JURNAL ARĂDEAN: După aprobarea bugetului județului, este rândul autorităților locale să stabilească din ce sume se vor gospodări în acest an. Care este situația la Pecica?
PETRU ANTAL: Așa este, pe ordinea de zi a ședinței de joia trecută a Consiliului Local Pecica s-a aflat și proiectul bugetului orașului pentru anul 2025. Proiectul realizat de specialiștii administrației locale estimează venituri de 161,98 milioane de lei, din care aproape mai mult de jumătate provin din fonduri europene sau guvernamentale. În ceea ce privește cheltuielile de funcționare, acestea sunt estimate la aproximativ 59 de milioane de lei, care includ cheltuielile de personal, întreținerea domeniului public, bugetele unităților de învățământ, sprijinul acordat cultelor, asociațiilor și cluburilor locale, transportul elevilor, iluminatul public, utilități, etc.
J.A.: Ne puteți spune care este ponderea acestor cheltuieli?
P.A.: La fel ca în anii trecuți, cele mai multe fonduri sunt destinate investițiilor, pentru că dorim să dezvoltăm orașul în continuare. Avem nu mai puțin de 30 de obiective. Defalcat, 64% din cheltuieli sunt destinate proiectelor de investiții. Concret, înseamnă 87,4 milioane de lei din fonduri europene și guvernamentale, la care se adaugă 15,65 de milioane de lei din bugetul local. Urmează sumele destinate bunurilor și serviciilor (14,2%) și cheltuielile de personal (8,6%). Vreau să evidențiez că avem puțin peste 60 de angajați care lucrează la birou și aproape 40 care activează la instituțiile locale subordonate (baze sportive, SVSU, Poliția Locală, Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu”, piață). Remunerația asistenților sociali, care îngrijesc persoanele bolnave, însumează 5,5% din bugetul pe acest an, dar 90% din aceste costuri sunt decontate din bugetul de stat.
J.A.: Care sunt principalele lucrări aflate pe agenda administrației locale în 2025?
P.A.: În acest an dorim să finalizăm mai multe proiecte ample, la care am lucrat și în 2024, spre bucuria și confortul cetățenilor. Chiar de zilele trecute, constructorul a reluat modernizarea străzilor cuprinse în proiectul finanțat prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
Guvernul României ne-a alocat 25 de milioane de lei pentru asfaltarea totală sau parțială a unui număr de 43 de străzi din Pecica. Anul trecut s-a turnat primul strat de asfalt pe 9 dintre acestea și a început pregătirea altora. Încheiem și unul dintre cele mai complexe proiecte la care am lucrat, care a inclus modernizarea și extinderea Școlii Primare nr. 3, de care se bucură acum elevii din cartier, construirea teatrului de vară, lângă baza sportivă, refacerea clădirii fostei școli primare Zágoni și transformarea în Centru de Tineret și ridicarea Centrului Cultural Tradițional (în dreapta Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu”), iar reconstruirea celei mai solicitate grădinițe din oraș (P.P. 1) este în plină desfășurare. De asemenea finalizăm proiectul de utilizare a apei termale pentru încălzirea a 13 clădiri publice din centrul orașului.
J.A.: Domnule primar, știm că puneți accent pe locurile de recreere pentru pecicani. Am auzit că în curând va apărea un lac în orașul dumneavoastră.
P.A.: Da, așa este, am semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Crearea unui ecosistem acvatic prin amenajarea unui lac termal”, în valoare de circa 10,9 milioane de lei, finanțat prin Programul Regional Vest 2021-2027, contribuția orașului fiind de doar 2% din sumă. Proiectul prevede amenajarea unui lac urban artificial cu suprafața de 1,62 de hectare, populat cu pești și plante indigene: nuferi albi, crini și iriși de baltă. Peisajul atractiv și funcțional, în același timp, va fi un loc de relaxare pentru pecicani și un punct de atracție turistică a orașului. Peste lac se va construi o promenadă formată din alei din lemn, urmând să fie amenajată o insulă, foișoare și observatoare ornitologice. În jurul luciului de apă se vor crea spații verzi cu plante indigene (stuf și papură, arbori, plante medicinale, ierburi aromatice și mirodenii), pe aproximativ două hectare.
J.A.: Suntem convinși că lacul va fi un mare plus, dar ce se mai aude cu ștrandul?
P.A.: Se aude doar de bine. Am finalizat și depus spre finanțare, la ADR Vest, proiectul ștrandului termal, o veche dorință a pecicanilor. Acesta ar urma să fie construit în mai multe etape și va funcționa tot anul, punând în valoare zăcământul natural prețios care se întinde sub localitatea noastră și are aceleași calități care-l fac atractiv pentru turiștii care merg în localitățile învecinate din Ungaria. Alt proiect foarte important pe care îl demarăm în acest an este introducerea rețelei de apă și de canalizare pe mai multe străzi din Pecica, unde lipseau până acum, precum și în cel mai mare sat aparținător, Turnu. Săptămânile următoare vom semna contractul, iar asta înseamnă o investiție totală de 150 de milioane de lei, bani obținuți prin PNRR, care nu au fost incluși în bugetul orașului pe acest an.
J.A. Înseamnă că bugetul va crește.
P.A.: Da, bineînțeles, pentru că muncim în continuare pentru acest lucru. Tot legat de infrastructura urbană, lucrăm la documentația necesară începerii lucrărilor de alimentare cu gaze naturale a satelor Turnu și Sederhat, cu finanțare din Programul „Anghel Saligny”. Refacem cinci parcuri din oraș, predăm „insulele ecologice” locatarilor din zona IRIL și izolăm mai multe blocuri. Construim o creșă nouă, dintr-o finanțare de 16 milioane de lei prin PNRR și lucrăm la proiectarea unui nou bloc ANL în zona Iril și a modernizării bazei sportive din Pădurice.
J.A.: Dacă tot ați pomenit de insule ecologice, sunt multe orașe care încearcă să fie mai prietenoase cu mediul.
P.A.: Noi la Pecica nu doar încercăm, noi și reușim. Avem o serie de proiecte verzi, care ne vor ajuta să dezvoltăm infrastructura urbană într-un mod prietenos cu mediul: modernizăm iluminatul public pe străzile care nu au putut fi cuprinse în proiectul anterior, avem trei proiecte referitoare la montarea de panouri solare prin care producem energia necesară stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice, dar și energie verde pentru clădiri publice.
J.A.: Proiecte multe și ambițioase.
P.A.: Doar propunându-ți mult, reușești să faci mult. Într-adevăr suntem ambițioși la Pecica și dorim să facem bine ceea ce facem. Continuăm Programul Național „Masă sănătoasă” pentru elevi, extindem sistemul de supraveghere video al orașului, montăm bănci inteligente și consolidăm clădirea fostului cinematograf, pe care am reușit să o preluăm de la stat, dar se află într-o stare degradată, după ce a stat nefolosită zeci de ani.
J.A.: În satele aparținătoare?
P.A.: La Turnu finalizăm noul cămin cultural, modernizarea și eficientizarea energetică a școlii și renovarea bazei sportive, iar la Sederhat vom amenaja un centru medical pentru cetățeni și un parc pentru copiii. Vă mai pot spune că avem depuse o serie de proiecte care așteaptă jurizarea, printre care și cel referitor la crearea serviciului de transport public local, cu autobuze electrice care să circule în oraș și să facă legătura cu satele aparținătoare.
J.A.: Există consens la nivel politic pentru continuarea strategiei de dezvoltare a orașului?
P.A.: Avem o echipă care pune interesele comunității în fața luptelor politice. Coaliția PNL-UDMR-PSD funcționează la nivel local. Cei 7 consilieri PNL, 3 UDMR și reprezentantul PSD formează majoritatea în Consiliul Local, compus din 17 aleși și au aprobat până acum nu mai puțin de 71 de hotărâri. Încercăm să avem un dialog constructiv și cu reprezentanții opoziției, să sprijine proiectele importante pentru dezvoltarea orașului Pecica și a satelor aparținătoare Turnu, Sederhat și Bodrogu Vechi.