ARAD. Viitoarea centură de est a municipiului Arad, acest mega-proiect despre care se vorbeşte de peste cinci ani de zile, va fi mult mai scumpă decât s-a calculat iniţial. Asta anunţă Consiliul Judeţean Arad care va scumpi lucrarea, din pix, cu 50 la sută. Mai precis, cu 25 de milioane de euro. Practic, de la o valoare estimată la 50 de milioane de euro în luna septembrie a anului trecut, acum, după numai patru luni, valoarea lucrării a sărit la 75 de milioane de euro.
Dar să vedem ce spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad în raportul de specialitate care însoţeşte proiectul de hotărâre referitor la valoarea centurii:
„Principalii indicatori economici ai investiției au fost aprobați prin Hotărârea Consiliului Județean Arad nr. 274/22.09.2021, valoarea obiectivului de investiție fiind de 245.753.907,52 lei, inclusiv TVA. Documentația tehnico-economică, faza Studiu de fezabilitate, aprobată prin Hotărârea nr. 274/22.09.2021 de către Consiliul Județean Arad, a fost supusă achiziției publice în vederea atribuirii contractului de «Proiectare și execuție aferente obiectivului de investiții – Varianta ocolitoare a Municipiul Arad – Est» (faza de proiectare DTAC+PThDE și Asistență tehnică din partea proiectantului). Pe durata derulării procedurii de transparență, mai mulți potențiali ofertanți și-au manifestat interesul, însă la data limită de depunere a ofertelor – 17.01.2022, nu a fost depusă nicio ofertă, potențialii ofertanți solicitând reluarea procedurii de achiziție după revizuirea valorii financiare, considerând valoarea financiară mult subestimată, ținând cont de evoluția prețurilor pe piața construcțiilor”.
Aşadar, constructorii au spus că preţul iniţial, de aproape 246 de milioane de lei, este prea mic pentru lucrarea care urmează să fie realizată.
Drept urmare, Consiliul Județean Arad a solicitat elaboratorului Studiului de fezabilitate – SC Search Corporation SRL, actualizarea documentației economice: valoarea financiară și analiza cost beneficiu. În baza acestei solicitări, firma care a întocmit studiul de fezabilitate a stabilit o nouă valoare a lucrării.
„Astfel, la solicitarea beneficiarului, proiectantul SC Search Corporation SRL a actualizat Studiul de fezabilitate – Revizie ianuarie 2022, respectiv actualizarea documentației economice: valoarea financiară, analiza cost beneficiu. S-a implementat în valoarea Devizului general actualizat și valoarea <Raportului de evaluare> a terenurilor afectate de execuția lucrărilor de utilitate publică <Varianta ocolitoare a Municipiul Arad – Est>. Urmare a actualizării Devizului general al investiției, a rezultat valoarea de 372.634.729,72 lei, TVA inclus”, se arată în documentele CJA.
Aşadar, din septembrie 2021 şi până în ianuarie 2022, lucrarea a „crescut ca Făt Frumos, într-un an cât alţii în şapte”, cu 126.880.000 de lei. Practic, cu mai mult de jumătate faţă de suma iniţială.
Terenurile expropriate
Indiferent ce spun cei de la CJA, preţurile materialelor de construcţii nu puteau creşte cu peste 50 la sută în doar câteva luni de zile. Sau, poate că studiul de fezabilitate adoptat în septembrie 2021 a fost scris din birou, cu date eronate, de către firma care a câştigat licitaţia. Totuşi, explozia valorii viitoarei centuri mai are o componentă, una destul de interesantă: terenurile expropriate.
„Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA (CNAIR), prin adresa nr. 103446/20 decembrie 2021, înregistrată la CJA cu nr. 29.709/22.12.2021, a solicitat actualizarea <Raportului de evaluare>, respectiv valoarea de expropriere a terenurilor necesare pentru implementarea obiectivului de investiție, <Raportul de evaluare> fiind parte componentă a Studiului de fezabilitate. În baza Comenzii nr. 8/19.01.2022, prestatorul – SC MONDEV REAL ESTATE SRL – a actualizat valorile speciale (de despăgubire) în temeiul Legii nr. 255/2020 ale terenurilor afectate de execuția lucrărilor de utilitate publică <Varianta ocolitoare a Municipiul Arad – Est>”, ne anunţă cei de la Consiliul Judeţean.
Tot aceştia mai transmit şi faptul că „s-a implementat în valoarea Devizului general actualizat și valoarea
<Raportului de evaluare> a terenurilor afectate de execuția lucrărilor de utilitate publică <Varianta ocolitoare a Municipiului Arad – Est>”. Aşadar, preţul estimat a crescut şi din cauza exproprierilor care urmează să fie realizate. Într-o piaţă imobiliară aflată într-o semi-criză, cu creşteri foarte mici, chiar inexistente ale terenurilor, valoarea exproprierilor pentru centură urcă şi anul acesta.
Terenurile, de 8 ori mai scumpe!
Dar să vedem istoria valorii exproprierilor, începând cu anul 2018, când a apărut prima documentaţie referitoare la despăgubirile pe care urmau să le încaseze proprietarii de terenuri care vor fi „călcate” de viitoarea autostradă. Aşadar, în luna iulie a anului 2018 era adoptată hotărârea Consiliului Judeţean nr. 214 în care se stabilea că suma totală necesară exproprierilor, pentru toate terenurile de pe traseul centurii, este de 1.477.662 de lei. În scenă a intrat, însă, Adrian Petru Luca, om de afaceri din Timişoara care avea câteva hectare de teren exact pe traseul centurii. Acesta a solicitat ca terenurile lui, deşi arabile, să fie despăgubite la valoare de terenuri intravilane, nu extravilane. O lună mai târziu, în august 2018, este adoptată o nouă hotărâre a Consiliului Judeţean, cu nr. 253, în care, odată schimbată încadrarea terenurilor, suma totală aferentă despăgubirilor devine 4.055.789,84 de lei. De trei ori mai mult!
Acum, însă, în luna ianuarie 2022, aceleaşi terenuri au ajuns la o valoare totală de 10.600.000 de lei. De opt ori mai mult decât în faza iniţială a stabilirii sumelor necesare pentru exproprieri. Marele câştigător pare a fi acelaşi Adrian Petru Luca, cel care şi-a clădit un adevărat imperiu financiar de pe urma lucrărilor realizate de stat pe terenurile sale. Pentru că de numele aceluiaşi timişorean se leagă exproprierile de pe autostrada Arad-Timişoara şi de pe centura în regim de autostradă a municipiului Arad, acesta încasând zeci de milioane de euro de la stat pentru terenul pe care trec cele două şosele.
Revenind la situaţia actuală, în anul 2019, pentru terenul intravilan al lui Luca se plătea suma de 69,80 lei/metru pătrat. Acum, însă, în baza unui „studiu de piaţă independent al evaluatorului, privind valorile reale de tranzacţionare a terenurilor”, după cum se arată în documentele CJA, Adrian Luca va încasa pentru acelaşi teren nu mai puţin de 190 de lei/metru pătrat.
Un alt fapt cel puţin ciudat se referă la categoria terenurilor care urmează să fie expropriate. La nivelul municipiului Arad, vor fi expropriate 120 de parcele de teren. Dintre acestea, majoritatea covârşitoare sunt terenuri situate în extravilan, pentru care despăgubirile se ridică la 6 lei/metru pătrat. Numai terenurile lui Luca sunt introduse în intravilan, pentru acestea urmând să se plătească despăgubiri de 190 de lei/metru pătrat. Practic, din totalul de 120 de parcele, 112 parcele vor fi despăgubite la preţ de extravilan, în timp ce 8 parcele, toate aparţinând omului de afaceri timişorean, vor fi despăgubite la valoare de teren intravilan. Trebuie menţionat faptul că celelalte parcele se află în imediata vecinătate a parcelelor lui Adrian Petru Luca. De exemplu, parcelele din tarlalele 372 şi 375, aparţinând afaceristului din Timişoara, vor fi despăgubite cu 190 de lei/metru pătrat, în timp ce parcela aflată în tarlaua 374, lipită de tarlalele lui Luca, va fi despăgubită cu numai 6 lei/metru pătrat.
Ca atare, și prin prisma acestor informaţii, se explică modul în care despăgubirile pentru exproprieri au ajuns de la 1.477.662 de lei la 10.601.350 de lei. Poate să singura veste bună pentru arădeni legată de aceste exproprieri se referă la faptul că ele vor fi plătite de către CNAIR, nu de către CJA. Asta, ca o consolare amară.
Centura în 2022, mai mult decât dublu valorii inițiale
Autorităţile judeţene şi-au făcut deja un obicei din a creşte valoarea estimată a acestei himere, viitoarea centură de est a municipiului. În anul 2017, când s-a vorbit prima oară deschis despre o valoare estimată a lucrării, adoptată inclusiv prin hotărâre de Consiliu Judeţean, valoarea de atunci era de 170,8 milioane de lei. În anul 2018 a fost adoptată o nouă hotărâre prin care se stabilea că valoarea estimată a centurii este de 212 milioane de lei. Mai departe, în anul 2020 a urmat o nouă scumpire, de această dată până la valoarea de 235 de milioane de lei. Anul 2021 a venit cu două noi scumpiri. Prima, în luna august, când, prin hotărâre de CJA, s-a stabilit o valoare estimată de 244,8 milioane de lei. Peste o lună, în septembrie, o nouă hotărâre stabilea o nouă valoare: 245,7 milioane de lei. „Cireaşa de pe tort” va fi pusă în data de 11 februarie, când se va stabili altă valoare, una uriaşă în comparație cu toate cele menţionate mai devreme, respectiv 372,6 milioane de lei.
Practic, din 2017, de când apar oficial primele estimări de preţuri, şi până acum, valoarea centurii a ajuns să coste mai mult decât dublu. Şi, atenţie!, lucrarea este departe de a începe. Aşa că noi scumpiri nu sunt excluse.
Trimite articolul
XClassic RRRomania !
Vai de capul vostru, ce administrație infecta. Cred ca avem cea mai infecta administrație din tara.
-
Ați vrut PNL,de ce va mai mirați de mizeriile astea?
DNA Arad este bratul armat al PNL Arad Falca CIonca etc… L-au scos pe Iotcu din ecuatie ca sa le facă astoralati loc sa fure mai mult. Vezi secretarul de stat PAsca cu terenul de Polivalenta, vezi mizeria asta cu terenurile lui Luca care colaboreaza cu Pasca. Pe Iotcu l-au prins cu 10.000 de euro un cacat… Daca i-ar cauta p-astia ar fi de la 1 milion euro in sus… Dar vai de noi….
No, mariti impozitele si dati amenzi ca nu sunt bani… mai nene, dar chiar asa pe fata??? Acu-s vreo 2-3 ani CJ a platit 22 milioane euro pentru un teren cat jumatate de teren de fotbal, parca tot la luca asta. Chiar nu se mai teme nimeni de nimeni?? Fantastic, mai bine platem tribut la turci decat asa. Din pacate suntem prea ocupati sa verificam daca vecinul a parcat exact marcaje, sa sunam la locala…Neam de prosti…
“Indiferent ce spun cei de la CJA, preţurile materialelor de construcţii nu puteau creşte cu peste 50 la sută în doar câteva luni de zile. ”
Alin Gherasim, ești șoarece de bibliotecă? Nu ai bătut în viața ta un cui? Io zic sa te mai interesezi sa vezi cu cât s-au scumpit materialele de construcții! Vei rămâne surprins! Îți spun eu, unele cu 100%, altele cu 130%.
Tu nu vezi ca motorina /benzina e 7,76 lei!? Va ajunge 8 lei/litrul. Aia de 95 va fi 7 și câțiva bani litrul!
Părerea mea e că centura asta nu va fi realizată, trebuia începută de mult și atunci mai existau speranțe, acum cred ca nu!
Numai terenurile lui Luca sunt introduse în intravilan, pentru acestea urmând să se plătească despăgubiri de 190 de lei/metru pătrat.
daca “stii” cu cine sa imparti esti om facut
tot cacatul asta cu subevaluari,reevaluari are ca sursa incompetenta,prostia,mita,adica coruptia,asa ne trebuie daca votam de fiecare data aceleasi dobitoce asteptind sa se intimple o minune,ei uite ca nu se intimpla, o sa avem centura aia la sfintu asteapta
Dar vine și Marea Judecată de Apoi, toași!
-
Cu ce ne încălzește?
O sa ii mance canceru pe toti. A inceput cu Falca.
ACESTE TERENURI AU AJUNS IN POSESIA SMECHERILOR DIN CLASA POLITICA SI NU NUMAI ,DIRECT SAU PRIN INTERPUSI (NEAMURI SAU PRIETENI) CA DOAR STIAU PE UNDE VA TRECE AUTOSTARADA. ASADAR SI-AU FACILITAT CASTIGURI SUBSTANTIALE DREPT CADOU . PROSTIMEA NU ARE ACEST TRATAMENT SPECIAL EI SUNT FORTATI DIRECT SAU PRIN CINE STIE CE INTERMEDIARI LA PRETURI DE NIMIC PE METRU PATRAT IAR DACA NU ACCEPTA DUPA CEA DEA TREIA LICITATIE LI SE IAU TERENURILE FORTAT DE CATRE STAT. MORTII MAMII VOASTRE DE CLASA POLITICA SI PATRONATE CARE ATI DISTRUS ACEASTA TARA. SA VA LUATI LUMANARI SI MEDIVAMENTE DE TOTI BANII FURATI DIN PATRIMONIUL STATULUI( ( AL NOSTRU AL TUTUROR). SA VA ZVARCOLITI IN CHINURI PANA LA MOARTE VOI SI NEAMURILE VOASTRE , SA NU AVETI LINISTE SI ODIHNA NICI IN LUMEA ACEASTA NICI IN CEA DE DUPA. VA BLESTEM PE TOTI. NUMAI IERI ERA DE 4 ORI AZI A AJUNS LA 6 ,DECI SUNTEM PE DRUMUL CEL “BUN” SA INTELEG.