ARAD. În urmă cu două săptămâni, chiar de Ziua Mondială a Sănătății, sărbătorită pe 7 aprilie, un arădean a rămas cu un gust amar tocmai după o experiență mai puțin plăcută la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Mihai Vârtaci și-a spus povestea pe pagina de socializare, indignat de modul în care a fost tratat el, dar mai ales persoana programată pentru intervenție, adică bunica sa, o femeie în vârstă de 87 de ani, greu deplasabilă. Deși avea programare la ora 7:30, arădeanul a constatat că la cabinetul medical nu se afla nimeni. A urmat reacția directorului medical al Spitalului Județean, Cătălin Hreniuc, care a spus că se vor face verificări în speța relatată, dar și că va monitoriza personal prezența la program a medicilor din ambulatoriul spitalului.
La fața locului, au ajuns, pe nepusă masă, și reprezentanții Instituției Avocatul Poporului, Biroul Teritorial Timișoara, care s-au autosesizat în urma articolului publicat de Jurnal arădean/www.aradon.ro
Ce spune arădeanul în cauză
Redăm o parte din mesajul postat de arădean pe data de 7 aprilie, de la care a început totul:
“Acum o săptămână, joi, bunica, care are 87 de ani, s-a trezit cu o rană infectată pe spate, sub omoplat! Am luat legătura cu medicul de familie, consult, bilet de trimitere către Chirurgie Plastică, rețetă cu antibiotic, curățat rana, pansat! A doua zi dimineața, vineri, mergem la policlinica Spitalului Județean, la Chirurgie! Stăm la coadă, intrăm, o consultă medicul, ne spune să continuăm cu curățarea și pansarea rănii și ne vedem joia viitoare, adică azi (n.n. – joi, 7 aprilie) la 7:30 pentru a o opera! Azi, o urc pe bunica în mașină, cu bagajul făcut pentru internarea de o zi și pentru a fi operată și mergem la policlinică! La intrare, mă întâmpină o doamna asistentă care mă întreabă unde mă duc! Ii spun că la Chirurgie Plastică, pentru că avem programare pentru operație! < Mergeți degeaba ca nu e nimeni>, îmi spune ea! < Cum???? Cred ca a trecut 1 aprilie și e cam devreme pentru glume>, zic eu! Avem programare pentru operație! < – Nu e nimeni, pentru că e Ziua Mondială a Sănătății și doctorii și-au luat liber. Puteți merge să vă convingeți!>, vine răspunsul doamnei asistente! Eu, Toma necredinciosul, urc până la etajul 1, până la cabinet, unde un domn aștepta, tot cu programare pentru operație, dar era din județ și abia mai târziu se putea întoarce acasă! Cobor plin de nervi și o întreb pe doamna asistentă dacă de Ziua Sănătății nu se lucrează, adică pacienții pot muri? Doamna a ridicat din umeri!”
Lămuriri și promisiuni de la Județean
Contactat în legătură cu acest subiect, directorul medical al SCJU, a venit cu precizări în aceeși zi:
„Medicul a ajuns la cabinetul de specialitate la ora 08.00 și a efectuat intervențiile programate pentru pacienții prezenți. Am verificat personal programul medicului. Asistenta medicală din ambulatoriu – care efectuează triajul pacienților – nu avea de unde să știe dacă medicul este sau nu la serviciu, în condițiile în care aceasta își desfășoară activitatea la parterul clădirii iar cabinetul este la etajul I. Nu este scuzabil faptul că la ora 07.30 cabinetul din ambulatoriu era încuiat și vă asigur că în fiecare dimineață voi verifica personal situația din cabinetele de specialitate și voi da avertismente acolo unde va fi cazul.”
În atenția Avocatului Poporului
Cazul relatat de Aradon/Jurnal Arădean a ajuns și în atenția Instituției Avocatul Poporului. La doar câteva zile de la relatarea celor întâmplate, mai exact pe data de 12 aprilie, reprezentanții Biroului Teritorial au efectuat o vizită inopinată în ambulatoriul Spitalului Județean Arad. Pe timpul vizitei, s-a constatat că, la ora 7:30, toate cabinetele care aveau pacienți programați erau deschise. Doar la medicină internă nu se afla nimeni, deoarece programul cabinetului începea de la ora 10:00.
Referitor la cele întâmplate de la apariția în presă a subiectului, Cătălin Hreniuc, directorul medical ne-a declarat:
„Am discutat cu personalul medical implicat, am consultat listele cu activitatea medicală din cadrul cabinetului din Ambulatoriul SCJU Arad. În urma verificărilor a rezultat faptul că medicul a consultat și efectuat toate intervențiile programate, mai puțin ale pacientei în cauză. Regretăm acest incident datorat, până la urmă, lipsei de comunicare între personalul medical al ambulatoriului. Am cerut reinstruirea colegilor din ambulatoriu în ceea ce privește comunicarea medic/asistenți medicali si pacienți, respectiv aparținători. Mai mult decât atât, Instituția Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, iar reprezentanți ai acesteia au efectuat o vizită de lucru în ambulatoriul spitalului, la ora 7.30 dimineața. Toate cabinetele care aveau pacienți programați erau deschise.”
Trimite articolul
XOricum, nu se va schimba NIMIC în sistemul vechi de stat de la noi, unde fiecare fiind pe salar fix și având contract pe perioadă nedeterminată (deci nefiind legat în vreun fel de munca prestată), nu are nici un interes să se ocupe de pacienți.
Timpul de lucru e egal timp pentru rezolvat probleme personale pentru mulți.
Frectie la picior de… rahat…
Cine i-a anuntat ca vin in control la ora 7:30?
Sa faca bine sa mai vina in control, dar neanuntati si “deghizati” …
In multe cabinete din cadrul policlinicilor medicii nu respecta orarul
păi daca scrie 8-12 sau 15-18 de ce nu se respecta? de ce intarzie unii medici chiar si o ora ?
Sunt pacienti ce vin de la sate si isi pierd mijlocul de transport in comun daca stau cu orele pe holuri.
Mai mult Morga Judeteana Arad…plina de contracte cu Kuki si alte case funerare….am o gramada de neamuri si cunostinte care DOAR SI NUMAI in spital au murit…la noi nu te vindeci in spital ci mergi sa fi ucis de indiferenta si neprofesionalism. Doctori scosi pe banda si pe bani care se fac DOCTORI pentru bani si salar nu pentru a ajuta si vindeca semenii lor. Human scum.