De la apariţia Legii 17/2014, care le dă posibilitatea străinilor să cumpere terenuri în România, numărul tranzacţiilor a crescut spectaculos în judeţul Arad. Direcţia Agricolă nu a realizat o statistică privind suprafețele cumpărate de străini, dar multe dintre terenuri sunt achiziţionate de persoane sau firme din afara ţării, ceea ce a condus şi la o creştere a preţului. Se estimează că aproximativ 40.000 de hectare din suprafața arabilă de 350.000 de hectare a județului sunt în proprietarea strănilor.
Chiar dacă interesul străinilor este mare, deocamdată majoritatea cumpărătorilor sunt români. Mulţi dintre ei cumpără şi vând mai departe la un preţ mai bun. Aşa se face că unele terenuri au fost tranzacţionate de două sau mai multe ori într-un singur an.
16.000 de tranzacţii în 2017
Conform informaţiilor primite de la şeful Direcţiei Agricole Arad, Ioan Martin, „în anul 2017, judeţul nostru a fost pe locul doi în ţară, după Timiş, privind numărul de tranzacţii cu terenuri agricole”.
Anul trecut, aproximativ 16.000 de oferte de vânzare au fost procesate de Direcţia Agricolă, însă nu toate au ajuns la stadiul de tranzacţii operate de notarii publici. În medie, 300 de oferte au fost procesate săptămânal.
Într-o zi cât într-o săptămână
La începutul acestui an, numărul ofertelor de vânzare depuse la autorităţi a crescut semnificativ. „Putem spune că este o avalanşă de oferte de vânzare, peste 700 pe care le-am înregistrat în primele două zile lucrătoare din acest an. Acum avem pe zi tot atâtea câte primeam în mod obişnuit într-o săptămână întreagă. Trebuie să procesăm aceste oferte de vânzare în cinci zile şi doar de acest lucru se ocupă 15 angajaţi”, a spus Martin.
Spre comparaţie, în 2016 au fost procesate aproximativ 15.000 de oferte de vânzare, iar în 2014 și 2015 la un loc, 17.000 de oferte (în medie 8.500 pe an).
Preţuri
Conform ofertelor de vânzare depuse la autorităţi, prețurile pentru terenurile din zona de câmpie sunt cuprinse între 8.000 și 12.000 de euro pe hectar, cele mai scumpe fiind în jurul municipiului și în zonele Curtici, Chișineu-Criș și Sântana. Prețurile cele mai mici sunt în zonele de deal, precum Gurahonț, unde un hectar costă de la 2.000 până la 5.000 de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!