Măsuri speciale au fost luate în trei județe din Ungaria, din care două au graniță cu județul nostru (Bekes şi Csongrad), din cauza gripei aviare. Totuși, boala nu a fost confirmată decât în sudul țării, în județul Bacs-Kiskun. Focarele sunt la aproximativ 100 de kilometri de Arad, însă în contextul migrației păsărilor, virusul se poate răspândi ușor. Astfel, și autoritățile arădene sunt în alertă și au luat măsuri de prevenție.
Fermele, verificate
Șeful Direcției Sanitare Venerinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad, Viorel Agud, a declarat, luni, că în contextul apariției unor focare de gripă aviară peste graniță, toate cele cinci mari ferme de păsări din județ au fost verificate. Fiecare dintre aceste ferme are o medie de 15.000 de capete, rezultând peste 75.000 de păsări.
„Am verificat toate filtrele de biosecuritate și am informat reprezentanții acestor ferme despre situația gripei aviare din Ungaria. Am instruit personalul de la ferme despre măsurile pe care trebuie să le ia și le-am cerut să semneze că ne vor anunța imediat ce au cea mai mică suspiciune de apariție a bolii”, a declarat șeful DSVSA Arad.
Din fericire, probele prelevate deja au fost analizate și nu există suspiciune de apariție a gripei aviare în județ, însă crescătoriile vor rămâne sub supravegherea autorităților.
Focare în Europa
Opt state europene sunt afectate de apariţia, în ultimele săptămâni, a unor focare de gripă aviară. Autoritatea pentru siguranţa alimentelor din Ungaria a ordonat sacrificarea tuturor păsărilor pe o rază de un kilometru în jurul unor focare identificate în sudul ţării. Vor fi sacrificate zeci de mii de păsări în apropierea oraşelor Bugac şi Kiskunmajsa, în regiunea Bacs-Kiskun, iar fermierii vor fi despăgubiţi.
De asemenea, autoritățile au ordonat ca toate păsările din regiunile Bacs-Kiskun, Bekes şi Csongrad să fie ţinute închise, pentru a preveni contactul acestora cu raţele sălbatice care au răspândit virusul H5N8.
Măsuri similare pentru protejarea sau sacrificarea păsărilor au fost luate în Germania, Austria, Olanda, Polonia, Danemarca, Croaţia şi Elveţia, care sunt expuse pentru că se află pe ruta de migraţie a raţelor, potrivit Reuters.
Citiți principiile noastre de moderare aici!