Arad. Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte este luat cu asalt în această perioadă, în special de către arădenii care lucrează în străinătate și, veniți în vacanță, doresc să își schimbe pașapoartele. Nu puține sunt, însă, nici cererile celor care urmează să plece în concediu și au realizat pe ultima sută de metri că trebuie să își reînnoiască documentul de călătorie. Ca urmare, față de luna iunie a acestui an, în luna iulie numărul cererilor preluate de către serviciul de pașapoarte a crescut cu 56 la sută.
În momentul de față, programarea pentru depunerea cererilor în vederea eliberării unui pașaport se poate face doar prin completarea formularului on-line de pe platforma www.epașapoarte.ro. Serviciul arădean dispune de patru ghișee pentru primirea acestor cereri operaționalizate pe platforma online. Având în vedere numărul mare de solicitări, programul de lucru cu publicul s-a extins până la ora 20:00, cel puțin până în data de 31 august, pentru a oferi cât mai multe opțiuni de programare în platformă.
Prima zi disponibilă
În momentul de față, pentru cei care doresc să se programeze în platformă pentru depunerea cererilor, primul interval de timp disponibil este pe data de 17 august, de la ora 19:00. În zilele care urmează, mai sunt locuri disponibile și la primele ore ale dimineții, dar cele mai multe posibiltăți sunt după ora 14:00.
Pentru evitarea supraaglomerării, este recomandat ca cetățenii români cu domiciliul în țară care au depus deja cerere pentru eliberarea unui pașaport, să solicite transmiterea acestuia la domiciliul de reședință.
Conform Direcției Generale a Pașapoartelor, ”în cazul persoanelor care optează pentru ridicarea pașaportului simplu electronic sau a pașaportului simplu electronic cu menționarea statului de domiciliu de la sediile serviciilor publice comunitare de pașapoarte, în prezent, structurile de pașapoarte depun eforturi majore pentru ca aceste documente de călătorie să se elibereze în termen de 5 zile lucrătoare (acest termen poate varia până la cel mult 10 zile lucrătoare, în funcție de volumul cererilor aflate în curs de soluționare).
Documente necesare
Pentru a solicita eliberarea unui pașaport este nevoie de următoarele documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original (cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original); documentul care face dovada achitării contravalorii paşaportului, în original, sau documentul de plată editat pe suport hârtie conţinând toate informaţiile aferente plăţii efectuate prin mijloace de plată online, completat pe numele titularului; paşaportul anterior, dacă acesta există.
Cât costă pașaportul
Contravaloarea paşaportului simplu electronic este de 258 de lei pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani sau 234 de lei pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani. Contravaloarea pașaportului simplu temporar este de 96 de lei, indiferent de vârsta titularului. Plata contravalorii pașaportului se poate efectua la casieriile unităților CEC Bank, precum și la stațiile de plată Selfpay ale CEC Bank sau on-line, prin platforma de plăți virtuale Ghiseul.ro.
Pașaportul românesc nu se eliberează în regim de urgență, doar cel temporar se poate elibera în cel mult 3 zile lucrătoare de la data depunerii cererii, dar doar în anumite situații de excepție, ce trebuie dovedite, după caz, cu documente din care rezultă motivele ce determină necesitatea și urgența deplasării în străinătate.
Trimite articolul
Xdaca se mareste nr de ghisee totul este ok
daca se mareste nr de ghisee totul este ok
Interesant. Nu marșa ieri Cîțu că Romanica a devenit o țară cu mari salarii?