Când vestea victoriei a ajuns în satul Nadăș, bucuria a fost atât de mare, încât s-au tras și clopotele la biserică pentru a răspândi ştirea finalului unei „bătălii” purtată în instanță de atâția ani, cu atâtea sacrificii din partea sătenilor. Localnicii din Nadăş au susţinut mereu că familia Colţeu a obţinut de la stat terenuri la care nu ar fi avut dreptul pentru că ar fi falsificat documentele de moştenitori. Aşa că, printre localnici, decizia instanţei a adus mare bucurie. „Sunt bucuros că am scăpat de ce-i mai rău și sper să fie bine după atâția ani de chin”, a spus un sătean. Un altul își amintește cât au fost de marcați oamenii când familia Colțeu a revendicat întreg satul: „Vă dați seama că și clopotele de la biserică au fost trase, de bucurie. Oamenii sunt terminați, și psihic, și cu bugetul. Nu mai biruim. De atâta timp suntem în tribunale și familii sunt distruse din cauza asta. Sunt oameni care au ajuns în cărucior, care sunt bolnavi din cauza stresului. Vorbim de gospodăriile oamenilor aici, o viață de om am muncit aici”.
Sătenii mai spun că în perioada „dominației” familiei Colțeu au fost tăiate pădurile: „atâta timp cât au fost aici au tăiat pădurile, nu s-au mai făcut împăduriri. Câte patru-cinci TIR-uri plecau din pădurile astea, pline cu lemne. Vă dați seama că terenurile curg la vale și urmările se văd. Anul trecut am avut inundații.”
Pe lângă pădurile tăiate de familia Colțeu, localnicii din Nadăş vorbesc și de suferințele fizice avute de-a lungul acestor ani din cauza stresului, mereu cu gândul la faptul că o familie poate moșteni un întreg sat, inclusiv casa în care ai crescut și în care trăiești. „Au suferit mult, cum e și tatăl meu și alte persoane din sat. Acum doi ani a paralizat, probabil și pe chestia asta, pe bază de stres și de necaz. Și acuma e în cărucior”, a spus un sătean.
Citiți principiile noastre de moderare aici!