Stăm cu cuţitul aproape de os. Iar cuţitul intră tot mai adânc în fiecare zi. Cam aşa ar putea suna o descriere a modului în care se implementează masterplanul pe deşeuri, mega proiectul finanţat din fonduri europene care trebuie, dar musai trebuie finalizat cât de curând posibil. Proiectul a demarat încă din 2010, dar Consiliul Judeţean Arad, prin vechea conducere, nu a reuşit să îl implementeze până la capăt. Nereguli la achiziţii, probleme cu constructorii, licitaţii reluate, contracte de consultanţă abandonate, toate acestea au făcut ca Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor Solide să nu ajungă la final.
Iniţial, Uniunea Europeană, care a finanţat acest proiect în valoare de peste 122 de milioane de lei, a impus termen limită de finalizare data de 31 decembrie 2015. Ulterior, după ce mai multe astfel de proiecte au întâmpinat diferite probleme în mai multe judeţe din ţară, Ministerul Dezvoltării a decis să prelungească termenul de finalizare pentru 30 iunie 2016. Şi ne apropiem cu paşi repezi de acest nou termen. Aşa că cei din Consiliul Judeţean Arad (CJA) fac acum tot posibilul să ducă proiectul la bun sfârşit. Altfel, suntem buni de plată. „Pentru ca proiectul să poată fi declarat încheiat, trebuie ca până în 30 iunie 2016 să fie publicate anunţurile de licitaţie pentru stabilirea operatorilor de colectare a deşeurilor”, ne-au spus cei de la CJA. Doar că, pentru a organiza aceste licitaţii, este nevoie de caiete de sarcini. Iar acestea nu sunt tocmai uşor de realizat, ne spun reprezentanţii Judeţului.
Avem consultant
Drept urmare, pentru a fi siguri că vor realiza caiete de sarcini neatacabile, cei de la CJA au angajat un consultant care să se ocupe de licitaţii. Iar acum a fost semnat şi contractul cu respectivul consultant. Este vorba despre firma SC E-Achiziţii Consultanţă Online SRL, o firmă din Bucureşti care ar urma să rezolve problema licitaţiilor. Contractul pentru consultanţă a fost semnat contra sumei de 48.900 de lei. Pentru aceşti bani firma respectivă s-a angajat că va întocmi toate documentele necesare licitaţiei până la termenul limită. Aşadar, teoretic, până la sfârşitul lui iunie vor fi publicate licitaţiile pentru stabilirea operatorilor din cadrul masterplanului. Şi, odată cu aceste licitaţii, vom putea vorbi şi despre un proiect finalizat. Pentru că, dacă nu respectăm termenele impuse, riscăm să fim obligaţi să înapoiem banii către Uniune. Iar o „gaură” de 122 de milioane ar fi mult prea grea de suportat de către CJA.
La fel pe ambulatoriu
Un exemplu negativ de nerespectare a termenelor impuse a fost proiectul care s-a referit la extinderea, modernizarea şi dotarea cu aparatură a ambulatoriului Spitalului Judeţean Arad. Pentru că proiectul nu a fost finalizat la timp, Consiliul Judeţean a fost obligat să restituie aproximativ şase milioane de lei, bani primiţi de la Uniunea Europeană. Totuşi, cei de la CJA speră că banii nu vor fi trimişi, în final, înapoi şi cred că au găsit o portiţă prin care vom putea păstra banii în bugetul judeţului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!