ARAD. Încă un pas pentru implementarea sistemului Nutri-Score în România. Proiectul legislativ inițiat de deputatul USR Arad, dr. Adrian Wiener, a trecut de Comisia pentru Sănătate și Familie, primind aviz unanim favorabil.
„Este vorba despre proiectul de lege privind etichetarea voluntară a alimentelor cu sistemul Nutri-Score. Am inițiat acest proiect din convingerea că povara bolilor cardiovasculare, a diabetului sau a obezității poate fi ușurată dacă alimentele au o etichetare accesibilă, ușor de înțeles.
Sistemul «semaforului alimentar» a dat roade în alte țări, iar introducerea lui ar fi un pas major pentru sănătatea românilor, pe termen lung”, a punctat deputatul Wiener.
Deputatul arădean explică în expunerea de motive ce însoțește proiectul de lege că „există mai multe sisteme de etichetare alternativă […] Cel mai eficient dintre ele este Nutri-Score – un sistem de etichetare pe partea din față a ambalajului care ajută la identificarea valorii nutritive a unui produs alimentar. Oferă o imagine de ansamblu rapidă și facilitează selecția produselor alimentare printr-o comparație directă. Acest sistem de etichetare a fost dezvoltat pentru a simplifica alegerile consumatorilor în vederea adoptării unei diete mai echilibrate. Se bazează pe semaforizarea cromatică a alimentelor în funcție de conținutul de fibre alimentare, de fructe, legume sau proteine – ca scor pozitiv- și pe conținutul de grăsimi saturate, sare sau zahăr – ca scor negativ; scorul final obținut asociază produsului o anumită culoare, de la verde închis – produsele care aduc beneficii sănătății la roșu – produsele care impactează negativ sănătatea consumatorului. De asemenea, există și o literă asociată fiecărei culori, de la «A» la «E».
Responsabilitatea ANPC
Dacă legea va intra în vigoare, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va avea 60 de zile pentru a elabora norme prin care va asigura: a) punerea la dispoziția operatorilor a documentației pentru determinarea scorului și încadrarea produselor alimentare conform Nutri-Score; b) controlul respectării normelor referitoare la etichetarea nutrițională Nutri-Score; c) promovarea etichetării nutriționale Nutri-Score prin campanii de informare în mediul online, în presa scrisă, prin intermediul emisiunilor radio și TV, semestrial, o perioadă de 3 ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Trimite articolul
XSemafor alimentar … se vede că #usesereii au mintea odihnită.
Investiți în producția autohtonă de alimente și opriți importurile de produse alimentare second-hand din UE.
Mâncăm toate rebuturile străinilor și ne mirăm că avem afecțiuni cardiace, gastrointestinale, renale etc.