ARAD. Aproximativ 130 de vehicule istorice din judeţul Arad sunt în pericol să dispară de pe şosele, după ce, aflat în „foame de bani”, statul a decis ca acestea să plătească, începând din data de 16 octombrie, taxa de drum, respectiv rovinieta.
„CNAIR informează utilizatorii rețelei de drumuri naționale, deținători de vehicule de interes istoric, că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe rețeaua de drumuri naționale din România, la data intrării în vigoare a acesteia, exceptarea vehiculelor istorice de la obligaţia de plată a rovinietei şi a tarifului de trecere, stabilită în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 15/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările şi completările ulterioare, încetează”, se arată într-o informare a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
În acelaşi comunicat, CNAIR anunţă sec:
„Începând cu data de 16.10.2023, zi până la care CNAIR va finaliza procesul de prelucrare a datelor privind vehiculele istorice care au fost înscrise în baza de date a Sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei cu vehicule exceptate, în vederea eliminării din aceasta, utilizatorii vehiculelor istorice au obligația de a achita tariful de utilizare și tariful de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România”.
Taxe enorme
Această modificare legislativă este, însă, o măsură care loveşte puternic în posesorii de vehicule istorice. Şi asta pentru că, ţinând cont de vechimea acestor maşini şi camioane şi de capacitatea cilindrică, taxele care ar urma să fie plătite sunt enorme. Proprietarii de vehicule istorice din Arad spun că această modificare legislativă va lovi puternic în buzunare.
„Gândiţi-vă că avem camioane militare vechi, cu motorizări de 5.000-6.000 de centimetri cubi, fără normă euro, care trebuie să circule zeci, sute de kilometri pentru a participa la expoziţii. Vorbim de taxe de drum uriaşe, care pot trece de 9.000-10.000 de lei pe an. Noi, dacă vrem să mergem la Săvârşin, folosim drumul naţional şi trebuie să plătim această taxă. Dacă mergem la Păuliş, la Monumentul Eroilor, trebuie să plătim această taxă. Dacă vrem să participăm la diferite parade sau expoziţii din ţară, trebuie să plătim taxa. Pe lângă că fiecare proprietar de vehicul istoric plăteşte din banii lui carburantul pentru deplasări, acum suntem obligaţi să plătim şi taxa de drum”, spune unul dintre proprietari.
Singura variantă viabilă pentru cei care deţin vehicule istorice este plata taxei de drum pe perioade de timp scurte, câteva zile, o săptămână, pentru a putea participa mai departe la expoziţii.
Trimite articolul
Xde aia exista trailer ..multi folosesc masinile istorice ca sa nuplateasca taxe !
De cand pana cand rovigneta este in functie de capacitatea motorului sau norma Euro ? Pana la 3.5t mtma vigneta costa fix 28 EUR / an … daca nici atat nu-si permit atunci sa le dea foc…
-
De la 1 ianuarie 2026.
Nu-i bai, bine ca pensiile speciale sunt la locul lor, nu?
FOARTE BINE, POLUEZI, PLATESTI, DOAR NU TE TINE PE TINE CU MASINA RETRO, SA NU PLATESTI, IAR CAND O VINZI, IMI CERI 20000 DE EURO PE EA….SMECHERIE, EH UITE CA NU MAI MERGE CUM, MERGEA
-
dada. aia face taxa de drum. poluare.
-
ESTI UN TRIST
Dacă ai bani de rabla trebuie sa ți-o permiți dacă nu vinde-o și nu te mai plânge ca nu ai bani. Nu ai vrea sa îți de-a statul bani de benzina ?
-
Nu cere nimeni bani de pomana, dar nici nu e corect ca un vehicul de colectie plimbat intre doua expozitii sa fie taxat ca si o utilitara comerciala cu durata de viata de mult depasita.
-
pentru utilitare se poate face vigneta pe zi ca doar nu se plimba zilnic cu ele plus ca nu ii obliga nimeni sa participe la expozitii…
-
ba da
are obligatia sa participe la vreo 2 pe an
-
-
mai sadica e taxa comunista din 2026, nu vreau sa ma urmareasca pe unde umblu, nu sunt obligat sa am telefon
Vă învăț eu ceva voi cei care aveți MAȘINI ISTORICE că mă doare INIMA să vă văd cu ele PIERZÎNDULE. Faceți bine Și le demontați piesă cu piesă și punețile bine pînă în vremurile bune cînd vor SOSI că atuncea le VEȚI îmbina la loc