Dacă până acum, cu probele de competenţe, bacalaureatul părea destul de uşor, de astăzi a început greul – probele scrise – primul obstacol fiind Limba şi literatura română.
Şi absolvenţii de liceu l-au tratat cu seriozitate. Dovadă că, în această dimineaţă, înainte de ora 8.00, aproape 400 de candidaţi la diploma de bacalaureat erau deja prezenţi în faţa Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta”, unde susţin examenul absolvenţi de la Colegiul Naţional „Preparandia Dimitrie Ţichindeal, Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului şi, evident, de la liceul gazdă (de menţionat că la acest centru este arondat – cu o subcomisie – şi Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” Pecica).
Păreau cu toţii veseli dar în spatele zâmbetelor şi micilor poante se ascundeau emoţiile. Dovadă că, din când în când, auzeai în grupuri ce subiecte ar fi de preferat („Moromeţii”, „Ion”) şi care nu i-ar bucura deloc (în general, poezia)
Să pice curentul
Am stat şi noi de vorbă cu câţiva dintre ei şi ne-au răspuns cu sinceritate. Alin vrea „să pice basm dar nu «Ryga Cripto» lui Ion Barbu”. Alex îşi doreşte „Ultima noapte de dragoste…” şi la polul opus este „Enigma Otiliei”.
„Vreau «Harap Alb» sau „Floare albastră »; Nu vreau «Iona» sau poeţi moderni (Arghezi, Nichita, Blaga)”, zice Andreea. „Aş prefera «Ion» sau «Moromeţii » – intervine Alex – dar nu vreau sa pice Ion Barbu sau Ion Pillat”.
Un răspuns mai aparte ne dă Ciprian: „Vreau să pice sistemul de supraveghere şi să nu pice Eminescu”. Poanta lui îi înveseleşte pe toţi şi parcă sunt mai optimişti.
Începe examenul
Doar că distracţia noastră încetează. Doi organizatori îşi fac prezenţa în poarta Colegiului şi le cer absolvenţilor să se adune, să fie atenţi la ceea ce o să le comunice referitor metodologia examenului. Sunt poftiţi apoi în săli în aşteptarea subiectului. Nu ştim dacă va fi cel preferat dar, oricum, noi le dorim, tuturor, succes!
Citiți principiile noastre de moderare aici!