Şcoala din Şimand s-a închis în plin an şcolar pentru că profesorii nu şi-au luat salariile de mai bine de două luni. Au fost suspendate cursurile şi înscrierea copiilor în ciclul primar. Primarul refuză să deschidă linia de creditare pentru că directorul nu este numit legal în funcţie. Părţile aşteaptă decizia justiţiei. Ieri, toţi aşteptau cu sufletul la gură decizia Tribunalului Arad în procesul pe care şcoala, cu sprijinul juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean, putea fi luată astăzi dacă totul era făcut ca la carte. N-a fost să fie. Şi e vorba de două procese, ambele cu ordonanţă preşedinţială, care se prelungesc din cauza unor bâlbe juridice. În primul proces, cel cu termenul pe 7 martie, dosarul a fost depus iniţial la Tribunalul din Chişineu Criş, deşi trebuia direct la Arad. A fost încadrat la litigii de muncă, pe baza formulării prezentate în cererea şcolii de chemare în judecată dar trebuia să ajungă la contencios administrativ.
La momentul judecăţii, şcoala prin juristul Inspectoratului Şcolar Judeţean, a mai venit cu noi date în dosar. Drept pentru care partea adversă, adică primarul comunei, prin avocaţii săi au solicitat un nou termen pentru studierea înscrisurilor de la dosar. S-a primit un termen scurt pentru 13 martie. O nouă şansă a fost ziua de ieri. Acelaşi conflict, într-un alt dosar care din nou nu a ajuns unde trebuie.
Alt termen, alt complet de judecată
„La termenul de astăzi (n.r. Ieri) instanţa din oficiu a pus în discuţie şi a admis excepţia de necompetenţă funcţională a completului specializat în soluţionarea litigiilor de muncă şi a dispus trimiterea cauzei la registratură pentru transmiterea acesteia unui complet specializat în materia contenciosului administrativ prin repartizarea aleatorie” a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Arad, Diana Dărăban.
Mai clar, dosarul nu a ajuns acolo unde trebuie pentru că cineva a greşit formularea sau a fost repartizat unde nu trebuie. Contactaţi reprezentanţii IŞJ au declarat: „Noi nu suntem parte în acest proces. Cererea de chemare în judecată nu a fost formulată greşit şi nu era de competenţa noastră să repartizăm dosarul. Nu a fost nici o greşeală din partea noastră”, asigură reprezentanţii IŞJ. Şi totuşi, cineva a greşit din moment ce cauza se tot muta de la un complet la altul. Poate nici nu ar fi atât de grav dacă nu ar fi vorba de situaţia în care sunt cei peste 30 de angajaţi ai şcolii care nu şi-au încasat lefurile de atâta vreme şi au ajuns la limita suportabilităţii.
Ordonanţa preşedinţială care a fost obţinută pentru această cauză putea să rezolve deja problema, adică sa dea verdictul mult aşteptat: cine are dreptate primarul sau şcoala. Asta dacă se lucra în mod profesionist…
Citiți principiile noastre de moderare aici!