Edupedu.ro a consultat proiectul de modificare a legilor educației, modificat de echipa ministrului Ligia Deca. Examenul de Bacalaureat Național ar urma să aibă, pentru elevii de la profilul umanist, o probă de „competențe de bază complementare”, care să cuprindă exerciții de matematică, în timp ce elevii de la profilul realist ar urma să susțină o probă de „competențe de bază socio-umane”. Cei de la filierele vocaționale și tehnologice ar urma să poată alege între „competențe de bază matematică” și „competențe de bază socio-uman”.
Același proiect prevede că elevii de clasa a XII-a vor susține și probe scrise la limbi străine, spre deosebire de situația actuală, când se susțin doar examene orale la limbi străine. Totuși, probele scrise nu ar urma să fie susținute în timpul Bacalaureatului, ci în cursul anului școlar. Și proba practică de competențe digitale ar urma să fie susținută tot în timpul anului școlar.
Modificarea examenului de Bacalaureat Național nu îi va afecta pe cei care sunt acum elevi în clasa a XII-a, chiar dacă legea Deca va fi adoptată. Conform proiectului, noua formă a Bacalaureatului se va aplica pentru elevii care intră în clasa a IX-a în anul următor intrării în vigoare a legii. Așadar, dacă legea intră în vigoare anul acesta, elevii care încep liceul în 2024 ar urma să dea Bacalaureatul după noile reguli în 2028.
În varianta de modificare a legilor educației propusă de fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, Bacalaureatul propus reprezenta un examen care să testeze competențe de bază pentru tot trunchiul comun, la care se adăuga o probă opțională, în cadrul căreia elevii puteau susține o lucrare pentru competențe avansate într-un anumit domeniu studiat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!