ARAD. Începută la 8 aprilie, perioada de contractare derulată de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) cu furnizorii de servicii medicale se încheie la 27 aprilie. Aşa cum se întâmplă în fiecare an, nici de această dată n-au lipsit discuţiile contradictorii în ceea ce priveşte sumele alocate sau modalitatea de calcul… „Aceste discuţii sunt inerente şi normale în perioada de contractare, când fiecare încearcă să-şi maximizeze dorinţa, câştigul. În cele din urmă, eu cred că toată lumea va cădea la pace şi ne vom înţelege, aşa cum ne-am înţeles în fiecare an” – punctează dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director general al CAS Arad.
Bile albe
Contractele pentru furnizarea serviciilor medicale aduc, în acest an, câteva noutăţi care vin în sprijinul pacienţilor asiguraţi. Vor fi resimţite în principal de persoanele cu autism sau de cele care au nevoie de îngrijiri la domiciliu ori de anumite dispozitive medicale, precum şi de pacienţii care necesită îngrijiri paleative. „Sunt câteva noutăţi în favoarea pacienţilor, în sensul că se acordă servicii mai multe sau mai multe puncte pe serviciile respective” – precizează dr. Domşa.
Pe lângă aceste bile albe, contractarea din 2015 a venit cu veşti bune şi pentru furnizori: spitalele, dar şi medicii de familie vor primi mai mulţi bani pentru unele servicii. „Sunt nişte lucruri mai bune din punct de vedere financiar, decât anul trecut. Vom vedea cum se vor executa contractele şi în acest an” – spune preşedintele-director general al CAS Arad.
12% pentru prevenţie
Un alt lucru bun pentru pacienţii asiguraţi are legătură cu analizele medicale de laborator. „S-a creat un fond de 12% din valoarea de contract, la investigaţiile paraclinice, fond care poate fi folosit de laboratoare pentru activitatea de prevenţie, mai ales pentru copiii de până la 18 ani, dar şi pentru persoanele adulte. E un lucru care până acum nu a existat în norme” – susţine dr. Gheorghe Domşa.
Cum vor resimţi, efectiv, oamenii beneficiile aduse de acest supliment bugetar? Ne oferă detalii dr. Domşa: „În mod normal, toţi cetăţenii asiguraţi sunt obligaţi să-şi facă anual un examen de bilanţ. Acest examen de bilanţ se făcea şi până acum, dar ceea ce nu era în regulă în modalitatea în care se făcea era că asiguratului i se făcea o consultaţie clinică generală în cabinet, dar când era vorba să i se facă şi nişte investigaţii, acele investigaţii recomandate de medicul de familie erau făcute de laborator, dar acesta solicita Casei de Asigurări decontarea investigaţiilor. De data aceasta, pe procentul acela de 12%, persoanele care merg să-şi facă examenul de bilanţ vor beneficia, pe lângă consultaţia clinică generală, şi de aceste investigaţii pentru care nu va mai fi solicitată decontarea la Casa de Asigurări de Sănătate. Practic, fondul care astăzi este X va fi X+12% pentru oamenii bolnavi.”
Banii, la nivelul anului 2014
Bugetul alocat în acest an judeţului Arad, din fondul de asigurări sociale de sănătate, se situează la nivelul celui din perioada similară a anului trecut. „Faţă de finalul anului 2014, suma de acum e mai mică cu 15%. Comparativ cu începutul anului precedent, suma este cam aceeaşi. Aşa este la început de an: sunt sume mai mici, dar care pe parcursul anului sunt completate cu rectificări şi cu deblocarea unor fonduri de rezervă” – explică dr. Gheorghe Domşa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!