risipei, ci au început să simtă la buzunar dacă lăsau robinetele prea mult deschise.
În 2000, fiecare arădean racordat la reţea a consumat în jur de 274 de litri de apă pe zi, adică 100 de metri cubi de persoană în tot anul respectiv. Spre comparaţie, francezii foloseau la acel moment în jur de 140 de litri de apă pe zi, adică 51 de metri cubi într-un an întreg – jumătate din cât foloseau arădenii, majoritatea necontorizaţi la nivel de apartament, ci având contoare doar la nivel de asociaţie de proprietari/locatari. Consumul mediu la nivel european era de 100 de litri pe zi, de aproape trei ori mai mic decât în Arad.
Un an mai târziu, în 2001, când contorizarea individuală era deja răspândită, consumul arădenilor s-a redus la jumătate.
Datele pe care le-am obţinut de la Compania de Apă Arad ne arată că în ultimele două decenii s-a folosit tot mai puţină apă din reţea. Anul trecut, consumul mediu de apă a fost de 100 de litri pe zi, adică trei metri cubi pe lună sau 36 de metri cubi pe an. O scădere de aproape trei ori faţă de anul 2000. În acest moment, ne aflăm chiar sub media europeană, care este de 120 de litri de apă pe cap de locuitor în fiecare zi. Cifrele arată că în timp ce la nivel european a crescut cu 20% consumul pe cap de locuitor, la noi a scăzut constant.
Milioane de metri cubi
În 2021, Compania de Apă Arad a furnizat 10,6 milioane de metri cubi de apă, pentru o pupulaţie casnică formată din 290.065 de persoane. Dacă adăugăm şi apa furnizată agenţilor economici, compania a facturat în total 13.164.224 metri cubi de apă.
Datele obţinute de la Compania de Apă mai arată că în ultimii ani numărul de clienţi casnici a crescut constant. Dacă în 2004 populaţia deservită era de 185.735 persoane, acum au apă din reţea cu 100.000 de persoane în plus, asta în special datorită proiectelor cu finanţare europeană care au permis extinderea reţelelor.
Trimite articolul
XExplicația ii simpla : atunci in anii 2000 se iriga cu apa de la rețea…acum datorita pretului nu i deloc rentabil , iar foarte multi nu mai cultiva nimic in gradina .
-
iti dai seama ce rudimentari eram, udam in gradina cu apa potabila, si ne plangeam ca e greu in Romania…asa suntem si acum, ne dam seama abia peste cativa ani cat de needucati suntem defapt.
noi ne spalam cu apa minerala
A trecut pandemia și nu se mai spală lumea. A scăzut și vânzarea de săpun și articole de îngrijire personală. Până prin septembrie, așa…
Nici nu se mai bea, pt ca e potabila doar pe hartie, in rest e oribila la gust…
-
Face bine la afacerile de filtre si apa imbuteliata.
In mod ironic avem tinta sa reducem plasticul.
Multa lume si-au forat puturi in gradina si iriga cu apa aia.
Apa e cam ieftina, ar trebui sa fie mai scumpa.
Cand au aflat aradenii ca platesc aalar la geany pistru au renuntat la apa