ARAD. Scoatem capul în lume. Şi îl scoatem tot mai mult. Aceste cuvinte se pot aplica cu uşurinţă Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Arad ai cărui reprezentanţi ţin cu tot dinadinsul să facă din unitatea noastră medicală una de renume. După ce spitalul judeţean a fost inclus în programul naţional de transplant, fiind efectuate deja trei operaţii de prelevare a rinichilor şi ficatului, după ce unitatea noastră medicală va beneficia, în câteva luni, de o secţie de cardiologie intervenţională unde vor putea fi tratate inclusiv infarcturile, acum va fi înfiinţat şi un centru de colectare a celulelor stem. Toată birocraţia a fost rezolvată, rămânând de încheiat doar un contract cu o firmă de profil.
Directorul Spitalului Judeţean Arad, Teodora Olariu, a vorbit despre înfiinţarea acestui nou centru, declarând că, cel mai probabil, în această săptămână vor fi trasate toate detaliile noului centru.
„Medici din cadrul unităţii noastre au fost instruiţi deja în recoltarea de celule stem, am fost incluşi şi în programul naţional, primind aprobarea pentru înfiinţarea acestui centru. Acum mai rămâne doar să încheiem un contract cu o firmă specializată în acest domeniu, lucru care, cel mai probabil, se va întâmpla în această săptămână”, spune Olariu. Managerul Spitalului Judeţean anunţă inclusiv faptul că la Arad va fi înfiinţată şi o bancă de celule stem, unde vor fi create toate condiţiile necesare pentru păstrarea celulelor cu pricina.
Sângele rămas în cordonul ombilical după naştere conţine celulele stem. Colectarea acestui sânge şi a celulelor stem se poate realiza în numai câteva minute de la naştere care poate fi stocat pentru o folosire viitoare de către familie, celulele stem stând la baza formării tuturor ţesuturilor şi organelor, la crearea şi regenerarea sângelui, a măduvei osoase şi a sistemului imunitar. Printre bolile care pot fi tratate cu celule stem se află leucemia şi cancerul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!