Prețul usturător al gigacaloriei, sumele fabuloase pe care mulți arădeni le scot din buzunar iarnă de iarnă, pentru încălzire îi face pe mulți beneficiarii CET SA să se debranșeze. Numărul celor care aleg anul acesta să renunțe la serviciile CET nu este încă cunoscut dat fiind că perioada debranşărilor legale e de abia la început. Dar a început în forţă.
În urmă cu două săptămâni, toți locatarii dintr-o scară de bloc din cartierul Vlaicu, 20 de familii, au cerut debranșarea. Pe primul loc la debranșări, ne spun reprezentanții ULAL Arad, se situează cartierul Vlaicu, iar pe locul doi Micălaca (cele mai mari dintre cartierele Aradului). „Continuă avalanșele de debranșări de la CET, atât individual, cât și la nivel de scară de bloc, debranșări cu care ne-am obișnuit în fiecare vară și de care nimeni nu ține cont. Arădenii s-au săturat să plătească apa rece la preț de apă caldă și să suporte costuri mari cu încălzirea”, a declarat Dorina Lupșe, președinte ULAL Arad. Termenul de preluare a cererilor de debranșare ţine până în 15 august.
Doar în condiții legale
Fiți cu băgare de seamă! Debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire nu poate fi făcută decât în condiții legale. „Conform HCLM nr.109 din 5.06/2008, zonele în care nu se aprobă debranșări totale sau parțiale sunt cele unitare de încălzire PT 1V si PT 2V – zone cu module pentru care autoritatea administrației publice locale a stabilit că încălzirea se realizează exclusiv în sistem centralizat, zone în care s-au făcut investiții cu costuri mari”, completează Dorina Lupșe.
Condiții de debranșare
În celelalte cazuri, condițiile de debranșare sunt: acordul vecinilor direct afectați atât pe orizontală, cât și pe verticală, iar în cazul asociațiilor de locatari, acordul de la toate apartamentele din imobil; acordul scris al asociației de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, cu mențiunea că au luat act asupra intenției de realizare a unui sistem individual de încălzire; pe formularul tip se vor trece apartamentele debranșate din imobil; se va întocmi o documentație tehnică care reconsideră ansamblul instalațiilor termice, avizată de furnizor, care are ca scop menținerea confortului termic al celor care rămân în sistemul centralizat; viza asociației de proprietari, reprezentată de președinte și administrator.
Fără investiții, fără soluții
„În timp ce fiecare amintește de problemele CET Arad, nimeni nu vine cu soluții susținute și realizabile iar CET își continuă cursul pe panta descendentă în ceea ce privește datoriile către furnizori, pierderile pe traseu și distribuție precum și numărul de beneficiari”, punctează Lupșe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!