Acțiunile inițiate de Primăria Orașului Lipova, prin Biroul Cultură și Sport din cadrul instituției privind reabilitarea întregii zone din jurul monumentului-emblemă – Crucea lui Bocu – și valorificarea acestuia, au ajuns la final, fiind organizat și evenimentul de sfințire și inaugurare oficială a monumentului.
Ridicat în anul 1933 pe dealurile orașului Lipova, în partea de răsărit, de către Sever Bocu, monumentul reprezintă un omagiu adus memorandiștilor care în 1894 au fost judecați și condamnați de autoritățile maghiare pe motiv că cereau drepturi pentru populația română din întreg Ardealul.
Pe scurt, cei de la Primăria Lipova au curățat spațiului din întreaga zonă de vegetație și au nivelat terenul acolo unde a fost cazul, au montat un sistem de iluminat arhitectural al monumentului și unul de iluminat ambiental al întregii zonei înconjurătoare, au montat bănci, mese, coșuri de gunoi și s-au ocupat de reabilitarea plăcii comemorative de la baza crucii.
“În toată această perioadă, zona Crucea lui Bocu a fost transformată radical, fiind în prezent un loc perfect pentru orice persoană din Orașul Lipova sau din afară, care dorește să petreacă momente frumoase înconjurată de natură și având în fața ochilor o panorama spectaculoasă asupra Orașului Lipova. Este un loc ideal, care va oferi cetățenilor un nou spațiu perfect pentru recreere și relaxare în aer liber, având toate condițiile create în acest sens”, scriu cei de la Primăria Lipova.
Florin Pera, primarul orașului, a declarat că “Prin toate acțiunile întreprinse de noi, pentru punerea în valoare a acestui loc și prin tot ceea ce avem de gând să realizăm de aici înainte atât pentru acest loc, dar pentru Orașul Lipova în general, noi nu ne dorim decât să continuăm lupta pe care au început-o predecesorii și strămoșii noștri, pentru a realiza o ridicare culturală a Lipovei – așa cum spunea Sever Bocu în unul din discursurile sale din anul 1929. Și în toate demersurile noastre din ziua de azi ne amintim tot de cuvintele lui Sever Bocu, ca susținător al drepturilor ce trebuia să le aibă națiunea română, care spunea că: Temelia unei națiuni este sensul continuității sale cu trecutul. O civilizație nu este altceva decât produsul sforțărilor și al muncii acumulate a generațiilor. Noi existăm, fiindcă înaintea noastră au existat strămoșii noștri”.
Trimite articolul
Xbun dar de ce atatia popi si asa putini oficiali? intreb nu dau cu parul .
Eugen Rogojan ar avea mare nevoie de meditații la gramatica limbii române., faza pentru școala primară. Ia uitați-vă la titlul articolului!
”Ridicată în 1933, aceasta a fost reabilitat recent de către Primăria Orașului Lipova.”
-
Mai conteaza acum ca a fost ” reabilitat” sau reabilitatA”..bine ca a fost😁.
Penibili. De ce nu poarta masca?