Au fost închise 11 depozite de deşeuri neconforme, au fost achiziţionate 112.000 de containere şi pubele şi 17 autospeciale pentru colectarea şi transportul deşeurilor, dar şi 50.000 de unităţi individuale de compostare, au fost realizate patru staţii de transfer, două staţii de compostare a deşeurilor biodegradabile şi o staţie de sortare. Totodată, a fost pregătit cadrul instituţional şi logistic pentru extinderea serviciilor de salubritate la nivelul întregului judeţ. Toate cele enumerate mai sus au fost realizate în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Arad”, un proiect în valoare de peste 112 milioane de lei, din care mare parte a venit de la Uniunea Europeană. Acum Consiliul Judeţean Arad (CJA) a anunţat finalizarea proiectului gigant. „Mă bucur că am reuşit să închidem acest proiect pe fonduri europene. Eram obligaţi să încheiem proiectul până la sfârşitul acestui an pentru a primi finanţarea, iar acum am ajuns la final”, a spus Adrian Ţolea, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al CJA.
Despre această realizare a vorbit şi Gabriela Chiricheu, directorul Direcţiei de Programe din cadrul Consiliului Judeţean. „Lucrările se recepţionează, avem şi reprezentanţi ai organismului intermediar prezent la recepţii. Totuşi, trebuie precizat faptul că scopul final al acestui proiect este colectarea selectivă a deşeurilor. Derulăm campanii de informare şi conştientizare în judeţ, în şcoli, la evenimente care se desfăşoară în mediul rural. Succesul proiectului se bazează pe colectarea selectivă, aceasta este ţinta noastră”, a spus Chiricheu.
Urmează alte licitaţii
Cu toate că partea de lucrări şi achiziţii a fost finalizată, proiectul intră în faza a doua. În prima lună a anului viitor vor fi organizate licitaţii pentru stabilirea operatorilor care vor colecta deşeurile, dar şi a celor care vor opera staţiile realizate deja. În fapt, ne spun cei de la CJA, vor fi organizate nu mai puţin de opt licitaţii. O parte dintre acestea se vor referi la colectarea şi transportul deşeurilor, iar cealaltă parte la operarea staţiilor. „Sper ca, până la mijlocul anului viitor, să avem operatori pentru colectarea deşeurilor din cele cinci zone ale judeţului nostru şi operatori pentru staţiile de transfer, compostare şi sortare”, a mai spus Adrian Ţolea.
Un proiect cu probleme
Mega-proiectul de gestionare a deşeurilor a fost unul care a avut multe hopuri. Prima licitaţie pentru realizarea proiectului a avut loc în anul 2010. Atunci Confort SA a fost societatea declarată câştigătoare, iar proiectul trebuia finalizat până în vara lui 2013. Însă între CJA şi Confort SA au apărut neînţelegeri după ce instituţia judeţeană a anunţat că firma a eliberat facturi pentru lucrări ce nu erau executate. În 2013 contractul cu cei de la Confort a ajuns la final, dar lucrările erau departe de finalizare. Aşa că a fost organizată o nouă licitaţie adjudecată la finele anului trecut. Asocierea de firme care a câştigat această a doua licitaţie a dus lucrările la bun sfârşit, deşi au stat sub presiunea timpului. Pentru că, dacă lucrările nu erau finalizate, riscam să înapoiem banii Uniunii Europene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!