Risipă, risipă şi iar risipă. Asta a făcut Consiliul Judeţean Arad în perioada 2013-2015. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi care se axează strict pe sumele plătite de administraţiile locale şi judeţene pentru reprezentare juridică, Consiliul Judeţean a plătit sume uriaşe către avocaţi care au reprezentat instituţia în instanţe. Dar să vedem despre ce bani vorbim.
Statisticile arată că CJA a plătit 1.087.257 de lei către avocaţi pentru reprezentare juridică în perioada 2013-2015. Problema este că CJA justifică cu greu sumele plătite către avocaţi pentru că instituţia are un birou juridic, specializat în special pe reprezentare juridică. Mai precis, sunt nişte oameni angajaţi în Consiliul Judeţean a căror treabă este chiar reprezentarea juridică a instituţiei, derularea unor procese, apărarea intereselor CJA în instanţă. Şi nu sunt puţini. Potrivit organigramei postate pe site-ul Consiliului, Serviciul Juridic Contencios Administrativ are nu mai puţin de 11 angajaţi, dintre care 10 pe posturi de execuţie şi un şef de serviciu. Aşadar, 10 oameni ar trebui să apere interesele juridice ale CJA. Dar, totodată, Consiliul Judeţean a angajat şi avocaţi pe care i-a plătit cu peste un milion de lei în numai doi ani de zile. Şi dacă mai punem la socoteală că cei 11 angajaţi ai CJA au costat instituţia 2.707.765 de lei, salarizare, în perioada 2013-2015, tabloul este complet. De remarcat este faptul că, deşi legea permite, Consiliul Judeţean nu a stabilit onorariu de succes cu niciun avocat. Onorariul de succes este suma de bani pe care instituţia ar fi plătit-o dacă avocaţii ar fi câştigat procesele. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. Indiferent de decizia instanţei, avocaţii şi-au încasat banii şi gata.
La fel în tot judeţul
Dar situaţia de la Consiliul Judeţean nu este singulară. Potrivit aceluiaşi raport al Curţii de Conturi, în întreg judeţul Arad au existat cheltuieli uriaşe cu avocaţi. Municipiul Arad a plătit reprezentare juridică în valoare de 640.748 de lei, dar onorariile de succes sunt de numai 5.329 de lei. Practic, numai aceasta reprezintă sume impuse şi plătite pentru câştigarea proceselor. Celelalte oraşe ale judeţului au plătit avocaţi cu 455.994 de lei. Mai departe, comunele din judeţul nostru au achitat servicii de asistenţă şi reprezentare juridică în valoare de 417.168 de lei. Câte dintre aceste onorarii au fost de succes? 0 (zero). Nici măcar un contract nu a specificat şi un onorariu de succes.
Toate cu jurişti
Reiterăm faptul că datele prezentate mai sus au avut loc în perioada 2013-2015, nu reprezintă plăţi realizate în anul 2016. Şi, totodată, reiterăm şi faptul că toate unităţile administrativ-teritoriale din judeţul nostru, că e vorba de CJA, de Primăria Arad, de primăriile de judeţ sau din comune, toate au angajaţi pe postul de jurist. Dar se pare că juriştii sunt deseori depăşiţi de procesele în care trebuie să reprezinte primăriile la care sunt angajaţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!