Astăzi începe bacalaureatul. Prima categorie de probe sunt cele de competenţă care, spre deosebire de anul trecut, nu se mai desfăşoară în timpul şcolii, ci după încheierea anului şcolar la clasa a XII-a. Prima probă: competenţe lingvistice la care sunt aşteptaţi să participe peste 4.600 de candidaţi. Toate examenele de competenţă sunt notate cu calificative şi sunt obligatorii. Nu se iau în calcul la nota finală de la bacalureat dar nu poţi participa la probele scrise fără să fi trecut de competenţe. Profesorii implicaţi în aceste prime probe nu sunt remuneraţi în plus, considerându-se ca o sarcină de serviciu, mai ales că se desfăşoară în timpul anului şcolar.
Necunoscuta bacului
Cât despre profesorii ce vor face parte din comisiile de bacalaureat sau care vor corecta lucrările scrise încă nu se ştie dacă vor fi plătiţi şi cu cât. Deocamdată se aşteaptă acel ordin al ministrului care să justifice speranţele celor care vor munci în plus pentru examenul de bacalaureat. Atât reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean, cât şi sindicaliştii cred că acel ordin va fi emis iar munca profesorilor va fi răsplătită. „Avem speranţe că metodologia de plată va fi emisă cât mai curând iar profesorii vor avea certitudinea că banii vor veni” – a precizat Dănuţ Ieneşescu, liderul SDÎ Arad.
„Trebuie să aşteptăm să vedem dacă va exista o reglementare clară în acest sens. La fel ca anul trecut, ordinul ar putea fi emis până la începerea probelor scrise” – a punctat Laura Putnic, purtătorul de cuvânt al IŞJ Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!