Numirea unui nou premier al României, în persoana lui Dacian Cioloş, nu a creat niciun fel de agitaţie pe scena politică arădeană, niciun fel de agitaţie febrilă la sediile partidelor politice parlamentare, în aşteptarea verdictului. Ceea ce se explică, fie prin faptul că se ştia dinainte că, de frica străzii, şefii din conducerea centrală vor accepta varianta preşedintelui Iohannis, fie prin convingerea că indiferent ce Guvern va fi învestit în perioada viitoare, acesta nu va avea timp să schimbe mare lucru în teritoriu, până la alegerile de anul viitor. Şefii la deconcentrate vor rămâne aceeaşi, directorii numiţi politic mare mirare să aibă cineva timp şi chef să-i schimbe pentru două-trei luni. Aşadar, reacţii ca şi inexistente din partea liderilor arădeni. Mai exact, ca întotdeauna, aceştia sunt de acord cu tot ce decide conducerea centrală, declaraţiile lor fiind trase la indigo după cele ale şefilor. Cu precizarea că, în cazul de faţă, în privinţa PNL, este vorba despre deciziile preşedintelui Iohannis, acceptate în totalitate de către PNL, încă înainte de a fi cunoscute. Şi UDMR este de acord cu premier tehnocrat, dar nuanţează puţin, exprimându-şi serioase rezerve în privinţa a ceea ce înseamnă şi ce misiune va avea acesta. Liderii ALDE Arad, evident, spun, ca şi Tăriceanu, că un guvern de tehnocraţi este cea mai proastă soluţie, că nu au nimic împotriva unui premier tehnocrat, dar cu condiţia ca acesta să conducă un Guvern politic, care să aibă garanţia susţinerii în Parlament.
Ca şi în cazul demisiei premierului Victor Ponta, liderii PSD Arad s-au abţinut de la declaraţii „la cald”, preferând să emită, ulterior, un punct de vedere unitar al organizaţiei. Desigur, în concordanţă cu cel al conducerii centrale. Au dat, în schimb, declaraţii, liderii altor partide.
Gheorghe Falcă- copreşedinte PNL Arad
„Sunt sigur că, după Guvernul Ponta, care a primit o ţară ieşită din criză şi a lăsat-o cu cea mai mare datorie publică, dl. Cioloş este cea mai bună opţiune. Îl cunosc, atât şi din postura de ministru, cât şi din cea de comisar european, care ne-a prezentat, la Bruxelles, programul comunitar pe agricultură. Rămîne ca partidele politice să se pregătească pentru competiţia din 2016, iar până atunci au posibilitatea să se deschidă faţă de cetăţeni”.
Ioan Cristina- copreşedinte PNL Arad
„Opinia mea este că soluţia cea mai bună ar fi fost alegeri anticipate, dar, pentru că nu s-a putut, din motive obiective, un Guvern de tehnocraţi, condus de un premier tehnocrat, cu o carte de vizită ireproşabilă, este cea mai bună variantă, rezonând, în bună parte, şi cu revendicărilor protestatarilor. Chiar dacă nu strada conduce o ţară, nu poţi să faci abstracţie de vocea ei, trebuie ca politicul să ţină cont de societatea civilă”.
Mircea Purcaru, copreşedinte ALDE Arad
„Un eveniment tragic, nefericit, nu trebuia să ducă România la luarea unor măsuri care se iau doar în ţările aflate în degringoladă din punct de vedere economic şi politic. Erau întrunite toate condiţiile pentru a avea un nou Guvern politic, conform voinţei electoratului. Vom avea unul aşa zis tehnocrat, dar, oricum ai lua-o, miniştrii tehnocraţi nu vor putea fi instalaţi fără acordul şi consultarea partidelor politice din Parlament, pentru că altfel ar fi neconstituţional”.
Ionel Ciupe, copreşedinte ALDE Arad
„Am spus, atunci când guvernul Ponta şi-a dat demisia, că, logic, noul premier ar trebui să fie Călin Popescu Tăriceanu. Cinstit vorbind, ce tehnocrat mai bine pregătit decât domnia sa putea fi găsit ? Adică, niciun profesionist să nu aibă loc în guvern dacă este membru al vreunui partid ? Să înţeleg că, precum pe vremea lui Dej, contează exclusiv „originea sănătoasă” ca să ajungi într-o funcţie ? Din păcate, Dacian Cioloş, pe care, sincer, îl apreciez, va trebui să apeleze la oameni care nu au nici cea mai mică noţiune despre ce înseamnă funcţia de ministru, criteriul principal fiind neapartenenţa politică. Nu ştiu dacă va fi bine”.
Farago Petru, preşedinte UDMR Arad
„Este o alegere bună în momentul de faţă, însă recunosc că nu înţeleg foarte bine ce înseamnă Guvern de tehnocraţi, ce se va întâmpla de aici înainte, care va fi rostul partidelor politice, cine vor fi miniştrii. Eu altfel vedeam lucrurile, în sensul că pui premier un tehnocrat, care formează un guvern şi pregăteşte alegeri cât mai rapid, anul viitor, chiar şi odată cu alegerile locale”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!