Şapte proiecte au stat pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare CJA din data de 18 octombrie. Şi toate şapte au trecut de votul aleşilor, deşi, cu câteva minute înainte, printre mai marii CJA se instalase deja convingerea că cele mai importante două proiecte nu vor fi votate de Opoziţie şi, ca atare, nu vor trece de consiliu cu toate urmările grave ce decurgeau de acolo. Nu a fost să fie, însă, aşa: aleşii PSD au votat proiectele care vorbeau de preluarea în administarea Consiliului Judeţean Arad a imobilului aflat în domeniul public al comunei Şiria şi a celui aflat în domeniul public al oraşului Lipova. Discuţiile din timpul şedinţei CJA nu s-au axat, însă, în jurul cetăţilor (despre ele a fost vorba mai sus), negocierile fiind purtate pe acest subiect înainte, în comisiile reunite, pe telefoane şi face to face. Sigura referire exactă la cele două proiecte, dincolo de cele privind rezultatul numărării voturilor, a fost făcută de preşedintele CJA, Iustin Cionca, care i-a mulţumit după vot lui Florin Tripa, consilier PSD.
Ce va urma: angajaţii CJA vor intra în priză în speranţa că se vor încadra în termenul limită, deja prea strâmt, pentru depunerea documentelor care să facă posibilă atragerea de fonduri europene pentru cele două cetăţi.
S-au discutat în schimb în cadrul şedinţei CJA câteva chestiuni tehnice. Prima a fost legată de modul în care s-au numărat unele voturi la şedinţa din 28 septembrie. Consilierul PSD, Marius Sulincean, a susţinut că e imposibil ca aleşii PNL să fi votat cu toţii un proiect după ce consilierii PSD au părăsit sala, din moment ce cinci aleşi penelişti erau la ţigară cu pesediştii în acel moment… Replica a venit de la preşedintele CJA, Iustin Cionca, care a considerat că alesul PSD nu avea cum să ştie care au fost majorităţile şi câte voturi au fost pe proiect din moment ce nu era în sală. Proiectul privind aprobarea conţinutului procesului verbal al şedinţei ordinare a CJA din 28 septembrie a trecut totuşi fără votul aleşilor PSD (cu 18 voturi „pentru” şi 10 „împotrivă”).
Niciunul dintre aleşi nu a avut nimic de comentat la proiectul care vorbea de drepturile copiilor/elevilor/tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul de masă şi împărţirea lor pe comune, actul fiind votat în unanimitate.
Fără CV-uri, fără prezenţă
Convocarea adunării generale a acţionarilor în AGA la Aeroport nu a mai fost însă pe placul aleşilor PSD. Chiar dacă se cererea prelungirea situaţiei existente – din cauză că legile din România nu sunt însoţite la timp de norme metodologice, punând „executanţii” lor în situaţia încurcată de a nu şti cum ar trebui procedat până ajung taman în afara legii – aleşii PSD nu au fost de acord. Ei s-au împotrivit actualilor şi implicit foştilor membri pentru că nu au primit CV-urile acestora (fapt solicitat în şedinţele pe comisii) şi pentru că cei vizaţi nu s-au prezentau în şedinţa extraordinară CJA.
Absenţa CV-urilor şi a prezenţei celor vizaţi i-a determinat pe aleşii Opoziţiei să se abţină de la votul acestui proiect, în pofida faptului că Puterea, prin vocea preşedintelui, dar şi prin vocea consilierul Plaveţi, încerca să explice că, de fapt, nu se schimbă nimic şi votul este dat în acest sens. Chichiţe politicianiste, am spune noi, de care nu ai cum scăpa când vine vorba de şedinţe… publice.
Voluntari cu muncă la negru?
Un subiect mai serios a fost cel dezbătut odată cu proiectul privind organizarea şi administarea activităţilor de voluntariat la nivelul CJA. Primul care a intervenit a fost Iustin Cionca. Explicaţia sa sumară legată de motivele acestui proiect – „am decis rezilierea tuturor contractelor cu voluntarii pentru că acestea nu sunt pe actuala lege. Le vom reface pe lege” – nu a fost suficientă pentru Opoziţie. Cristian Videscu a mers departe cu acuzele în cazul acestui proiect – a precizat că acum câtva zile a semnalat acelaşi lucru şi a cerut mai multă seriozitate în condiţiile în care unii dintre voluntari au atribuţii desprinse din fişa postului angajaţilor CJA. Şi a „tunat”: „Noi, consilierii PSD, nu vom vota acest proiect de hotărâre pentru că voluntarii fac un fel de muncă la negru mascată sub formă de contract de voluntariat”. O declaraţie care a lăsat-o uluită ca-n filmele hollywoodiene pe Claudia Boghicevici, vice CJA. Nu şi pe preşedintele CJA, Iustin Cionca, acesta arătându-se mai degrabă indignat că angajaţii care au descoperit problema din contractele cu voluntarii în loc să semnaleze acest fapt prima şi prima dată conducerii CJA, pentru ca aceasta să corecteze neajunsul, au fugit repede cu neregula la Opoziţie şi presă. Dar ce să-i facem, am spune noi, presa, așa e democraţia, îţi dă dreptul (dacă ai curajul) să vorbeşti peste tot, chiar şi acolo unde unii nu ar vrea.
Picanteriile
Revenind la discuţie, după câteva scurte picanterii, legate de voluntarul Cătălin Ţiţirigă care se plimbă, din spusele lui Videscu, cu maşina CJA prin control pe la spitale (!), şi de angajatul Bogdan Noghiu, care în declaraţiile lui Ciocnca este cel care a mers la spitale dar care deranjează nu de aceea ci pentru că are opinii critice, proiectul s-a votat. Cu 18 voturi „pentru” şi 10 „abţineri”, proiectul a trecut de aleşi şi ca atare eroarea angajaţilor CJA pe tema voluntarilor va fi îndreptată.
Rectificarea inventarului bunurilor imobile aflate în patrimoniul public al Județului Arad a trecut cu unanimitate de voturi iar, după unanimităţile date pentru cetăţi, şedinţa s-a închis fără alte comentarii. Doar, aşa cum am precizat, cu mulţumirea adresată de Cionca lui Tripa.
Final cu drumuri
A fost o şedinţă am spune normală, decentă, cu voturi clare, explicate şi, desigur, cu intervenţii de culoare, aşa cum le stă bine politicienilor, de oriunde ar fi ei. Un subiect extrem de dureros a fost atins chiar la final de şedinţă. Consilierul PSD, Florin Tripa, s-a arătat îngrijorat de soarta drumurilor judeţene. Preşedintele Cionca l-a trimis, însă, să vorbească la obiect (drum cu drum) cu vicele Sergiu Bîlcea care tocmai asta face de luni de zile: încearcă să rezolve problema mult prea grea a drumurilor de pe la noi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!