ARAD. S-a dat aviz pentru cel mai mare proiect verde din istoria României, parcul solar gigant din Arad, de peste 1.000 MW, investiție a cărei valoare s-ar ridica la 600 – 700 de milioane de euro. Vestea a fost făcută publică de mai multe site-uri de știri din țară, printre care și ZF, care anunță că „Muntmark, cel mai puternic om din regenerabile, primeşte avizul pentru cel mai mare proiect verde din istoria României. West Power Investments, companie deţinută de omul de afaceri Emanuel Muntmark, proprietarul grupului Monsson, cel mai puternic dezvoltator de proiecte de energie verde din România, a obţinut avizul tehnic de racordare la reţea pentru un parc solar de 1.043,7 MW, în Arad”.
Cel mai mare proiect de energie solară care funcţionează acum în țara noastră are o capacitate de doar 60 MW, iar, tot potrivit ZF, cel mai mare parc de energie eoliană are o capacitate de 260 MW, acesta fiind deținut tot de compania lui Muntmark.
Emanuel Muntmark este un om de afaceri român, cu cetățenie suedeză, în vârstă de 69 de ani, care este considerat unul dintre cei mai puternici dezvoltatori de proiecte eoliene din România, vânzându-și parcurile eoliene către companii precum CEZ, Petrom sau ButanGas.
În consultări la CJA
Cât priveşte parcul din Arad, care urmează să devină cel mai mare din România şi să se întindă pe mai mult de o mie de hectare, acesta ar urma să fie pus în funcţiune la finalul anului 2024.
Ştirea realizării acestui parc, pe aproape 1.100 de hectare, pe raza localităților Grăniceri și Pilu, foarte aproape de granița cu Ungaria, a fost făcută publică în ultimele luni şi de către oficialii din Arad. O dezbatere asupra oportunităţii unei investiţii a avut loc în 2021 la Consiliul Judeţean Arad, iar de atunci vestea a mers tot mai departe.
Datele publicate deja
Încă din octombrie 2021, pe www.aradon.ro și Jurnal arădean scriam faptul că milioane de euro au fost plătite pentru terenul pe care va fi construit parcul fotovoltaic de la Pilu-Grăniceri. La acea dată, potrivit localnicilor, terenul agricol pe care se va amenaja parcul avea 1.083 de hectare, aparţinea unui italian, care ar fi încasat, în medie, 5.000 de euro pe hectar.
Tot atunci, scriam că planurile de construire a unui uriaş parc fotovoltaic în zona Pilu – Grăniceri merg înainte, că PUZ-ul era în lucru, urma să fie supus aprobării Consiliilor Locale Pilu şi Grăniceri, că se aştepta aviz de la Transelectrica, cu privire la racordarea viitorului parc la reţeaua naţională de electricitate şi că terenul necesar investiţiei aparţine unui italian, care are afaceri în domeniul agricol în zonă şi care deja avea semnată o promisiune de vânzare-cumpărare.
Primarul din Grăniceri, Petru Bătrînuţ, spunea, tot atunci, că terenurile agricole din zonă se vând cu preţuri de la 2.000 la 10.000 de euro, dar susţinea că nu are informaţii despre valoarea tranzacţiei în cazul investiţiei în parcul fotovoltaic. Din cele 1.083 de hectare, 923 sunt pe raza comunei Grăniceri şi 160 la Pilu.
Investiţia, se spunea tot atunci, ar aduce bani mulţi şi la bugetele locale ale comunelor Pilu şi Grăniceri, prin încasarea impozitelor şi taxelor, şi ar putea crea peste 1.000 de locuri de muncă.
La acea vreme, atât primarul din Grăniceri, cât şi cel din Pilu credeau că lucrările efective ar urma să înceapă în primăvara acestui an. Avizul necesar racordării la reţeaua naţională a venit doar acum.
Ce spun reprezentanții firmei
Ce au declarat reprezentanţii companiei care va realiza parcul?
„Este un proiect fotovoltaic de o anvergură mare, cu un impact major asupra sistemului energetic naţional şi în principal asupra judeţului Arad, legat de siguranţa energetică. Discutăm de energie verde, în condiţiile în care Europa se îndreaptă tot mai mult spre energie verde, pentru protecţia mediului. Ocupăm nişte terenuri foarte slab productive sau neproductive, terenuri arabile, nu păşune. Investiţia este de aproximativ 700 de milioane de euro. Se doreşte instalarea de panouri fotovoltaice pe o suprafaţă de peste 1.000 de hectare de teren, cu o putere instalată de 700 MW”, declara, în luna februarie, Sorin Buliga, reprezentant al investitorilor.
Alte date despre Monsson
Revenind la omul de afaceri elveţian, reprezentanţii Monsson spun, potrivit economia.net, că “Monsson promite să fie în continuare un actor important în România şi să se dedice dezvoltării surselor regenerabile de energie şi lanţului de servicii adiacente pentru creşterea industriei regenerabile din România şi din Europa. Monsson îşi propune să dezvolte până în 2030 peste 3.500 MW noi, care, alături de alte proiecte, să ofere României şansa unei independenţe energetice cât mai rapide”.
Potrivit datelor publicate de economia.net., dezvoltatorul parcului este firma West Power Investments SRL. Potrivit Termene.ro, compania, care a fost înființată anul trecut, este controlată, cu 94%, de Emanuel Muntmark, restul fiind deținut, în părți egale (2,5%) de Buliga Florin Trifan și Buliga Dinu Vasile și de Cătălin Mrejeru (1%).
Potrivit datelor de pe site-ul Monsson, compania are acum un portofoliu de 2.100 MW construiți în parcuri eoliene și fotovoltaice. Este prezentă, atât cu proiecte de generare de energie, cât și cu instalații de desalinizare, în 14 state, în Europa, Asia, America de Nord și Noua Zeelandă.
Trimite articolul
Xil face pe teren arabil, bun pentru agricultura, nicidecum in zone stancoase cum fac cei din Suedia si Norvegia
-
aici e buba in nici o tara normala nu primea aviz pt eoliene da dar pt fotovoltaice pe asa teren arabil niciodata mediul va suferi asa ne batem noi joc de pamant si ne va costa asta!asa saracim o tara bogata cu coruptie si hotie!
-
O sa manance de-acumm in loc de legume sau cereale celule solare ! De zonele deluroase unde s-ar putea monta acele panouri nu vorbeste nimeni !
-
No lasa, ce daca este teren arabil? Oricum, noi mancam din germania…Iti dai seama cum ne-am ajuns? Sa ne faca nemtii mancarea… Rasu-plansu…
-
Necazul este ca si in germania tot romanasii nostri lucreaza ca sclavii in conditii inumane.
-
-
sosocarilor, se face acolo unde permit conditiile meteo! Degeaba e verde tot terenul, daca nu este productiv! Voi faceti solare in Siberia si eoliene unde nu bate vantul niciodata?
Istere cu “energia verde”
-
Ia tu carbune si pune-l pe foc sa vezi cat de poluant este! O raza de soare poate produce cat produc o mie de tone de carbune poluant care este pe terminate! In nici 10 ani nu mai ai cu ce sa iti alimentezi bateria la telefon si laptopul de pe care debitezi fara sa ai habar despre ce este vorba, sosocare!
Ce bine ca au scapat specialistii in eoliene si la aradon! :))))
Eu locuiesc in zona.Terenul ala nu e bun de nimic.
-
Spune-le si sosocarilor de pe aradrusofon!