Spectacolul „Viaţă orfană”, al cărui subtitlu este Confesiunile unei femei, membre a comunităţii de ceangăi din România, mamă a 16 copii, este un one woman show înterpretat de actriţa Kakuts Ágnes. Textul acestui spectacol este format din descântece şi versuri din folclorul comunităţii de ceangăi din România culese şi adaptate de Marosi Julianna. „Anna néni, membră a comunităţii de ceangăi şi mamă a 16 copii a fost o femeie foarte talentată, cu excepţionale calităţi de interpretă, o povestitoare care-şi expunea opera prin viu grai. Povestirile şi monoloagele din care se conturează încetul cu încetul confesiunea ei, alcătuiesc un întreg, fie că e vorba de moartea unui copil, sau de disputele cu soţul”. Este declaraţia actiţei Kakuts Ágnes despre femeia al cărui rol îl interpretează. Vă reamintim că actriţa Teatrului Maghiar de Stat din Cluj- Napoca a fost distinsă cu premiul pentru întreaga activitate la Colocviul Teatrelor Minoritare din România.
Spectacolul „Viaţă orfană” se va juca în sala Companiei de Teatru Aradi Kamaraszínház din incinta Teatrului de Marionete.
Tot marţi şi tot în cadrul Festivalului Interetnic de Teatru, însă de la orele 19.30 la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad va avea loc „Teibele şi demonul ei” după Isaac Bashevis Singer şi Eve Friedman, pus în scenă de Szabó K. István. „Teibele şi demonul ei” este o poveste dramatică în care spiritualitatea şi sexualitatea intră în coliziune, o poveste despre cruzimea convenţiilor într-o comunitate tradiţionalistă şi puterea milei, care în cele din urmă triumfă. Distribuţia spectacolului este formată din Alexandra Fasolă, Mircea Drîmbăreanu, Geni Brenda, Veaceslav Grosu, Cornel Ciupercescu, Viorel Manole, Nicolae Botezatu, scenografia aparţine Biancăi Imelda Jeremias, muzica lui Horváth Károly, coregrafia este realizată de Tünde Baczó, iar asistenţa de regie aparţine lui Andrei Munteanu.
Ambele spectacole vor fi traduse în limba română.
Vă informăm că doritorii îşi pot procura bilete de intrare la toate spectacolele din cadrul Festivalului Interetnic de Teatru de la casele de bilete ale Teatrului Clasic Ioan Slavici şi Teatrului de Marionete Arad cu o oră înainte de fiecare reprezentaţie.
Festivalul Interetnic de Teatru reuneşte instituţiile care joacă în limbile minorităţilor din România. Manifestarea are caracter itinerant, ediţiile anterioare fiind organizate la Bucureşti, Târgu Mureş, Braşov şi Timişoara. Ediţia de faţă, cea de-a V-a, are loc la Arad şi este organizată de Compania de Teatru Aradi Kamaraszínház. Pentru prima oară anul acesta Festivalul Interetnic de Teatru are caracter competitiv, un juriu format din prestigioşi oameni de teatru din România şi Ungaria oferind la final mai multe premii.
V.F.
Citiți principiile noastre de moderare aici!