Nu mai este o surpriză pentru nimeni că Aradul nu este și, se pare, nu va fi prea curând fruntaș atunci când vine vorba de plata forței de muncă sau de recompensarea celor ce au muncit zeci de ani. Pe de o parte, angajatorii plătesc salarii mai mici decât în multe alte județe, iar pe de altă parte, salariile mici atrag la rândul lor și pensii mici.
Și, totuși, ne-am fi așteptat la o schimbare, mai ales având în vedere că firmele din Arad se tot plâng că nu mai găsesc personal, că au o criză serioasă a forței de muncă și că sunt nevoite să aducă oameni din alte județe. Ei bine, chiar și în aceste condiții, salariile medii nete virate în conturile muncitorilor clasează județul doar pe locul 12 la nivel național. Potrivit datelor furnizate de Institutul Național pentru Statistică, în luna iunie a acestui an, un arădean a fost plătit cu 2.147 lei, în timp ce bucureștenii au muncit pe mai mult de 3.000 lei, iar angajații din Timiș, Braşov sau Iași au primit la rândul lor remunerații mai mari decât cei din Arad.
Analiza situației economice a arădenilor nu arată deloc mai îmbucurătoare nici atunci când ne referim la pensionari. Faptul că arădenii lucrează pe salarii mai mici ca în alte județe, ne clasează și în cazul pensiilor, sub media pe țară. Cei peste 100 de mii de pensionari au primit, în medie, o pensie de 896 lei. Venitul pensionarilor arădeni este semnificativ mai mic decât în multe alte județe, Aradul fiind pe locul 29 la nivel național, din cele 42 de județe. Menționăm că în nu mai puțin de 10 județe, pensia medie depășește 1.000 de lei! În concluzie, arădenii, fie ei salariați sau pensionari, trebuie să se descurce cu venituri mai mici decât alți români, deși costul vieții crește de la o lună la alta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!