Un apel public la intrarea în legalitate. Asta face Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Arad (DJEP), care anunţă că nu mai puţin de 18.627 dintre locuitorii judeţului nostru au cărţile de identitate expirate. Dintre aceştia, peste 8.000 sunt din municipiul Arad.
În ceea ce priveşte localităţile din judeţ, topul expiraţilor este condus de locuitorii din Sântana. Nu mai puţin de 1.551 de sântăneni au actele de identitate expirate. Topul este continuat de comuna Vladimirescu, care are 692 de cetăţeni cu documente expirate, Pecica, cu 506, Şiria cu 496 şi Macea, cu 446 de acte de identitate cărora le-a trecut termenul de valabilitate.
La polul opus se află comuna Şilindia, care are doar şapte cetăţeni cu documente expirate, Şiştarovăţ şi Petriş, cu câte 10 acte expirate, şi Igneşti şi Chisindia, unde există câte 16 cărţi de identitate cu termenul de valabilitate depăşit.
„Se impune organizarea unor activităţi în teren, cu sprijinul secţiilor de poliţie şi al serviciilor locale de evidenţă a persoanelor la care sunt arondaţi pe linie de evidenţă a persoanelor, cu precizarea că listele nominale a persoanelor în cauză sunt în evidenţa celor două servicii publice”, spun reprezentanţii DJEP Arad.
Mulţi mutaţi
Cei de la Evidenţa Persoanelor spun că multe dintre persoanele care au cărţile de identitate expirate sunt plecate din judeţ sau chiar din ţară. Iar numărul celor mutaţi de pe raza administrativă a Aradului este destul de mare.
„Menţionăm faptul că din totalul de 18.627 persoane care nu au solicitat eliberarea actului de identitate în termenele prevăzute de lege, nu număr de aproximativ 3.000 de persoane figurează în Registrul naţional de evidenţă a persoanelor ca fiind plecate în străinătate, 907 persoane plecate în alte localităţi din ţară fără a figura cu altă adresă de domiciliu, iar 53 persoane sunt date în urmărire”, a declarat Camelia Stoian, directorul DJEP.
Iar dintre cei 3.000 de arădeni plecaţi în străinătate, mare parte sunt de naţionalitate germană şi au ales să se mute în ţara de baştină, dar nu au încheiat socotelile cu statul român. „Pentru cetăţenii de naţionalitate germană nu avem confirmarea stabilirii domiciliului în străinătate, aceştia neprezentându-se pentru clarificarea statutului juridic faţă de statul român”, a mai adăugat Stoian.
10 ani
Ţinând cont de faptul că valabilitatea cărţilor de identitate este de 10 ani, probabil că cea mai mare parte dintre cei care au documentele expirate nu au observat acest fapt, susţin cei de la Evidenţa Persoanelor.
JA-A.G.
Amenzi pentru buletine expirate
Citiți principiile noastre de moderare aici!