Căldură sufocantă în oraş. Mii de elevi în examen şi zeci de părinţi prin faţa celor 15 centre de examen. În săli a fost obligatorie asigurarea ventilaţiei şi o sticlă de apă. Hidrataţi şi concentraţi candidaţii au suportat cu bine cele trei ore de muncă. Fără ambulanţe sau intervenţii medicale. Au ieşit în plină arşiţă cu zâmbetul pe buze. Unii. Alţii au oftat uşor dar nu şi-au pierdut speranţa, poate trec. Oricum nu acesta e momentul în care să vină disperarea. Mai sunt încă două zile, pentru unii trei de examen (3, 4, 6 iulie) şi şansele cel puţin teoretice de a lua bacul sunt încă mari. Dacă nu e şi sesiunea din toamnă şi cea de la anul. Sesiuni care nu prea sunt luate în calcul, mai ales de către cei care au intrat deja a doua oară în bacalaureat, restanţii anului trecut. „Nici acum nu îl iau, asta e, nu cred ca mai merg încă o dată”, a declarat o candidată cu multă resemnare în voce.
Declaraţiile la cald, chiar era foarte cald, după ieşirea din examen, proba de limba şi literatura română, i-a împârţit, ca în fiecare an. De la „nu prea greu” pentru unii, chiar „foarte uşor, neaşteptat de uşor” la „şocant de greu, neaşteptat de dificil” pentru alţii. La noroc. Unii speră să ia cel puţin nota 8.00, pentru alţii maximum e un 6.00. Maxima zilei a fost rostită de un candidat ieşit de la centrul de examinare din municipiu (Colegiul Economic): „Am avut orgasm când am văzut că avem Eminescu”. A fost de bine.
Big Brother nu mai sperie
Camerele de supravegheat par a fi intrat în obişnuinţă şi nu au mai creat emoţii. Şi parcă au mai redus din tentativele de a frauda examenul. Cel puţin asta reiese din declaraţiile venite dinspre Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad. La finalul probei, un singur candidat a fost eliminat de la centrul de examinare din Lipova pentru că nu s-a conformat regulilor stricte ale examenului.
Ce s-a dat?
La primul subiect, elevii au primit un fragment din Craii de Curte Veche de Mateiu Caragiale şi au avut de rezolvat 9 cerinţe care verificau cunoştinţele de vocabular şi teorie literară, precum şi capacitatea de a întelege şi comenta un text literar.
La subiectul al II-lea, aceştia au avut de redactat un eseu despre calităţile umane, pornind de la un citat din Lucian Blaga şi al treilea subiect era redactarea unui eseu pornind de la o poezie de-a lui Eminescu. Ultimul a fost şi cel care i-a pus pe cei mai mulţi la grea încercare. „Am auzit că s-ar putea să primim Eminescu, dar nu credeam că exact asta ne va da… Ghinion, la anul mai ascultăm măcar zvonurile de dinainte”, a declarat una din candidatele de anul trecut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!