Nimic nu e în neregulă la Colegiul „Mihai Viteazul” din Ineu. Alarma dată de conducerea şcolii şi de cabinetul medical al acesteia după ce 50 de copii au acuzat dureri de burtă, vărsături şi diaree s-a dovedit a fi falsă. Cel puţin asta a stabilit Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad în urma verificărilor efectuate la faţa locului.
Vă prezentăm, în detaliu, rezultatul anchetei DSP la Ineu.
Raportul specialiştilor
„În data de 23.11.2017 medicul școlar și conducerea unității școlare notifică la DSP Arad existența unui număr de aproximativ 50 de copii cu simptome de vărsătură și diaree. Aspectele sesizate au fost verificate de specialiști din cadrul DSP Arad atât la școala gimnazială, cât și la Compartimentul Primiri Urgențe din Ineu. În unitatea de învățământ sunt înscriși 371 de elevi, la momentul controlului fiind absenți 57, în condițiile în care în mod obișnuit, din informațiile furnizate de directorul adjunct, media zilnică a elevilor absenți este de 25. În perioada 21-23.11.2017 la CPU Ineu s-au prezentat 8 pacienți cu vârste cuprinse între 11-13 ani, acuzând grețuri, vărsături și diaree. Toți pacienții au avut forme ușoare de boală, refuzând internarea. 3 dintre aceștia au fost investigați privind o posibilă patologie infecțioasă, coproculturile fiind negative, la fel și investigațiile pentru patologia virală.
Prezumând că toți pacienții sunt din aceeași clasă, medicul care a consultat în CPU cei trei pacienți din data de 21.11.2017 a recomandat conducerii școlii oprirea activităților didactice la clasa respectivă. Recomandarea a fost urmată și începând cu data de 22.11.2017, toți cei 29 de elevi înscriși nu au mai frecventat școala” – se arată în raportul DSP Arad.
În ultimele 24 de ore, la unitatea de primiri urgențe din localitate nu au fost înregistrate alte cazuri de patologie digestivă la copii.
Şcoala, fără probleme de igienă
În urma verificărilor, specialiştii DSP Arad au stabilit că „în unitatea școlară starea generală de igienă este corespunzătoare, există substanțe dezinfectante și se utilizează conform indicațiilor de utilizare. Unitatea este racordată la rețeaua de apă a orașului, nu au fost semnalate avarii sau întreruperi de furnizare a apei potabile, organoleptic nu s-au sesizat modificări ale potabilității. Calitatea apei furnizate de uzina din localitate a fost verificată prin analize de laborator atât microbiologic, cât și fizico-chimic în data de 20.11.2017, fără să se constate neconformități.”
În vederea analizării la Laboratorul din cadrul DSP Arad, au fost prelevate probe de apă potabilă, dar şi probe din produsele alimentare acordate prin programul „Laptele și cornul”. De asemenea, pentru verificarea eficienței dezinfecției au fost prelevate teste de pe suprafețe din săli de clasă și grupuri sanitare.
Recomandări
Direcţia de Sănătate Publică Arad a făcut următoarele recomandări: intensificarea acțiunilor de educație pentru sănătate cu privire la igiena personală și colectivă; efectuarea triajului epidemiologic zilnic pâna la eliminarea riscului de transmitere a eventualei patologii infecțioase; efectuarea unei operațiuni suplimentare de dezinfecție a tuturor spațiilor din unitatea de învățământ; notificarea de îndată a DSP Arad cu privire la apariția oricărui eveniment legat de sănătatea elevilor.
Concluzie
În concluzie, „nu se confirmă evoluția focarului cu 50 de cazuri de boală cu simptomatologie digestivă, semnalat de medicul cabinetului școlar și conducerea unității școlare” – precizează Constantin Cătană, director al DSP Arad.
[related-post post_id=”1940104″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!