ARAD. 1.363 de copii cu handicap sunt înregistraţi, în prezent, în judeţul Arad, conform datelor pe care ni le-a pus la dispoziţie Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad. Cei mai mulţi dintre aceşti copii (659) sunt încadraţi la handicap mediu, în timp ce alţi 575 – la handicap grav cu asistent personal. 125 de copii sunt încadraţi la handicap accentuat, iar 4 suferă de handicap uşor. „Aceste cifre sunt valabile pentru trimestrul trei al acestui an şi sunt sensibil mai mici decât cele valabile în 2012. Anul trecut, în judeţul Arad erau înregistraţi 1.415 copii cu handicap” – precizează Vanina Vanci, purtător de cuvânt al DGASPC Arad.
Unde trăiesc
Marea majoritate a copiilor cu handicap din Arad (1.218) trăiesc în familia naturală (608 dintre cei cu handicap mediu, 499 cu handicap grav, 107 cu handicap accentuat şi cei 4 cu handicap uşor). În familia extinsă regăsim alţi 22 de copii, din care 11 cu handicap grav. La alte familii sau persoane se află în grijă 18 copii.
Dar nu toţi copiii cu handicap au şansa de a trăi într-o familie. Cei mai puţin norocoşi au ajuns într-un centru de plasament. Un singur copil, cu handicap accentuat, se află în grija unui centru de plasament privat, în timp ce alţi 78 de copii sunt ocrotiţi în centre de plasament publice. Dintre aceşti copii, 51 au handicap grav, 22 suferă de un handicap mediu şi 5 sunt încadraţi la handicap accentuat. Alţi 26 de copii cu handicap sunt daţi în plasament asistenţilor maternali, aceştia fiind un fel de substitut al părinţilor biologici. E vorba de 14 copii cu handicap mediu, 9 cu handicap accentuat şi 3 cu handicap grav.
60% sunt şcolarizaţi
Potrivit datelor centralizate la nivel naţional, 36% dintre copiii cu handicap frecventează învăţământul de masă, 16% învăţământul special, 3,5% învăţământul special integrat şi 4,5% sunt într-o altă formă de învăţământ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!