Modernizare cu orice preț. Acesta pare a fi motto-ul administrației arădene când vine vorba despre lucrările publice și „simbioza” dintre lucrările noi și natură. Orașul este plin de zeci de exemple, în special din zonele cuprinse în proiectul de „Regenerare Urbană”, în care spațiile verzi și copacii au căzut pradă asfaltului și betonului. O nouă astfel de întâmplare ne-a fost transmisă de locuitorii blocurilor de pe Bulevardul Revoluției, nr. 26-38 – din zona Podgoria. Acolo, pe lângă că în urmă cu un an spațiile verzi au dispărut, fiind acoperite de asfalt, acum ultimii copaci maturi rămași în curtea blocurilor riscă să ajungă și ei lemn de foc, după ce muncitorii care au lucrat la modernizarea rețelei de termoficare le-au distrus o parte din rădăcini.
Unul dintre arădenii care locuiesc în blocul de la Podgoria, în curtea căruia s-au efectuat aceste lucrări a sesizat atât Primăria Municipiului Arad, cât și Garda de Mediu, considerând intervenția care a deteriorat rădăcinile copacilor ca fiind inadmisibilă.
„La adresa respectivă se desfășoară proiectul Primăriei de regenerare urbană în care, din ce am înțeles, pe baza unor aprobări, au reușit acum mai bine de un an, să taie o parte din arborii din curte, urmând ca aceasta să fie betonată și, în loc de 35 de grade, noi, locuitorii din zonă, să resimțim 45 de grade. Bineînțeles, conform legii! La nivel european se plantează arbori și se protejează arborii bătrâni din orașe, noi dăm aprobări pentru a-i tăia și pe cei pe care îi mai avem”, spune arădeanul.
„Putem sta liniștiți la soare”
Acesta a adăugat că „Ulterior s-a reușit și asfaltarea locului, putem sta liniștiți la soare, doar că acum o altă firmă, cu alți muncitori, țintesc și arborii rămași pe puținul spațiu verde dintre betoane. Cum? Prin niște lucrări pentru a introduce conducte noi în vederea mutării punctului termic. Firma Amahouse a reușit până acum să treacă pe lângă cel puțin 7 arbori care sunt plantați încă din anii 1960-1965”. În imaginile transmise de arădean alături de sesizare, dar și în cele pe care le-am surprins noi la fața locului, se văd efectele săpăturilor asupra rădăcinilor laterale ale copacilor, dar și efectele săpăturilor făcute pe sub copaci, observându-se bucăți smulse de rădăcini. „Pe lângă că nu există o explicație pentru care acești arbori trebuiau afectați, aceștia nu reprezentau un risc de a cădea. Acum, însă, cel mai probabil va fi necesară tăierea acestora”, spune arădeanul.
Analizați de comisie
Într-un răspuns primit de asociația de proprietari de la Direcția Edilitară din cadrul Primăriei Municipiului Arad se transmite că în urma verificărilor efectuate pe teren s-a constatat faptul că arborii în cauză sunt situați în zona de amplasament a rețelei de termoficare, neputând fi ocoliți pentru implementarea „Proiectului de reabilitare termică din zona Bulevardul Revoluției-strada Tudor Vladimirescu”. Direcția Edilitară le-a transmis locuitorilor din zonă faptul că „starea de fapt referitoare la copacii afectați va fi analizată în Comisia de stabilire a stării de sănătate a arborilor propuși pentru tăiere, urmând a se constata oportunitatea și necesitatea tăierii arborilor supuși atenției, ca urmare a faptului că arborii în cauză pun în pericol siguranța circulației/afectează imobilele și/sau rețelele edilitare din zonă”.
Pe scurt și în termeni mai puțin pompoși, cei de la Primărie au transmis că muncitorii au săpat prin rădăcinile copacilor pentru că doar așa ar fi putut ajunge la țevile de transport al agentului termic. Cât despre starea copacilor – dacă va fi nevoie, vor fi tăiați „ulterior obținerii autorizațiilor necesare de la instituțiile abilitate”.
Vom trăi și vom vedea…
I-am interpelat și noi pe cei de la Primărie pe marginea acestui subiect, iar răspunsul primit a fost identic cu cel primit de către locuitorii blocurilor de la Podgoria. Reprezentanții municipalității ne-au transmis și nouă că situația semnalată va fi analizată, iar copacii „se vor pune în siguranță”. Nu am lămurit ce înseamnă această punere în siguranță, însă am fost informați că aceștia nu vor fi tăiați momentan și, dacă va fi nevoie de tăierea lor, se va face „cu obținerea tuturor avizelor necesare”: aviz de tăiere, aviz de exploatare „și alte avize, după caz”.
Ce spune Garda de Mediu?
O sesizare a fost depusă și la Garda de Mediu, iar în răspunsul transmis, aceștia au arătat că pe 24 martie s-au deplasat la fața locului și au „constatat existența a 20 de arbori, din care la 3 arbori a fost afectat sistemul radicelar într-o mare măsură, iar la 5 arbori lucrările au afectat minimal rădăcinile”. Conform Gărzii de Mediu din Arad, firma care execută lucrări de schimbare a rețelei de termoficare nu au avut de ales, decât să ridice plăcile de beton care acopereau conductele de termoficare.
„Pentru a ajunge la conductele de termoficare, societatea a fost nevoită să ridice aceste plăci de beton, lucrare în urma căreia s-a afectat sistemul radicelar al unui număr de 8 arbori. Din declarația domnului administrator al SC Amahouse SRL, lucrarea se putea executa doar în acest fel, arborii fiind plantați ulterior amplasării rețelei de termoficare, care datează din anul 1969”.
Rămâne să vedem dacă intervențiile care au deteriorat rădăcinile copacilor i-au afectat atât de tare încât să nu poată trece cu bine peste furtunile care ar putea veni, la vară.
Trimite articolul
XDarrrrrr nu se inchide CET-ul asta odata, aceasta oribila “gaura neagra’ in bugetul Aradului si in sansele de dezvoltare ale municipiului????????
-
Nu are cum sa fie inchis, fiindca acolo este fieful PDL-ului’-partidul turnatorului petrov, CET-ul fiind nul dintre bazinele electorale al portocaliilor baronului de Ar-faconetti!
Oras condus de Dorei
Cei mai slabi primari si cea mai slaba administratie o avem in satul Arad. Peste tot se planteaza pomi doar la noi se taie, si atunci ne plangem de aerul poluat si calduta vara. Vai de noi cu asa gandire
Bibi , lunea cand esti si tu pe acolo la sedintele operative daca tot conduci satul asta intreaba-l pe director daca e ok ce face el cu tevile lor !!!! vai si amar de asa administratie , si mai esti si padurar asa ca se presupune ca macar la copaci te mai pricepi !!!!
Este si mai tragic, eu am stat acolo timp de cativa ani. Acuma 2 ani in august au inceput regenerarea urbana care a presupus niste lucrari foarte serioase de escavat si asfaltat. Evident ca nu mai are rost sa ne intebam de ce nu au facut atunci aceste lucrari. dar ce este si mai trist este faptul ca primaria nu stie ce lucrari se efectueaza unde si pe ce durata. Fiind o persoana cu handicap si aflandu-ma in situatia de nu a mai putea parasii apartamentul, a doua zi de la inceperea lucrarilor am sunat la primarie pentru a cere informatii, intrucat muncitorii lucrau, responsabil nu aveau pe cine sa intreb si lucrarile NU au fost anuntate in avans cum ar fi fost civil. Dupa nenumarate telefoane dau la primarie peste persoana responsabila cu regenerarea urbana pentru zoana Podgoria pe care care cand am chestionat-o in legatura cu amploarea lucrarii, cat va dura, cand este planuit finalizarea ce fel de lucrari sunt prevazute, mi-a raspuns “noi nu facem nici un fel de lucrari in zona respectiva”. I-am explicat situatia mea incercand sa o fac sa inteleaga ca mai sunt si oameni care nu pot sa se deplaseze peste mormane de moloz si sapaturi in care poti sa ascunzi o masina, mi a promis ca revine cu un telefon si informatii. Inca sunt in asteptarea unui telefon. Cat despre lucrari, acestra este al 2 lea set ce se efectuaza de la turnarea asfastului, primul a fost facuta acuma 1 an. Nu avem nici macar bunul sens sa punem niste dale de beton la cat spargem in fiecare an. Asfalt este trendul ultimilor ani.