Cu un Produs Intern Brut de 12,44 miliarde lei, judeţul nostru se clasează în prima treime a judetelor ţării, ca valoare. Deşi nu este un judet foarte mare, Aradul a reuşit să se numere printre judetele cu valoare economică, cu productivitate şi cu o industrie ce pare a fi în plină dezvoltare.
Cu toate acestea, Aradul nu a respectat graficul de dezvoltare economică preconizat de Comisa Naţională de Prognoză acum doi ani. În iunie 2009, CNP previziona o creştere a PIB-ului mai mare cu aproximativ două miliarde decât valoarea actuală. Motivul regresului a fost cauzat de restrângerea economică din 2009, un an când economia judetului nostru a scăzut cu peste cinci procente, deşi CNP avea în vedere un minus de doar trei procente. Din acel moment, Aradul încearcă să recupereze pierderea din anul crizei, iar previziunile Comisiei Naţionale sunt încurajatoare, rămâne de văzut doar dacă şi mediul economic va simţi acest impuls şi va reacţiona prin realizarea de noi investiţii.
În ceea ce priveşte imaginea de ansamblu a ţării, ar fi important de menţionat că peste 50% dintre judeţe (24) au un PIB mai mic de 10 miliarde, ultimul dintre cele 42 de unităţi administrativ-teritoriale fiind Giurgiu (PIB – 3,75 miliarde).
Valoarea Produsului Intern Brut din fiecare judeţ, date publicate de către Comisia Naţională de Prognoză, au clasat Aradul pe poziţia a 13-a din ţară. Valoarea judeţelor este publicată de către CNP şi este unul dintre indicatorii economici importanţi ce se iau în seamă atât de posibilii investitori, cât şi de instituţiile de creditare.
Obiective rectificate
Cu toate că PIB-ul aferent Aradului a înregistrat încă de anul trecut creşteri faţă de anul 2009, optimismul Comisiei Naţionale de Prognoză este ceva mai rezervat în ceea ce priveşte creşterea valorică a judeţului nostru. Dacă în 2009, la ultima prognoză în profil teritorial făcută publică, exista speranţa ca Aradul să atingă în anul 2011 un PIB de 14,69 miliarde, acum, în 2011 situaţia nu mai este atât de roz. Estimările din 2009 s-au lovit de realitatea vieţii de zi cu zi şi de greutăţile întâmpinate de arădeni, fie ei persoane fizice sau agenţi economici, iar pe cale de consecinţă şi PIB-ul nu a mai atins cotele dorite.
Creştere de doar 1,7
În iunie 2009 Comisia Naţională de Prognoză vedea pentru judetul Arad o creştere a PIB-ului de 2,2 procente şi o rată a şomajului de 4,3 procente. În acest an, însă, CNP a publicat pentru Arad o creştere a PIB-ului de 1,7% şi un şomaj de cinci procente. Diferenţa a fost făcută de scăderea economică din anul 2009. Deşi în luna iunie a anului cu cea mai mare scădere a Pordusului Intern Brut, era prognozată o scădere de 3,8 procente, în realitatea economia arădeană s-a contras cu 5,3 la sută.
De viitor
Pentru anul 2012 este previzionată o creştere a PIB cu patru procente, faţă de 3,6 cât era preconizat acum doi ani, însă valoric PIB-ul pe cal de locuitor va fi de 7.238 euro, faţă de 8.540 cât s-ar fi dorit la penultima prognoză.
Evoluţia în cifre
• 2009 comparativ cu 2011
1,2 mii euro este diferenţa între PIB-ul pe cap de locuitor dorit în 2009 pentru acest an şi prognoză din martie a.c.
• În regiune
Aradul este al treilea judet ca valoare din regiunea de Vest, în timp ce vecinii din Timiş se clasează pe poziţia secundă pe ţară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!