Din cei 144 de suplinitori care au depus cereri la nivelul şcolilor pentru obţinerea titularizării pentru anul şcolar următor au fost acceptate şi validate dosarele a 39 de suplinitori ( două după contestaţii). Astfel 39 de cadre didactice sunt titulare începând cu anul şcolar următor fără a mai trece prin furcile caudine ale examenului de titularizare din vară. Mai mult de jumătate din cereri au fost validate pentru posturi din judeţ. Dosarele norocoşilor au trecut prin două selecţii: una făcută de consiliile de administraţie ale şcolilor şi a doua la nivelul IŞJ Arad.
Inspectoratul a mai respins 50 de cereri de titularizare din cele depuse de şcoli pentru că nu îndeplineau condiţiile impuse de art.253 din Legea Educaţiei Naţionale, potrivit informaţiile oferite de prof. Laura Putnic, purtătorul de cuvânt al instituţiei. Astfel au fost scoase din calcul 702 ore (fiecare normă are 18 ore) înainte de rezolvarea situaţiilor profesorilor care rămân fără ore suficiente în urma restrângerilor de activitate.
Rămân fără ore
Şi vor fi destul de mulţi titulari ce rămân cu catedra incompletă, mai ales că din anul şcolar următor va intra în vigoarea prevederea care aduce norma didactică la 18 ore indiferent de vechimea în învăţământ. Dacă până acum cadrele didactice cu vechime mare şi grad didactic I au beneficiat de o reducere de 2 ore la norma didactică, de anul viitor toţi vor lucra 18 ore pe săptămână, ceea ce înseamnă ore în plus. Şi cum numărul de clase este mai mic în majoritatea şcolilor, rămâne ca cele două ore să fie rezolvate prin reducerea altor norme.
Pe de altă parte, în cazul şcolilor comasate sunt deja semnalate cazuri în care titularii s-au trezit fără ore suficiente. Poate ar fi fost mai corect şi mai simplu ca şansa acordată suplinitorilor să fi fost scoasă pe piaţă după ce s-ar fi rezolvat toate aceste cazuri ale titularilor rămaşi fără catedră.
Monica Ardelean
monica.ardelean@informmedia.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!