Tragedia nu te întreabă, te loveşte! Indiferent de vârstă, naţionalitate, sex sau scopul datorită căruia ajungi să te plimbi pe strada Crişan, rezultatul poate fi acelaşi. Să-ţi cadă o bucată de balcon în cap şi în cel mai fericit caz să te trezeşti brusc la reanimare. Una dintre străzile cele mai circulate ale Aradului, strada Crişan, ce leagă Bulevardul Revoluţiei de Piaţa Mihai Viteazul este precum ruleta rusească.
Povestea ce se repetă zilnic are ca „protagonişti” două balcoane de la imobilul cu numărul nr. 5 de pe strada Crişan, ce stau să cadă peste pietoni din cauza stării de degradare în care se află. Sutele de arădeni de toate vârstele ce traversează această stradă zilnic habar nu au ce pericol îi paşte când trec pe sub acestea. Mai mulţi arădeni care au observat problema sunt alarmaţi de situaţie şi ridică un serios semn de întrebare autorităţilor.
„Oricând se poate întâmpla o tragedie în urma căreia un om sau mai mulţi să îşi piardă chiar viaţa în timp ce se plimbă liniştiţi pe sub cele două balcoane. Măcar o hârtie de atenţionare dacă ar fi pusă pentru ca pietonii să fie mai vigilenţi”, ne spune un cititor al ziarului.
Frica de balcoane
Cele două balcoane sunt vizibil afectate de timpul care a trecut peste ele şi la o simplă privire îţi dai seama că pot oricând să se desprindă şi să cadă.
„Am ajuns să ne fie frică să trecem pe această parte a străzii. Ne-am obişnuit să ocolim această porţiune. Oare autorităţile nu trebuie să ia măsuri? Rugăm ca problema să fie soluţionată în vreun fel, asta până când nu se întâmplă o tragedie şi să fie prea târziu”, ne spun cititorii îngrijoraţi.
Intervin la solicitări
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Arad nu intervin decât la solicitări. „De obicei avem intervenţii pentru a degaja ornamentele desprinse de pe imobile. Dacă situaţia prezintă pericol, noi intervenim la orice solicitare. În cadrul Primăriei există Servicul de Protecţie Civilă care poate evalua această situaţie şi formulează solicitarea către noi”, a declarat Sorina Ambruş, purtătorul de cuvânt a ISU Arad.
Răspundere civilă
Reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad spun că proprietarii imobilului răspund civil în cazul în care se întâmplă o nenorocire.
„Este vorba de răspunderea civilă a proprietarilor. Este obligaţia lor legală de a-şi întreţine faţadele imobilului în care locuiesc. Pentru orice nenorocire care s-ar întâmpla pe această stradă, proprietarii sunt răspunzători ”, a declarat Corina Drăghici, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Municipiului Arad.
O soluţie de moment ar fi ca reprezentanţii Serviciului de Protecţie Civilă din cadrul Primăriei Municipiului Arad să evalueze starea cele două balcoane şi să ia măsurile care se impun.
Avertizare scrisă
În cazul în care proprietarii nu au bani pentru întreţinerea faţadei imobilului, poate nu ar strica măcar atenţionarea trecătorilor. În cazul unei tragedii, indiferent de măsurile luate după accident nimeni nu va putea întoarce timpul pentru a schimba ceva. Pentru început, o simplă coală A4 pe care să fie scrisă o avertizare ar pune lumea în gardă.
„Pentru orice nenorocire proprietarii sunt răspunzători” CORINA DRĂGHICI
JA – V.G.
Citiți principiile noastre de moderare aici!