ARAD. Am crezut că nu mai vine, dar nu ne-a uitat. Ne făceam calcule câtă economie vom face, dar planurile ne-au fost date peste cap. Cu o mică întârziere, iarna a venit, totuşi. Şi a venit în forţă, nelăsând loc de pregătiri suplimentare. O mică ploaie s-a transformat, de vineri începând, în ninsoare. O ninsoare care nu s-a mai oprit cu adevărat timp de trei zile. Însă parcă în acest an autorităţile nu au mai fost la fel de surprinse cum s-a întâmplat anii trecuţi. Încă de vineri noaptea utilajele de deszăpezire au ieşit pe toate drumurile din judeţul nostru. Zeci de tone de material antiderapant au fost împrăştiate, iar efectul a fost cel scontat: s-a circulat bine pe şosele, în condiţii de iarnă, dar nu au fost probleme deosebite, nu au fost drumuri închise, nici măcar drumuri cu circulaţie foarte îngreunată. Însă autorităţile au rămas şocate de atitudinea şoferilor care nu ţin cont de condiţiile meteorologice, circulând pe drumurile afectate de zăpadă ca şi cum ar circula într-o zi frumoasă de vară.
„Am rămas şocat să văd cum unii şoferi circulă cu peste 100 de kilometri pe oră, în special pe drumul Arad-Şiria. Într-adevăr, drumul este în proporţie de 90 la sută negru, adică mai are foarte puţină zăpadă pe el. Însă şi această cantitate mică de zăpadă frământată poate produce oricând un accident, te poate arunca de pe drum. În acest sens, am contactat Prefectura şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad pentru ca efectivele de poliţişti să fie scoase pe drumuri pentru a atenţiona şoferii cu privire la faptul că circulăm, totuşi, în condiţii de iarnă”, a spus Cristian Drăgan, administratorul judeţului, care a bătut drumurile judeţene tot weekend-ul, ocupându-se direct de deszăpezire.
Din nou, cum se întâmplă în fiecare an, drumurile naţionale au fost cele mai curate dintre toate. Însă, pe lângă intervenţiile cu material antiderapant şi cu lama, zăpada de pe şosele este înlăturată chiar de autovehiculele care circulă pe aici. Ca atare, în cea mai mare parte a lor, toate drumurile naţionale care trec prin judeţul nostru sunt negre în proporţie de sută la sută. Pentru amatorii de statistici, precizăm că, potrivit Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, pe şoselele din Arad s-a intervenit cu şase autoutilaje şi s-au răspândit 35 de tone de material antiderapant pe DN 7, pe DN 7B şi pe DN 79A. Şi autostrada şi centura în regim de autostradă a municipiului au fost „tratate” de utilajele de deszăpezire. Pe unele porţiuni mai mici poate fi întâlnită, însă, zăpadă frământată, dar sub un centimetru grosime.
Şi judeţul
În ceea ce priveşte drumurile judeţene, utilajele au ieşit pe şosele încă de vineri seara. „Cele mai afectate sectoare de drum au fost Arad, Lipova şi o parte din Ineu. Pe sectoarele Criş şi Sebiş a fost, o bună bucată de timp, doar lapoviţă care, ulterior, s-a transformat în ninsoare. Au fost întâmpinate greutăţi în special pe timpul nopţilor, din cauza poleiului”, a precizat Cristian Drăgan, administratorul judeţului. Acesta a mai spus că, pe drumurile judeţene, intervin 36 de utilaje de deszăpezire. „În cea mai mare parte, utilajele împrăştie material antiderapant, nefiind nevoie de intervenţia cu lama. Pentru a încerca să combatem poleiul, am mărit concentraţia de sare din amestecul antiderapant, aşa că, în prezent se împrăştie material format din jumătate nisip şi jumătate sare”, a mai declarat Drăgan. Din nou, pentru statistici, pe drumurile judeţene s-au împrăştiat 1.200 de tone de nisip şi 135 de tone de sare.
Zăpada din municipiu
Şi străzile din municipiul Arad au beneficiat de o deszăpezire care a început încă de vineri noaptea. Câteva zeci de utilaje ale Polaris au străbătut drumurile oraşului, împrăştiind material antiderapant. Cum se întâmplă în fiecare an, prioritate au avut intrările în oraş, podurile şi străzile principale. Ulterior, s-a intervenit şi pe străzile secundare, dar şi la îndepărtarea zăpezii din faţa Palatului Administrativ, de pe trotuarele de pe poduri, de la traversările pietonale şi de pe strada Meţianu. Nici în municipiu stratul de zăpadă nu a fost foarte gros, aşa că nu a fost necesară intervenţia cu lama, ci numai împrăştierea de material antideparant.
Un incident
Cum „iarna nu-i ca vara”, iar drumurile, cu toate că sunt deszăpezite, au încă urme de omăt frământat sau poduri de gheaţă, şoferii ar trebui să îşi schimbe modul de a conduce, să reducă viteza şi să circule preventiv. Însă un conducător auto a făcut exact invers. A circulat pe drumul Arad-Şiria cu viteză mare, prea mare pentru sezonul în care suntem, a încercat să evite un alt autoturism, a intrat în derapaj şi a pierdut controlul volanului. Maşina pe care o conducea a ieşit în decor şi s-a izbit în şanţul de pe marginea drumului. În urma accidentului, o persoană a fost rănită la cap, fiind transportată la Spitalul Judeţean. „Fac un apel la toţi şoferii să circule în condiţii de iarnă, chiar dacă drumurile sunt deszăpezite. Trebuie redusă viteza pentru că orice bucată de zăpadă frământată poate provoca un accident”, a spus Cristian Drăgan.
O altfel de iarnă
Există o categorie de arădeni pentru care iarna nu înseamnă blocaje pe drumuri, circulaţie îngreunată şi polei. Pentru această categorie iarna înseamnă distracţie, săniuş, oameni de zăpadă şi bătăi cu bulgări. Vorbim aici de copii. Aceştia, însoţiţi de părinţii lor, au luat cu asalt faleza Mureşului şi au umplut Parcul Copiilor. Săniile au reprezentat „maşinile” lor, iar zăpada nu le-a dat bătăi de cap, ci numai un motiv de joacă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!