Înainte de anunţul făcut de către Victor Ponta, toţi primarii oraşelor din judeţul Arad declarau că nu ştiu exact ce li se cere în privinţa minirecensământului şi că aşteaptă noi dispoziţii şi clarificări.
Toţi susţineau că listele au fost întotdeauna reactualizate, că poate, să fi scăpat vreo doi-trei morţi cărora nu li se întocmise certificatul de deces şi aşa au rămas pe listele de alegători, aşa că nu au ce schimba faţă de listele utilizate la referendum.
În privinţa celor plecaţi în străinătate, spun primarii, cei mai mulţi au în continuare domiciliul în localităţile cu pricina şi nimeni nu ştie dacă vor sta „afară” o lună, două, ani de zile sau dacă se vor mai întoarce vreodată. Toţi, însă, fără excepţie, susţineau că nu au nicio bază legală pentru a-i radia din listele de alegători, indiferent de numărul lor. Cu diferenţa că primarii aleşi pe alte liste decât cele ale PDL (MC-L ) susţineau că ar fi normal, dacă s-ar crea un cadru legal, pe când foştii portocalii spuneau contrariul.
Zona Ineu, 10% plecaţi
Cu mici excepţii, primarii „au dat-o cotită” în privinţa numărului celor plecaţi în străinătate. Dacă primarul Sebişului, Gheorghe Feieş, a recunoscut, cu greu, că ar fi vorba de 200-300 de foşti sebişeni care au domiciliul în străinătate, primarul Ineului, Călin Abrudan, a aproximat la 10% numărul celor din zonă plecaţi definitiv în Germania dar trecuţi în continuare pe listele de votanţi (doar din propria familie a enumerat trei persoane plecate defitiv în Germania”.
Deasemenea, primarul Sântanei, Daniel Tomuţa, ne-a spus că doar de pe două străzi, din 150 de persoane a identificat 24 plecate definitiv. Dealtfel, spune el, situaţia acolo este „groasă” de-a binelea, având în vedere faptul că 4.500-5.000 de nemţi, câţi erau în 1989, au mai rămas doar 377.
Citiți principiile noastre de moderare aici!