ALBA IULIA. Un baldachin cu istorie, un muzeu impresionant, o ceremonie, un artist arădean și o reconstituire de excepție. Artistul arădean Anca Miculiț a realizat pentru Muzeul din Alba Iulia un baldachin, în fapt o reconstituire după cel din 1922, iar piesa a fost expusă cu ocazia ceremoniei Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.
„Cu ocazia Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, am realizat pentru Muzeul Unirii din Alba Iulia o Reconstituire după baldachinul folosit la 15 octombrie 1922. La conceperea baldachinului am pornit de la documentarea făcută de istoricul Marius Cristea, documentare ce a cuprins imagini și descrierea registrului decorativ din material textil, iconografia stemelor pictate sau brodate, specificațiile pentru suportul de metal. Partea superioară a baldachinului este realizată din catifea pictată cu motive florale stilizate, ce încadrează stema României după 1918. Aceleași motivele vegetale stilizate se regăsesc și pe mantia Reginei Maria și încadrează monograma reginei în partea superioară a mantiei. Realizarea picturii pânzei, a copertinei baldachinului, mi-a luat cel mai mult timp datorită dimensiunilor mari și a etapelor de lucru: mărirea la scară a motivelor, trasararea lor pe material, prepararea pânzei și pictura în straturi”, a descris pe scurt dr. Anca Miculiț lucrarea realizată pentru centenar.
Colaboratorii arădeni
Artista din Arad nu a fost singură când a realizat lucrarea, ci a avut parte de ajutorul unor colaboratori tot din Arad, cărora a ținut neapărat să le mulțumească:
„La acest proiect complex și-au adus contribuția mai mulți colaboratori din Arad cărora le mulțumesc pentru efort și pentru dăruire. Suportul metalic din aluminiu a fost proiectat de arhitecta Andreea Stache și a fost realizat împreună cu Rareș Stache la Atelier Detail. Medalioanele brodate au fost realizate de Alina Pătroiu și de Dan Miheț. Pentru partea de caligrafie a picturii am colaborat cu Gabriela Ciobanu. Pe partea de croitorie – steaguri, drapaje și bordura decorativă brodată – am lucrat cu Elena Hegyi și Oana Saker iar halebardele celor șase stâlpi ce susţin baldachinul au fost realizate de sculptorul tâmplar Vasile Stan”.
În viziunea artistei, „am colaborat precum o orchestră la care toate instrumentele trebuie să se armonizeze ca mărime, formă și textură. Baldachinul Unirii a fost realizat în decurs de o lună și jumătate la Arad”.
Artistaa adus totodată mulțumiri Muzeului Unirii din Alba Iulia, „pentru onoarea de a contribui la reconstituirea acestei piese istorice. A fost o mare încântare să particip la ceremonia Centenarului și să simt bucuria și energia acestui oraș la ceas de sărbătoare”.
Evenimentele dedicate Centenarului Încoronării au fost organizate de Consiliul Județean Alba, Casa Regală a României și Primăria Municipiului Alba Iulia pe parcursul a 4 zile (13 -16 octombrie 2022). A fost vorba de zeci de expoziții, reconstituiri, concerte, vernisaje, spectacole, lansări de rute culturale, lansări de carte.
Regina Maria şi restituirile
Dar dincolo de munca depusă, de colaboratorii arădeni care au făcut posibilă realizarea acestui proiect și de gazdele care au selectat-o pe Anca Miculiț pentru realizarea baldachinului, artista susţine că proiectul i-a făcut o imensă bucurie şi că a apropiat-o şi mai mult de indentitatea sa, justificând parcă munca depusă pe parcursul doctoratului, care a avut ca temă arta costumului din primul sfert de secol XX.
„Cred că și bunicii mei și străbunicii mei din Banat și din Moldova sunt parte din el. Eu mi-am petrecut vacanțele în două colțuri de țară fermecătoare prin specificul tradițiilor păstrate. Arta costumului din primul sfert al secolului XX a fost tema studiilor mele de doctorat iar faptul că m-am apropiat de acestă piesă reprezentativă mă face să mă simt și mai aproape de istoria identității noastre. Colecția vestimentară Restituiri, realizată la Arad în timpul studiilor pentru doctorat (UAV Timișoara, 2016) a fost inspirată de arhitectura Art Nouveau din Arad. Am încercat mereu să mă raportez la istoria noastră, piesa centrală a colecției fiind dedicată reginei Maria ca reper al devenirii noastre”, a punctat dr. Anca Miculiţ.
Cine este Anca Miculiț
Dar cine este, de fapt, arădeanca Anca Miculiț? Este absolventă a Facultății de Arte din Timișoara şi doctor în arte, dar locuiește de ani buni în America. După cum ne spune însăşi artista:
„Din anul 2000, locuiesc în America, unde colaborez ca designer cu The Wick Theatre and Costume Museum, un teatru&muzeu din Florida ce deține o colecție de costume valoroase ce a aparținut teatrelor de pe Broadway. Aici am avut oportunitatea să restaurez costume istorice, să fac pictură murală, textilă, decor și să creez două colecții sinteză de istoria modei pe manechine în miniatură, piese ce fac parte din expoziția muzeului”.
Colecția vestimentară „Restituiri” a Ancăi Miculiţ a fost prezentată printre altele şi la deschiderea Casei Darvas La Roche (Muzeul Art Noveau) din Oradea, dar şi la Muzeul de Artă din Arad.
FOTO: A.M.
Trimite articolul
XO actiune cu adevarat exceptionala! Felicitari doamnei si tuturor celor care, prin munca lor, au contribuit la infaptuirea acestei ample lucrari, de o valoare inestimabila pt. noi toti romanii!