A cerut 17.000 de euro familiei unui bărbat condamnat la 5 ani de închisoare pentru tâlhărie, promiţându-le că aceşti bani vor merge către membrii comisiei din cadrul Preşedinţiei României, abilitată să analizeze şi să soluţioneze cererile de graţieri individuale. Este vorba despre o avocată – Patricia Bal – fina unui senator arădean care a declarat la acea vreme că nu a ţinut legătura cu aceasta, precizând că nu au mai vorbit de zece ani. Femeia a lăsat să se creadă că are influenţă asupra senatorului, când, în realitate, nu a fost aşa. Avocata a fost condamnată de Tribunalul Arad la 2 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. Tot la închisoare a fost condamnat şi M.I. (1 an şi 4 luni) pentru trafic de influenţă. Acesta a fost omul de legătură între avocată şi familia condamnatului care urma să fie graţiat. Când şi-a dat seama că a fost păcălită, familia condamnatului a denunţat-o pe avocată. Instanţa a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil, proprietate a avocatei şi soţului acesteia până la concurenţa sumei de 10.000 de euro – şpaga pe care o luase femeia pentru a „rezolva” graţierea.
Înainte de începerea cercetării judecătoreşti atât avocata cât şi celălalt inculpat implicat în „afacerea graţierea” au declarat că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în sarcina lor prin actul de sesizare şi au solicitat ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, asta după ce iniţial femeia nu a dat vreo declaraţie, iar cu ocazia prezentării în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă a declarat că membrii familiei condamnatului au insistat să îi dea suma de 17.000 euro. „După încarcerarea lui V.T.A., în 30 noiembrie 2011, pentru executarea pedepsei, în Penitenciarul Craiova a fost vizitat de surorile condamnatului şi de mama acestuia care au constatat că starea fizică şi morală era degradată, motiv pentru care acestea au încercat să identifice o modalitate ca acesta să fie eliberat din penitenciar. După ce inculpatul Ionel Marineață a luat la cunoştinţă de acea împrejurare, s-a oferit să le ajute pe surorile şi mama condamnatului, promiţând că va discuta cu o avocată <foarte bună> pe care o cunoaşte pentru a găsi o soluţie în vederea eliberării lui V.T.A.”, se arată în soluţia Tribunalului Arad.
17.000 de euro graţierea
Avocata s-a întâlnit cu surorile şi mama condamnatului şi după ce a obţinut hotărârea de condamnare a lui V. T. A. şi le-a relatat femeilor că singura soluţie pentru eliberarea bărbatului era aprobarea unei cereri de graţiere individuală. Pentru aprobarea acelei cereri le-a solicitat femeilor, iniţial, 10.000 de euro, bani despre care aceasta a susţinut că urma să fie remisă membrilor comisiei din cadrul Preşedinţiei României, abilitată să analizeze şi să soluţioneze cererile de graţieri individuale. „Inculpata Patricia Bala le-a relatat martorelor că anterior reuşise să soluţioneze favorabil o altă cerere de graţiere precum şi faptul că acea sumă de bani urma să ajungă în posesia membrilor comisiei abilitate a analiza şi soluţiona cererea de graţiere prin intermediul martorului Ovidiu Marian, la acea vreme, senator în Parlamentul României care era şi naşul acesteia. Ulterior, inculpata a susţinut că suma pretinsă de membrii comisiei nu mai era aceeaşi, pretinzând că suma solicitată de acele persoane era de 17.000 de euro. Întrucât martorele nu dispuneau de suma de bani pretinsă de inculpata B.P..L., au stabilit ca în cazul în care obţineau banii necesari să o contacteze pe aceasta.
Păcăleala cu graţierea
Pentru a crea familiei condamnatului impresia că „povestea” prezentată este reală, le-a pretins ca, din cei 17.000 de euro, să îi remită 1.000 de euro, care îi erau necesari pentru „reţinerea unui număr de înregistrare a dosarului”. Astfel, pentru justificarea celor 1.000 de euro şi pentru a le determina pe surorile şi mama condamnatului să obţină diferenţa până la 17.000 de euro, avocata a demarat întocmirea unui dosar ce cuprindea documentele necesare obţinerii unei graţieri individuale. Familia condamnatului a mai dat avocatei 2.000 de euro, aceasta din urmă precizând că banii urmează să îi trimită senatorului (n.r. la acea vreme)Ovidiu Marian pentru ca acesta la rândul lui să îi remită membrilor comisiei din cadrul Administraţiei Prezidenţiale care urmau să soluţioneze favorabil cererea de graţiere individuală. „Preşedintele României, prin compartimentul Probleme Cetăţeneşti, a comunicat avocatei B.P.L. la adresa cabinetului ei avocaţial respingerea cererii de graţiere. Deşi ştia că cererea de graţiere fusese respinsă, inculpata B.P.L. a primit 7.000 de euro de la surorile şi mama condamnatului”, se arată în soluţia Tribunalului Arad.
Cu suspendare
La momentul condamnării celor doi, instanţa a apreciat că pedepsele aplicate îşi vor putea atinge scopul fără privarea de libertate a inculpaţilor, invocând – în ceea ce o priveşte pe avocată – „situaţia personală a acesteia, respectiv faptul că are 3 copii, unul dintre aceştia fiind minor şi că restituirea sumei de bani traficată este garantată, dată fiind instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor acesteia, astfel că instanţa a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepselor principale şi accesorii pe durata unui termen de încercare de 4 ani pentru inculpata B.P.L. şi de 3 ani şi 4 luni pentru inculpatul M.I.”.
Apel la Timişoara
Împotriva acestei sentinţe a declarat apel DNA – Serviciul Teritorial Timişoara motivând că sentinţa Tribunalului Arad este „nelegală, întrucât instanţa a reţinut în sarcina inculpatului M.I. o altă încadrare juridică alta decât pentru cea care a fost trimis în judecată, respectiv l-a condamnat pentru infracţiunea de trafic de influenţă în timp ce trimiterea în judecată s-a făcut pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă fără a se pune în discuţie noua încadrare şi că sentinţa este netemeinică sub aspectul greşitei individualizări a pedepselor celor doi inculpaţi, deoarece inculpaţii au pretins suma de 17.000 euro şi au primit efectiv suma de 10.000 euro. Inculpata B.P.L. are studii superioare de drept, a negat iniţial săvârşirea faptei, a declarat că este înscrisă în baroul constituţional şi s-a folosit de calitatea de avocat pentru a lăsa să se creadă că poate influenţa soluţionarea unei cereri de graţiere privind o persoană care a comis o infracţiune de tâlhărie”.
Cu executare
Curtea de Apel Timişoara a admis apelul procurorilor anticorupţie, a desfiinţat sentinţa primei instanţei şi, rejudecând cauza a dispus înlăturarea suspendării condiţionate a pedepsei în ceea ce o priveşte pe avocată şi condamnarea lui M.I. pentru cumpărare de influenţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!