Tribunalul Arad a pronunțat sentința în dosarul furtului celor 414 tone de cupru, în valoare de două milioane de euro, faptă ce a avut loc anul trecut dintr-un depozit al unei firme din Curtici, deținută de omul de afaceri austriac Dieter Kaas. Inculpați în acest dosar au fost Malița Florin, Simion Stanciu Constantin și Blăgău Voicu Cătălin. Cei trei au sustras cuprul din depozit cu ajutorul mai multor autotrenuri, în baza unor acte pe care le-au falsificat. Cuprul a fost recuperat la câteva zile de la furt, autorii fiind depistați mai târziu de către polițiști.
Sentința a venit pe 19 iunie, iar potrivit acesteia – postată pe portaljust.ro – Malița Florin a fost condamnat la: 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals; 1 an închisoare pentru săvârşirea instigării la infracţiunea de uz de fals; 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare; 2 ani închisoare pentru săvârşirea instigării la infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare; 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tractarea unei remorci cu număr fals de înmatriculare; 1 an închisoare pentru săvârşirea instigării la infracţiunea de tractare a unei remorci cu număr fals de înmatriculare; 1 an închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte autovehiculul respectiv. Instanța a contopit pedepsele de mai sus în pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, la care a adăugat un spor de 2 ani şi 4 luni închisoare, Malița urmând să execute pedeapsa rezultantă de 4 patru ani şi 4 luni de închisoare. În ceea ce privește infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, s-a încetat procesul penal.
Cu suspendare
Ceilalți doi inculpați în cauză – Stanciu Simon Constantin şi Blăgău Voicu Cătălin – au fost condamnați la câte: 1 an închisoare fiecare, pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals; 2 ani închisoare fiecare, pentru infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare; 1 an închisoare fiecare, pentru săvârşirea infracţiunii de tractare a unei remorci cu număr fals de înmatriculare. Tribunalul a contopit pedepsele în cea mai grea, de 2 ani închisoare, la care a adăugat un spor de 8 luni închisoare, cei doi urmând să execute 2 ani şi 8 luni de închisoare, fiecare. De asemenea, și în privința lor a încetat procesul penal pentru complicitate
la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Instanța a dispus suspendarea executării sub supraveghere a pedepsei aplicate lui Stanciu Simon Constantin şi Blăgău Voicu Cătălin şi stabileşte acestora un termen de supraveghere de 4 ani. Pe lângă celelalte obligații dipuse de instanță în ceea ce-i privește pe cei doi, tribunalul a impuns celor doi „obligaţia de a frecventa unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de Serviciul de Probaţiune Timiş sau Arad după caz, sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Stanciu Simon Constantin va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului local Timişoara sau în cadrul unei alte unităţi stabilite de Serviciul de Probaţiune, pe o perioadă de 60 zile. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Blăgău Voicu Cătălin va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului local Şiria sau în cadrul unei alte unităţi stabilite de Serviciul de Probaţiune Arad, pe o perioadă de 60 zile”.
Fără drept de a conduce
Instanța a interzis celor doi dreptul de a conduce orice categorie de vehicule, de la rămânerea definitivă a sentinţei şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Sentința pronunțată în acest dosar de către Tribunalul Arad, miercuri, 19 iunie, nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!