ARAD. Sunt prea vechi și nu mai pot fi folosite. Parcul auto al Companiei de Transport Public Arad (CTP) este unul de „legendă”, dacă este să ne luăm după vârsta autobuzelor. Deoarece nu dispun de fondurile necesare pentru a achiziționa, în bloc, autobuze noi, cei de la CTP au găsit o soluție de compromis: vor cumpăra autobuze second-hand, dar care, calitativ, sunt mult peste cele pe care le avem în prezent. În acest sens, a fost organizată o licitație electronică pentru cumpărarea a zece autobuze la mâna a doua. „Avem multe autobuze care sunt depășite deja. În ceea ce privește motorul, acesta funcționează bine, dar caroseria, interiorul, e vechi, foarte vechi, depășit. Și am putea avea probleme cu primirea licenței de transport pentru ele de la Registrul Auto Român”, ne-a informat Maria Birău, directorul companiei arădene.
Și condiții
Autobuzele second-hand nu vor fi achiziționate doar așa, de dragul de a fi achiziționate, spun reprezentanții CTP în descrierea licitației. Vehiculele vor trebui să întrunească anumite condiții pentru a fi în grațiile celor de la transporturile în comun din Arad. Ca atare, cele zece autobuze trebuie să fie de categoria M 3, de tip interurban, să aibă o lungime de maximum 12,5 metri și să corespundă anumitor cerințe și parametri tehnici minimali stabiliți în caietul de sarcini, cum ar fi caroserie cu volan pe stânga sau minim două uşi cu acţionare automată. În plus, vehiculele nu trebuie să prezinte urme de coroziune sau degradări ale stratului de vopsea. Autobuzul trebuie echipat cu anvelope corespunzătoare unui parcurs de minim 20.000 km de la data livrării. Noile vehicule (vechi) vor trebui să corespundă normelor de poluare Euro 2, ceea ce înseamnă că vechimea lor nu va putea fi mai mare de aproximativ 15 ani. Totodată, firma care va câștiga licitația trebuie să demonstreze că a mai livrat astfel de echipamente și altor companii de transport, publice sau private. În ceea ce privește prețul estimat de către cei de la CTP, acesta este de 690.000 de lei fără TVA pentru toate cele zece autobuze. Cu toate acestea, societatea care participă la licitație și care oferă prețul cel mai mic va fi declarată câștigătoare. O altă cerință a licitației se referă la faptul că, în maximum patru luni de la semnarea contractului, firma câștigătoare va trebui să livreze autobuzele.
La casare
În ceea ce privește autovehiculele vechi, care vor fi înlocuite de cele second-hand, acestea vor ajunge la casare. Cel mai probabil, anumite piese de schimb, consumabile, care pot fi folosite pentru reparația altor autobuze, vor fi demontate și reținute de către CTP, iar caroseriile și șasiurile vor ajunge la fier.
Depunerea ofertelor
Firmele interesate de licitația organizată de CTP își pot depune ofertele până la data de 3 octombrie 2013, zi în care ofertele vor fi deschise la sediul companiei. În cazul în care una dintre societăți este nemulțumită de rezultatul licitației, aceasta va putea depune contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!