ARAD. „Arlechino”, cum mai este cunoscut barul teatrului, s-a tranformat, în după-amiaza de sâmbătă, într-o adevărată sală de spectacole la dubla lansare de carte: „lasă apa să curgă” de Lucia Cuciureanu şi „Laptele negru al mamei” de Cosmin Leucuța.
Mesele rotunde au fost trimise în culise și în locul lor au apărut multe, multe scaune. Desigur, eroii pricipali au fost cei doi autori, dar nu au lipsit nici criticii (literari), publicul (foarte numeros, cum rar ne-a fost dat să vedem la astfel de evenimente) și s-a simțit chiar…regia. Spunem asta pentru că, înainte de prezentarea propriu-zisă, doi actori remarcabili ai teatrului arădean – Oltea Blaga și Ioan Peter Pit – au citit din cele două cărți introducând auditoriul în atmosfera noilor apariții editoriale.
Despre Lucia Cuciureanu au vorbit: poetul Vasile Dan, președintele filialei Arad a USR (care a remarcat că „toată cartea poate fi citită ca un singur poem”) și cricitul literar Gheorghe Mocuța (apreciind că „Lucia Cuciureanu se prezintă în fața cititorului cu un discurs liric liber, curat”).
Pe Cosmin Leucuța l-au prezentat: Lucia Cuciureanu – de această dată în postură de critic („autorul folosește mai multe stiluri narative pe care le îmbină într-un tot unitar”), Gheorghe Mocuța („eroii romanului său sunt tineri plini de energie, care se mișcă firesc într-o societate postmodernă”) și scriitorul Gheoghe Schwartz („cartea se citește cu foarte multă plăcere pentru că este directă”).
Desigur, prezentatorii cărților au tăiat firul în patru (făcând chiar „legături” cu reprezentantul modernismului lusitan Fernando António Nogueira Pessoa, în cazul Luciei Cuciureanu sau atracția spre creația marelui Will – Shakespeare – la Cosmin Leucuța), dar nu intrăm în amănunte pentru a nu vă răpi din plăcerea lecturii.
Spre final au intrat în „scenă” autorii. Ei au vorbit despre creațiile lor și au adus foarte, foate multe mulțumiri.
Autografe la două mâini
Ca la orice lansare, nici la aceasta nu a lipsit „ședința de autografe”. Numai că, spre deosebire de altele, am văzut o coadă pe mai multe rânduri (ca pe vremuri) la cumpărarea cărților. Așa că autorii au avut de lucru cu atâtea autografe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!