Ordonanţa 50/2010 privind contractele de creditare şi comisionele legale ce pot fi aplicate acestora, le-a deschis ochii multor arădeni cu privire la actele pe care le semnaseră cu instituţiile bancare. Ordonanţa a fost emisă de Guvern în baza unui proiect al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, dorindu-se astfel o aliniere la Directiva Europeană 48/CE/2008.
Reclamaţiile arădenilor au început să se adune la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului în mod special în ultima lună. Mai mult arădenii apelează la comisarii CJPC chiar şi pentru consiliere în domeniul financiar-bancar. 34 de contribuabili au decis, însă, să treacă de la reclamaţiile verbale la cele scrise, motivul invocat fiind, de cele mai multe ori, prezenţa unor comisioane ilegale în actele adiţionale contractelor de credite. Solicitările sunt încă în stadiu de cercetare, dar potrivit reprezentanţilor CJPC Arad nu este exclusă nici varianta unor sancţiuni contravenţionale, sau chiar a înaintării unor acţiuni în instanţă.
În total, în ultima lună arădenii au depuse 149 de se reclamaţii privind prestările de servicii, inclusiv cele financiare.
„Arădenii au început să mai conştientizeze, acum, că este extrem de important ca înainte de a semna anumite contracte sau acte, trebuie să le citească. După ce un act este semnat, noi, ca Protecţie a Consumatorului, nu putem face nimic dacă acele condiţii – în cazul insitituţiilor bancare fiind vorba de comisioane – au fost acceptate de client”, explică Lorena Barbă, director în cadrul CJPC Arad. Barbă a mai spus că instituţia pe care o conduce poate emite sesizări şi poate aplica sancţiuni instituţiilor bancare în cazul cărora se constată nereguli, iar dacă acestea nu vor fi remediate le poate sugera clienţilor să se adreseze instanţelor.
Cele mai multe problemele fac referire la aplicarea şi tranformarea unor comisioane. Spre exemplu, un arădean care a semnat un contract de creditare ce nu avea comision de administrare, ci era inclus un comision de risc, a văzut că pentru a putea intra în legalitate banca i-a transformat, ulterior, comisionul de risc în unul de administrare.
JA-A.P.
Citiți principiile noastre de moderare aici!