ARAD. Transmis aleşilor locali joi seara, după ora 22, cu 12 ore înaintea şedinţei, şi introdus suplimentar pe ordinea de zi a „extraordinarei” de vineri, 5 iunie, proiectul de hotărâre „privind modificarea și completarea Hotărârii nr. 192/2017 a Consiliului Local al Municipiului Arad privind Regulamentul de desfășurare a activităților comerciale și al piețelor în municipiul Arad, cu modificările și completările ulterioare” a iscat nemulţumirea pesediştilor din CLM.
Social-democraţii au solicitat (fără succes) retragerea acestui proiect de pe ordinea de zi, motivând că nu au avut când să îl studieze. „L-am primit aseară, la ora 22.14. Putem veni marţi, putem veni miercuri la o şedinţă extraordinară, ca să discutăm chestiunile astea, dar, vă rog frumos, nu mai trimiteţi cu două ore înainte de şedinţă. O să urmeze să le prezentaţi aici proiectele toate, să luăm hotărâri pe repede înainte…” – a precizat consilierul PSD, Cosmin Buruc.
Arh. Radu Drăgan a explicat că proiectul de faţă nu face decât să clarfice unele aspecte aduse prin ultimele reglementări vizând terasele şi zonele pietonale. „Sunt nişte precizări privind ce înseamnă terasă, ce înseamnă amplasarea ei pe domeniul public ş.a.m.d. Sunt nişte lămuriri pentru a nu fi făcute anumite confuzii în aplicarea Hotărârii 202 de săptămâna trecută şi Hotărârii privind transformarea unor străzi în zone pietonale” – a explicat Radu Drăgan, arhitectul şef al municipiului Arad.
Cum protejăm clienţii teraselor de maşini?
Pe subiect a intervenit şi viceprimarul Levente Bognar: „Noi avem şi amintiri plăcute de pe vremea copilăriei noastre, când anumite terase au fost lipite de peretele cofetăriei, ceainăriei sau cafe-barului, mesele fiind puse pe trotuar. Întrebarea este: dacă mergem spre parcare şi sunt oameni iresponsabili la volan, în caz de accident… a luat cineva în calcul că terasa trebuie ferită dacă, cumva, maşina iese de pe carosabil încolo? Deci poate să aibă repercusiuni şi prezintă un mare risc… În anumite zone şi în anumite perioade, când unii şoferi circulă ca nebunii, impactul poate să fie dezastruos” – a atras atenţia Levente Bognar.
Viceprimarului i-a răspuns arh. Radu Drăgan, invocând avizul Poliţiei Rutiere care „va fi însoţit de obligaţiile pe care trebuie să le respecte beneficiarul acestei aprobări de terasă. Probabil că li se va impune protejarea terasei cu jardiniere, ghivece, în aşa fel puse încât, în caz de accident, să fie oprită maşina înainte de a lovi terasa; sau marcarea teraselor care sunt pe partea de parcare în aşa fel încât să fie vizibile de către conducătorii auto. Noi ne-am mai gândit să retragem terasa de la marginea benzii carosabile cu cel puţin un metru…”
Deloc încântat de aceste „soluţii”, a luat cuvântul din nou Cosmin Buruc, făcând referire la „standardul român SREN1317-1 care prezintă foarte clar care sunt dispozitivele de protecţie la drumuri. Aici vorbim ori de parapeţi tip New Jersey de beton – care elimină toate problemele astea – sau de parapeţi metalici. Jardinierele sau tot felul de lemne puse pe marginea drumului creează un pericol în caz că vine un iresponsabil. De aceea, vă spun: haideţi să nu facem chestiile astea după ureche, să le facem cum trebuie!”
„Bineînţeles că vrem să le facem cum trebuie. De aceea este specificat faptul că e nevoie la fiecare terasă de avizul Poliţiei Rutiere şi condiţiile pe care dânşii le impun vor trebui respectate” – a explicat Radu Drăgan.
Dar discuţiile nu s-au oprit aici.
Exemplul personal al lui Vărcuş
Consilierul PSD Beniamin Vărcuş a ţinut să ia cuvântul şi el, aducând în atenţie perspectiva „unei persoane implicate într-un accident rutier pe Bulevardul Revoluţiei, cu o motocicletă care rula pe Bulevardul Revoluţiei cu viteza de 160 de kilometri pe oră – viteză stabilită în urma unei expertize tehnice. Vă imaginaţi ce înseamnă dacă un motociclist cu 160 de kilometri la oră intră într-o terasă? Ajungem pe toate canalele de ştiri din lumea asta!” – a spus Beniamin Vărcuş
În acest moment a simţit nevoia să intervină în discuţie şi viceprimarul Ionel Bulbuc: „Bine, un motociclist cu 160 km/h poate să ajungă şi într-o staţie de tramvai sau de autobuz. Asta… deja… ce facem acum?! Ăsta e principul drobului de sare” – a opinat vicele Bulbuc.
Beniamin Vărcuş nu s-a lăsat oprit de intervenţia colegului său, i-a preluat ideea şi a continuat: „…care staţii de tramvai sau de autobuz, dar mai ales cele de tramvai de pe marginea şoselei, sunt protejate cu parapeţi de fier încastraţi în bordură de beton. Eu îmi doresc să dezvoltăm oraşul, să avem terase, să închidem, să deschidem străzi, să facem studii, să fie bine, să nu fie rău, dar… Repet, vă vorbesc ca un om păţit: am avut acest accident pe Bulevardul Revoluţiei. Din păcate, aşa cum sublinia şi domnul viceprimar Bognar, nu toţi cetăţenii au responsabilitate vizavi de protecţia lor şi a celor din jur şi atunci… cred că şi de aceea suntem chemaţi noi aici, să avem în vedere aceste lucruri. Bineînţeles că îmi doresc cât mai multe terase în Arad, cu cât mai multe jardiniere de flori, dar nu ştiu dacă o jardinieră de flori, în acest context, oferă suficientă protecţie pentru nişte oameni care stau liniştiţi la masă şi servesc o cafea.”
Lupaş şi Bognar, despre necesitatea unei strategii
A luat cuvântul şi consilierul Marin Lupaş, care a vorbit despre necesitatea unei strategii pe termen mediu şi lung, referitoare la terase: „Această perioadă de restricţie se va termina, iar perioada aceasta e o perioadă de compromis. La un moment dat, se va da drumul la terase. Le-am dat jos. Dar va trebui, din punctul meu de vedere, să avem o strategie, un proiect, un plan de perspectivă pentru aceste terase, să nu se mai întâmple compromisurile care s-au întâmplat în anii aceştia – erau terase diferite, erau aşezate în locuri diferite, se extindea fiecare după bunul plac. Cred că noi ar trebui să venim cu un proiect de perspectivă în acest sens.”
În replică, viceprimarul Levente Bognar a adus în discuţie Studiul VITO în care s-a făcut referire la „revitalizarea cu un aspect urban corespunzător, european al construcţiilor. Din păcate, ne-am trezit cu tot felul de minuni, kitsch-uri şi lucruri neadecvate. Este un lucru pe care trebuie să îl reglementăm. Nu e mare lucru să luăm studii şi exemple din alte localităţi europene. Copertinele nu trebuie să fie fixe, nu trebuie să se facă ditamai construcţii, ci nişt elucruri care se armonizează cu zona protejată istorică. Acum, fiecare face ce îl taie capul şi ajungem la minuni. Propunerea mea este ca, pe unde e posibil, să se facă aceste amenajări lângă peretele clădirii – este mult mai logic, nu încurcă aşa de mult – plus copertină care se poate deschide din perete. În perspectivă, aşa cum spunea şi colegul Lupaş, dacă facem un pas, să ne gândim şi la următorul, pentru normalizarea aspectului urban în ceea ce priveşte amplasarea teraselor.”
Clarificările…
Până la conturarea unei strategii privind amplasarea teraselor, iată care sunt clarificările aduse prin cel mai recent proiect de hotărâre pe această temă, aprobat (în ciuda abţinerilor aleşilor PSD) în şedinţa CLM de vineri, 5 iunie.
Este definită sintagma „terasă amplasată pe sol” (paviment) ca „ansamblu alcătuit din mese, scaune și umbrele, delimitat de elemente ambientale și de protecție (de tip jardinieră, ghiveci etc.) și care poate fi amplasat în mod excepțional pe un podium, în condițiile stabilite prin Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Arad, în baza acordului Primarului Municipiului Arad și cu avizul Inspectoratului de Poliție Județean Arad – Serviciul Rutier, după caz.”
Regulamentul de desfășurare a activităților comerciale în municipiul Arad a fost modificat și completat, având următorul conținut:
„(1) Amplasarea teraselor se realizează la solicitarea comerciantului interesat, deținător al unui spațiu de alimentație publică, autorizat (restaurant, bar, cofetărie etc.), cu respectarea următoarelor condiții:
a) Solicitantul are obligația de a prezenta, în copie, autorizația privind desfășurarea activității de alimentație publică, vizată la zi, precum și certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale, eliberat de Direcția Venituri din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Arad, care să ateste îndeplinirea tuturor obligațiilor fiscale. În cazul în care solicitantul nu depune certificatul de atestare fiscală solicitat, autoritatea competentă va solicita Direcției Venituri comunicarea situației fiscale a respectivului contribuabil.
(2) Pe domeniul public/privat al Municipiului Arad și al Statului Român, aflat în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad, pot fi amplasate doar terase astfel cum sunt ele definite în Cap. 2, Art. 4 litera aa), cu respectarea următoarelor condiții:
a) Solicitantul are obligația de a prezenta toate documentele prevăzute în cuprinsul Cererii tip, Anexa 13 la regulamentul de desfășurare a activităților comerciale în municipiul Arad, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
b) Amplasarea teraselor se va face astfel încât să nu afecteze accesul în curțile imobilelor, în incinta spațiilor învecinate. Terasele se amplasează, de regulă, pe o desfășurare ce nu va depăși frontul unității proprii de lucru;
c) Amplasarea teraselor nu va afecta în niciun fel siguranța circulației.
d) Terasele pot fi amplasate în mod excepțional, inclusiv în zona actualelor locuri de parcare, după caz. În funcție de situația amplasamentului se va putea realiza un podium cu respectarea cotei de nivel a trotuarului. Terasele vor fi delimitate de zona carosabilă și parcajele laterale, după caz, prin elemente de delimitare și protecție (de tip jardinieră, ghiveci etc.). Mobilierul va fi adecvat, unitar și se va încadra în ansamblul urban. Acesta constă în mese, scaune și umbrele, care să nu conțină însemne publicitare. În cazul în care este necesară amplasarea unui podium, acesta se va realiza din elemente modulare, ușor manevrabile, care să permită scurgerea apelor pluviale spre gurile de canalizare. Terasele pot fi amplasate în perioada 01.04 – 31.10, proprietarii având obligația să le demonteze cel târziu în data de 01.11.”
Lățimea liberă a trotuarelor, după amenajare: min. 3,5 metri
De asemenea, Regulamentul de desfășurare a activităților comerciale în municipiul Arad a fost modificat și are următorul conținut:
„(1) Pe Bulevardul Revoluției, în zona cuprinsă între Piața Drapelului și Piața Avram Iancu (tronsonul cuprins între Str. Grigore Alexandrescu nr. 1 și Str. Tribunul Dobra Nr. 2), amplasarea teraselor pe domeniul public se realizează cu respectarea următoarelor condiții:
a) Terasele se vor amplasa astfel încât să nu stânjenească traficul pietonal, iar lățimea liberă a trotuarelor rămase în urma amenajării să fie de minim 3,50 m,
b) Amplasarea acestora se va face grupat și unitar față de terasele vecine, fie alipit de frontul unității de alimentație publică, fie pe limita exterioară a trotuarului, situație în care comerciantul poate solicita în mod excepțional ocuparea locurilor de parcare aferente, situate în fața unității de alimentație publică, doar cu avizul favorabil al Inspectoratului de Poliție Județean Arad – Serviciul Rutier,
c) Este interzisă amplasarea teraselor astfel încât traficul pietonal să se desfășoare printre mese.
(2) În celelalte zone ale municipiului Arad, amplasarea teraselor se va face astfel încât să nu fie afectată în niciun fel circulația rutieră și pietonală, cu respectarea prevederilor legale;
(3) Pentru locurile de parcare desființate se va diminua corespunzător obiectul contractului de concesiune a parcărilor publice, încheiat în baza Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Arad nr. 510/2019.”
Trimite articolul
XAjutaţi agenţii economici să se reîntoarcă pe ştrand… Daţi facilitãti patronilor de terase pentru revitalizarea ştrandului!!!
-
Cu strandul au facut un pas, au crescut redeventele fata de anul trecut cand si asa erau deja mari. La un spatiu + teren in interiorul gardurilor unde era 7000 lei pe an acum e 10.000, de aia sunt multe lasate de izbeliste. Daca e sezon ploios nu se castiga mai nimic ca pot functiona doar pe timpul zilei cand sunt deschisi turnichetii, in weekend oamenii ar sta pana mai tarziu Au omorat toti comerciantii din “interior”
-
Mai las-o balta. Daca as si 2500 euro pe an e mult la ce vad si acolo, inseamna ca esti lenes, prost si vrei totul pe gratis. Altul plateste 3600 euro pe sn pt un kkt de apartament ca sa locuiasca si tu…esti mare patron .
-
Am zis eu ca sunt patron mai handicapatule? Nu sunt dar nici nu-i urasc pe toti patronii cum fac criptocomunistii ca tine care-i cred pe toti evazionisti. Aia 2500 calculeaza-i pe 5 luni pe programul bazinelor si cu eventual profit in weekend in functie de vreme. Si ce legatura are chiria pe o locuinta cu o activitate sezoniera?
-
-
Opaaaa…! Vad ca articolul cu constructia abuziva a imobilului din spatele Bisericii Rosii , A DISPARUT BRUSC DIN PRIMA PAGINA, trecand pana in … a treia !!!!
Sa inteleg, Aradon, ca dl judecator si dna notar “V-AU PUS LA RESPECT” ???!!!
-
Bravo Dan ! O fi intervenit sa -si apere amicii si militoiul cu maniere de politruc, ce odata era sef la disciplina in constructii si acum a urcat pe alt scaun.
ASTEA NU SUNT TERASE. Sunt ȘATRE ȚIGĂNEȘTI.Primăria să prezinte mai multe modele de terase și,împreună cu comercianții să aleagă prin vot, un singur model de terasă . Altfel , ne vom trezi prin tot aradul cu 100 de modele , ba din lemn, fier, plastic, prelată, etc.Țigănim Aradul??
-
Corect ! tarabe de balci erau alea, nu terase ! Asa clienti , asa ,,localuri,,. Doua terase mai acatarii si cu potential de decenta are Aradul : Continental si Libelula , restul sunt cu adevarat satre tiganesti .
-
Să fie un singur model de terasa. Și-o singura firma să la facă.
ce gandire dom,le ….. ..
cum credeti ca un ghiveci de flori protejeaza clientii din terasa in caz ca vreo masina loveste terasa? trece peste ghivecele alea ca prin branză!
Dar cei de la directia sanitara ce părere au despre felul in care se inhaleaza gazele de esapament si praful ridicat de masinile din trafic , de catre cel ce serveste masa pe terasele astea apropiate de carosabil?
ALO!! aude cineva totusi?
Bâjbâială sau mai mult vrăjeală… nu o sa scăpăm niciodată în Arad de interese. Inchizi străzi pt unii, iar pe altii ii distrugi. Pe bd. Revolutiei, de la Podgoria până in piața Avram Iancu, de multe ori trotuarul nici măcar nu ajunge la lățimea de 3,5m… urât oraș am devenit de vreo 10-12 ani incoace. S-a distrus tot ce era mai bun in el. Se va distruge in continuare din cauza intereselor celor plini de bani. Ne meritam soarta! Ne conduc tot de astia ce pana acum cativa ani nici nu stiau unde este Aradul pe harta. Umanitate nu mai exista, dar manipularea omului a devenit nr.1 pt majoritatea celor ce ajung “mai sus”
Cel mai tare e ala, Buruc…parapeti metalici sau de beton…asta se crede pe DN sau pe autostrada…
de ce nu ne lumineaza Botoxatu? ca si asa isi baga nasul peste tot. Ori, ar putea usierul de partid Barbes, sa gaseasca o solutie. e destul de prost, scoala n-are, flamand este, slugarnic cat cuprinde, si la urma urmei ar fi un tap ispasitor perfect!!! Barbes, vino cu o solutie limbricule, ca eti bun de facut agitatie.
-
hiiiii haaaaaa!!!!!!
prostovaniilor ! de ce nu merget-i in Ungaria sa vedeti cum trebuie sa arate o terasa daca pe voi nu va duce capul?
-
Deoarece abordeaza misia ce le-a fost incredintata precum altii folosirea cratimei…ultimii numindu-i pe altii “prostovani”, pentru ca ironia sa fie completa :). La asa cetateni, asa conducatori.
stati si va lafaiti intr-o cladire facuta de maghiari! nu va cade obrazul de rusine? hm?
-
Primăria a fost făcută prin subscripție publica,nu de maghiari
Stimati votanti aradeni,acum va dati seama ce imbecili ati votat in organul local ?
ce se intimpla acum in arad e manelizarea centrului vechi birturi si bodegi pe carosabil se incearca miticizarea aradenilor vor sa importe tigania din bucuresti!odata cu falca a murit o parte din arad
-
Bravo Mike, ai perfecta dreptate ! dar te miri ? Iesi pe strazi si vezi ca in ultimii cativa ani sunt strabatute de gasti de mancatori de seminte si tuciurii jegosi !Te ia greata cand vezi cum e invadat Aradul de trogloditii aia.
Prea mult tam-tam pe acest subiect-dovada ca sunt multe interese in spatele acestor terase. Nu inteleg de ce se forteaza constructia acestor terase in centrul orasului daca locatia lor nu permite acest lucru—propun sa fie construite doar acolo unde se pot indeplini conditiile legale–altfel o sa ajungem sa modificam tot centrul orasului pentru cateva terase care functioneaza doar cateva luni pe an.Nu este obligatoriu sa avem terase daca nu exista un spatiu suficient pentru ele.
Oricum terasele din centru au un aspect de mahala si pe deasupra mai si blocheaza trotuarele care in mod legal sunt destinate pietoni;or Decat sa inghesuim aceste terase doar de dragul de a le avea mai bine sa fie inchise .
Daca vor si servire in exterior de ce nu ii obligati sa puna doar un rand de mese lanaga peretele cladirii in care e localul ? Altfel chelnerii cu tava in mana in echilibru instabil si tigara in bot, vor trece din nou printre pietonii ce nu stiu cum sa faca sa nu le ajunga sucul sau cafeaua pe haine ori sa nu fie arsi cu tigara .
Mutati din terase in Alfa pe malul Muresului, dea lungul pistei de biciclete incap zeci de terase reduceti taxele de figuranti si totul se remediaza. Demolati toate bordeiurile, mizerile si improvizatile pe Barbu Lautaru construiti ANL uri pentru tineri. Un mic strand cu doua bazine se poate dezvolta si in Alfa find aproape de Mures ideal pentru Cartierele Confecti, Alfa, Pirneava .
Imaginativa un drogat la care i se pune ” pata ” sau sinucigas cum îi va lua în plin. La fel si cei ce nu cunosc Aradul sa se trezeasca in timp ce conduc cu o terasa in fata vor provoca un adevarat carambol pe sosea . Intradevar daca va ramane asa se simte miros de trafic de influenta !
Dava dracu de pyzde ca pasaju iar e lasat balta..luati bani degeaba..consilierii pwlii ce sinteti…